enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Rusya’da Türk dizileri paniği!
21:50 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:24 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:04 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:06 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:53 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:43 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:11 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:47 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:25 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
11:01 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:34 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:24 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:41 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı..
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:13 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:40 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç’te devlet eliyle oluşan dram: Binlerce çocuk, ailesinden koparıldı

İsveç’te devlet eliyle oluşan dram: Binlerce çocuk, ailesinden koparıldı
14 Şubat 2022
653
A+
A-

STOKHOLM – UHA HABER / İsveç’te yaklaşık 18 bin çocuk çeşitli nedenlerle ailelerinden koparılmış durumda. Eleştirilerin odağında, çocukları anne-babalarından ayırmada kritik rol oynayan İsveç Sosyal Hizmetler Kurumu var.

İlhan Atasoy
TRT Haber : İlhan Atasoy

İsveç Sosyal Hizmetleri, son dönemdeki uygulamalarıyla gündemde.

Bazen aile içindeki rahatsızlıkları gerekçe göstererek, bazen şiddet veya istismar unsurunu öne sürüp çocukları ailelerinden alıyorlar.

Kuruma yöneltilen eleştirilerin başında, kriterlerin objektif olmaması geliyor. Bu durum, ülkede yaşayan yabancıların, göçmen kökenlilerin daha fazla ayrımcılığa maruz kalmasına neden oluyor.

İsveçli bir aileden çocuk alınacağı zaman şartlar, alınmama yönünde sonuna kadar zorlanıyor. Göçmen veya Müslüman aile söz konusu olduğunda ön yargılar devreye giriyor.

Sistemin uygulanmasına bakıldığında normal şartlarda çocuklar için hangi tür desteğin en uygun olduğu konusunda bir uzlaşma sağlanması gerekiyor.

Mahkeme kararları hem kurum hem aileler için bağlayıcı; fakat mağdur ailelere destek veren derneklere göre durum hiç de öyle değil.

“Yasalar uygulanmıyor” vurgusu

Mağdur ailelere destek veren danışmanlık şirketinin kurucusu Bassam Arafeh, “Benim gördüğüm, sistem ve yasalar açık ancak problem sosyal hizmetler çalışanlarının yasaları uygulamaması.” ifadesini kullandı.

İlgili yasa bazı durumlarda alınacak tedbirin rıza olmaksızın uygulanabilmesini mümkün kılsa da, karar dosyaları eksikliklerle dolu.

Rehber öğretmen ve toplum bilimci Susanne Safstörm, İsveç Sosyal Hizmetleri Kurumu’nun verdiği kararların yüzde 67’sinin eksikliklerle dolu olduğuna dikkat çekti.

Mağdur ailelerin ilk protestosu

Karar raporlarındaki o eksiklikler ve uzayan süreçler çoğu göçmen kökenli binlerce ailenin mağdur olmasına neden oluyor.

Son dönemde artan mağduriyetler, bugüne kadar kişisel mücadele veren ailelerin bir araya gelmesine ve seslerini yükseltmesine neden oldu.

Ailelerin bir arada hareket ederek ilk protestolarını gerçekleştirmesi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Kurumlara yönelik sorgulamalar artarken ailelerin de mağduriyetlerinin giderilmesi için bir umut ışığı oluşturdu.

[UHA Haber Ajansı, 14 Şubat 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.