enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç’te ilk kadın başbakan

İsveç’te ilk kadın başbakan
25 Kasım 2021
350
A+
A-

STOKHOLM-UHA HABER / İsveç parlamentosunda yapılan oylamada Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson başbakanlığa seçildi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, İsveç parlamentosu Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson’u başbakan olarak seçti. Şu anda maliye bakanlığı görevinde bulunan Andersson böylece ülke tarihindeki ilk kadın başbakan olacak.

349 üyeli İsveç parlamentosunda 117 milletvekili Andersson lehinde, 57 milletvekili çekimser, 174 milletvekili ise aleyhte oy kullandı.  İsveç’te başbakan seçilebilmek için çoğunluğun onayına değil, çoğunluğun karşı olmamasına ihtiyaç duyuluyor. Aleyhte oyların 175 olması halinde Andersson başbakan seçilemeyecekti.

İsveç parlamentosunda hükümeti oluşturan koalisyon partileri Sosyal Demokrat Parti ile Yeşil Parti’nin toplamda sadece 116 sandalyesi bulunuyor. Oylamada Merkez Parti ve Sol Parti ise çekimser oy kullanarak Andersson’un seçilmesine engel olmadı.

Hükümet Cuma günü açıklanacak

Andersson’un Sosyal Demokrat Parti ile Yeşil Parti’den oluşan azınlık hükümetini Cuma günü açıklaması bekleniyor. İktidarda bir azınlık hükümetinin bulunması ve Andersson’un kılpayı oyla başbakan olması hükümetin uzun ömürlü olmayabileceği ihtimalini akla getiriyor. İsveç’te bir sonraki parlamento seçimleri ise gelecek yıl yapılacak.

Yedi yıldır ülkeyi yöneten sosyal demokrat İsveç Başbakanı Stefan Löfven başbakanlıktan istifasını bu ay başlarında açıklamıştı. Löfven ağustos ayında da partisinin genel başkanlığından istifa etmiş ve bu ayın başlarında parti liderliğine Andersson gelmişti.

Birçok Avrupa ülkesinden farklı bir koronayla mücadele stratejisi izleyen İsveç’te vakalar yüksek olmayı sürdürüyor. İskandinav ülkesinde ayrıca organize suç da hükümetin uğraşmak zorunda olduğu sorunlar arasında bulunuyor.

EK Kaynaklar *dpa

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.