enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:25 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İzmir Körfezi atıklardan temizleniyor

İzmir Körfezi atıklardan temizleniyor
26 Haziran 2022
265
A+
A-

İZMİR – UHA HABER / Ege İhracatçı Birlikleri İzmir Körfezi’nin temizlenmesi ve atıklardan arındırılması için ‘Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek’ Projesi’ne destek veriyor.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürütücülüğünü yaptığı ‘Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek’ Projesi ile İzmir Körfezi’nin temizlenmesi hedefleniyor.
“Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi” ile Körfez’de belirlenen 6 ayrı noktada dalış faaliyeti gerçekleştirecek. Konak’tan başlayacak proje daha sonra tüm Körfez’e yaygınlaşacak.
İzmir Körfezinin tamamında balık ağı plastik vb. kirliliklerden arındırılıp, geri dönüşüm tesislerinde işleme tabi tutup, atıklardan elde edilen ürünlerden aktif karbon ve 3D printer kullanılarak doğada çözünebilen materyaller haline getirilmesini amaçlayan Atıksız Körfez Dönüşen Projesi’nin 31 Mayıs tarihinde İzmir Ticaret Odası’nda yapılan protokol imza töreninden sonra ilk kez Konak Pasaport’ ta ilk dalış etkinliği ve kıyı temizliği gerçekleştirildi.

Projede; Ege İhracatçı Birlikleri’ni Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit temsil ederken, törene Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi ve İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir katıldı. Aynı zamanda projeye; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İzmir Ticaret Odası destek veriyor.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, “Bugün kentimiz ve bölgemiz için çok değerli bir çalışma olan “Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi”nin ilk dalış töreni için bir aradayız. Hayalet ağların ekonomiye kazandırılmasını içeren ve gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmak için farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan böylesine önemli bir projenin paydaşı olmaktan büyük onur duyuyoruz. Odamız, ülkemizin “2030 Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri” paralelinde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu hedefler doğrultusunda temel amacımız; denizleri ve deniz kaynaklarını korumak, deniz kirliliğini azaltmak. Bu doğrultuda Oda olarak, kentimiz ve ülkemizin balıkçılık ve su ürünleri sektörünün gelişimine yönelik olarak ilgili paydaşları ortak bir platformda bir araya getirerek “İzmir Balıkçılık Çalışma Grubu”nu 25 Temmuz 2019 yılında oluşturduk. Katkı koymaya devam edeceğiz. Balıkçılık sektörüne önemli ekonomik değer katacak projemizin hayata geçmesinde, Konak Kaymakamlığımız, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Konak İlçe Müdürlüğümüz başta olmak üzere emniyet müdürlüğümüzü, sahil güvenlik komutanlığımızı, üniversitelerimizi, projeye destek veren gönüllü dalgıçlarımız ile tüm kurum ve kuruluşlarımızı kutluyorum.” dedi.

Pasaport’tan Konak Pier alanına kadar olan yaklaşık 800 metrelik alanda 16 dalgıç tarafından kıyıdaki atıklar çıkarıldı. Her dalgıca da bir öğrenci yardımcı oldu ve atığın karaya çıkarılmasını sağladı. İkinci bir grup öğrenci Konak Pier ile Vapur İskelesi arasında kalan kayalık alanda kıyı temizliği yaptı. Gün sonunda tüm toplanan atıklar bir araya getirilerek geri dönüşüm tesisine gönderildi.

Denizden çıkarılan bir atığın karada başka bir atık olarak depolanması yada bertaraf edilmesi yerine çıkarılan ağ ve atıkların geri dönüştürülerek döngüsel ekonomiye kazandırılması bu projeyi diğer çalışmalardan ayırt eden en önemli unsur.
Proje sürecince toplanan ağların bir kısmı endüstriyel boyutta plastik kasa, saksı vb ürün imalatlarında; bir kısmı labaratuvar ölçeğinde 3D yazıcı ile doğada bozunabilir ürünlere, bir kısmı ise yine labaratuvar ortamında aktif karbon üretiminde kullanılarak sanayici ve girişimciler için atıktan katma değerli ürün elde etmeye yönelik bilimsel çalışmalar yapılacaktır.
ATIKSIZ KÖRFEZ DÖNÜŞEN GELECEK PROJESİ

İzmir körfezinde balıkçı ağları, plastik şişe atıkları vb. kirlilikler denizin bentik zonunda (dip) ve pelajik zonunda (üst) ciddi kirlilik oluşturmaktadır. Bu kirlilik deniz canlılarının yaşam alanlarını kısıtlamakta ve ciddi anlamda denizlerdeki canlı popülasyonunun azalmasına neden oluyor.

Balıkçıların avlanırken ağlarını deniz dibindeki kayalıklara takması sonucu denize bırakmak zorunda kaldığı veya denize terk edilen kaybolan ağlara avlanma araçlarına hayalet ağ denmekte ve bu hayalet ağlar her yıl milyonlarca deniz hayvanını tuzağa düşürmek ve öldürmeye sebep oluyor.
Bu atıklar deniz tabanını kazımakta, deniz altındaki yabani hayvanların kapana kısılmalarına ve boğulmalarına neden olurken, denizcilik ve balıkçılık ekonomisini tehlikeye atmaktadır. Hayalet ağların denizden çıkarılarak geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılması hedeflenen proje; Sadece Konak için değil tüm İzmir Körfezi için de önem taşıyor.
Ayrıca Öğrencilerle kıyı temizliği de gerçekleştirilmiştir. Su altı ve deniz kıyısından toplanan 200 kg atığın 150 kg’ı Geri Dönüşüm Firmasına teslim edilmiş, dönüştürülemeyen 50 kg atık ise Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmıştır.
[UHA Haber Ajansı, 26 Haziran 2022]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.