enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsviçre, AB ile yürütülen işbirliği çerçeve anlaşması müzakerelerini sonlandırdı

İsviçre, AB ile yürütülen işbirliği çerçeve anlaşması müzakerelerini sonlandırdı
26 Mayıs 2021
667
A+
A-

UHA HABER / İsviçre, Avrupa Birliği (AB) ile yürüttükleri işbirliği çerçeve anlaşması müzakerelerini sonlandırdıklarını açıkladı. Taraflar yedi yıldır sürdürülen müzakerelerde ikili ilişkilerin güncelleştirilmesini amaçlıyordu.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberine göre, İsviçre hükümeti, en büyük ticaret ortağı AB ile 2014 yılından beri müzakere ettiği ve ilişkileri düzenleyen 120’nin üzerinde ikili anlaşmanın yerini alması planlanan çerçeve anlaşması müzakerelerini, serbest dolaşım, kamu desteklemeleri, vatandaşlık hakları ve ücretler gibi çeşitli konulardaki “önemli farklılıklar” nedeniyle bitirme kararı aldığını açıkladı.

AB Komisyonundan yapılan açıklamada ise, İsviçre hükümetinin “tek taraflı” kararının üzüntüyle karşılandığı bildirildi.

Anlaşma müzakerelerinde son yıllarda önemli ilerleme sağlandığı ifade edilen açıklamada, çerçeve anlaşmasının ikili ilişkileri geliştirmek üzere bir temel oluşturmayı amaçladığı kaydedildi.

İsviçre, AB tek pazarına adil ve eşit erişim istiyor

AB tek pazarında adil ve eşit koşullarla erişim sağlanması için anlaşma arayışındaki İsviçre tek pazarda aynı kurallara ve yükümlülüklere uymasını istiyor.

İsviçre Federal Konseyi’nden yapılan açıklamada taraflar arasındaki önemli görüş ayrılıklarının giderilemediği ve bu nedenle anlaşma imzalanabilmesi için gerekli şartların oluşmadığı bildirildi. Görüş ayrılığının en belirgin olduğu alanlar arasında ücret koruması ve devlet yardımı olarak öne çıktı.

İsviçre tarafı müzakere edilen çerçeve anlaşmasında, serbest dolaşım, sosyal haklar, ülkedeki AB vatandaşlarının ücretleri ve kamu desteklemeleri konularında değişiklikler talep ediyordu.

AB ise bu konuların tek pazarın temelinde yer aldığı ve tartışılamayacağı görüşündeydi.

Müzakerelerin sonuçsuz kalmasının tamamen AB üyesi ülkelerle komşu olan İsviçre’nin ihracatını olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Rakamlarla AB-İsviçre ticari ilişkileri

Avrupa Komisyonu’ndan elde edilen rakamlar İsviçre’nin Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’den sonra AB’nin dördüncü büyük ticaret ortağı olduğunu ortaya koyuyor. İsviçre AB’nin ihracatının yüzde 6,9’unu, ithalatının ise yüzde 5,7’sini oluşturuyor.

Öte yandan AB İsviçre’nin en büyük ticaret ortağı konumunda. AB ticari açıdan İsviçre’nin ihracatının yüzde 42’sine, ithalatının ise yüzde 50’sine tekabül ediyor.

AB ile İsviçre arasında ilk serbest ticaret anlaşması 1972 yılında imzalandı. Bu anlaşma, başka bir ikili anlaşma içeren paketle birlikte 1999 yılında sona ermişti.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 27 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.