enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Kabil Görevi Türk Ordusunun Yapısına Aykırı’

‘Kabil Görevi Türk Ordusunun Yapısına Aykırı’
8 Ağustos 2021
382
A+
A-

UHA HABER / Taleban’ın tehditlerine rağmen Türkiye, Amerika Afganistan’dan çekildikten sonra Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini sağlamaya niyetli. Uzmanlar, havaalanı güvenliğinin Afganistan’da uluslararası bir varlık sağlanabilmesi için bir gereklilik olduğu görüşünde. Bu noktada Türkiye’nin oynayacağı rol önemli.

  Taleban, Kabil havaalanından askerlerini çekmediği takdirde Türkiye’ye ağır bedel ödetmekle tehdit ediyor. Bu tehdide rağmen Ankara geri adım atmaya niyetli değil, ancak Washington’a da bazı koşul ve beklentilerini iletti.

Mark Pierini, geçmişte Ankara’da Avrupa Birliği temsilcisi olarak görev yaptı. Ancak uluslararası operasyonlar bağlamında Türkiye’nin Kabil havaalanının güvenliğini sağlamasının, Türk ordusunun yapısına aykırı olduğu görüşünde. Bu durumu VOA Urdu Bölümü’ne değerlendiren Pierini, “Mevcut tehlikeler göz önüne alındığında, bu Türk ordusunun yapısına aykırı, çünkü uluslararası operasyonlarda Müslümanların birbirine asla silah çekmesini istemiyorlar. Geçmişte Afganistan ve 2011’de Libya’daki operasyonlara baktığımızda da Türkiye asla muharip görev üstlenmedi. Bir yandan bakarsanız bu birinci derecede öncelikli jeostratejik öneme sahip. Diğer yandan da riskli, ama yerel düzeyde Kabil havaalanının güvenliği için siyasi bir öneride bulunuyorsunuz. Elbette Kabil havaalanı Amerika, NATO ve Batı için önemli, çünkü Afgan başkentine erişim sağlıyor” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Pierini’ye göre Kabil havaalanı Amerika, NATO ve batı ülkeleri için çok önemli. Ancak çekilmeden önce siyasi bir anlaşma sağlanamazsa, Taleban’ın Türk kuvvetlerine saldırması kaçınılmaz. Yakında bir anlaşma da görünmüyor. Bu noktada akla gelen soru; Türkiye’nin bu işten ne kazancı olacağı: “Türkiye risk almaya karar verdi ve NATO’yla Amerika’ya şu öneriyi sundu: Rus füzeleri satın almasından sonra NATO içindeki durumunun yeniden dengeye oturmasını istedi. Bana da sorarsanız bu füzeler, NATO sistemleriyle uyum sağlamıyor.”

Büyükelçi Pierini’ye göre Türkler, hükümetlerinin Afganistan kararına sıcak bakmıyor. Türklerin önemli bir kısmı da kararın siyasi, daha çok Amerika’yla ilişkileri düzeltmek amacıyla atılmış bir adım olduğunu düşünüyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, bir süre önce katıldığı Senato komisyonu oturumunda, Amerika ve müttefiklerinin Afganistan’dan çekildikten sonra da bölgede varlık sağlamasının önemli olduğunu ve Türkiye’nin de tam anlamıyla bunu sağlayacağını belirtti. Ancak Büyükelçi Pierini, Türkiye’nin Kabil havaalanındaki varlığının mevcut jeostratejik tahribatı da gidermeyeceğini söylüyor.

Dr. Mona Kazim Shah (@monakazimshah) | Twitter

HABER: Mona Kazim SHAH

[UHA Haber Ajansı, 08 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.