enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:51 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:27 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:04 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
13:19 İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
12:00 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
00:31 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
00:04 Rusya’da Türk dizileri paniği!
21:50 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:24 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:04 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:06 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:53 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:43 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:11 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:47 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:25 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
11:01 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:34 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstinat Duvarı Niye Çöker?

İstinat Duvarı Niye Çöker?
26 Mayıs 2022
984
A+
A-

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..

İSTANBUL – UHA HABER / Ülkemizde sık sık ya müteahhit hatasından yada zeminin statik hesabının tam yapılamasından kaynaklanan istinat duvar çökmeleri yaşanıyor.

yazar-resimUluslararası Haber Ajansı olarak, istinat duvar çökmelerinin nedenini İnşaat Mühendisi ve Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU’na sorduk. 

İşte İnşaat Mühendisi ve Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU’nun cevabı:

“Aklıma proje mühendisi olarak çalıştığım yıllar geldi. Köprülerin, viyadüklerin yaklaşım plakları kenarlarında, yol güzergahındaki dereler için yapılan menfezlerin giriş çıkış ağızları yanlarında istinat duvarları olur. Hesabı çok zor değildir, ama o kadar da kolay değildir.

Ankara'da bir inşaatın istinat duvarı çöktü - Son Dakika Haberleri

Aslında ciddi yapılardır istinat duvarları. Hesabını birçok yük kombinasyonu altında yapmak gerekir. Bazı donatılarını maksimum yüke göre, bazı donatılarını da önündeki toprağın kazılabileceğini dikkate alarak ayrı bir yük kombinasyonuna göre hesaplamak gerekir. Arkasında kum dolgu olacaksa başka, toprak dolgu olacaksa başka yükler etkiler. Önce dolgu malzemesinin laboratuvar testleri ile karakteristik özelliklerini belirlemek gerekir. Kimi toprak özellikle ıslak olduğunda duvara çok büyük yük verir. Depremde farklı davranır, yağmurda farklı, kışın soğukta toprak donduğunda farklı, baharda çözüldüğünde farklı. Yeraltı su seviyesi yüksekse daha farklı, su seviyesi değişkense tümden farklı.

Ankara'da inşaatın istinat duvarı çöktü - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Üniversitede zemin mekaniği derslerimiz epey zordur, zemin mekaniği ayrı bir daldır aslında, uzmanlaşmak gerekir. Zemin raporları uzmanları tarafından hazırlanıp bize verilmeden hesap yapamayız. Öyle kafadan, burada şöyle bir zemin var zaten diye hiç hesap yapılmaz. Önce nerede yapı yapılacaksa özel sondaj makinaları ile numuneler çıkartılır, laboratuvarda incelenir, ondan sonra raporu çıkar. Ancak rapordan zemin özelliklerini anlarız. Hesabını ona göre yaparız.

İlmine Göre Yapılmazsa, Sıradan Bir Duvarın Altında Kalabilirsiniz:

Bunları niye anlattım. Eğer bir istinat duvarı yıkılıp altında birileri kalmışsa bence bu birşeylerin yanlış yapıldığının bir göstergesidir. Çoğumuz önemsemiyoruz belki, hergün bir duvarın yanından geçerek evimize gidiyor olabiliriz, duvar işte, duruyor mu, duruyor yerinde, ne kadar önemli bir yapı olabilir ki diye düşüneneniz olabilir. Belki de hiç dikkatinizi çekmiyordur, aklınıza en ufak bir düşünce gelmiyordur duvar konusunda, o an, yanından geçerken aklınızdan kimbilir neler neler geçiyordur. Ama duvarı görmüyordur gözünüz.

Trabzon'da çöken istinat duvarı paniğe neden oldu

Doğru dürüst hesabı yapılmamışsa yıkılıyor işte, belki de başınıza yıkılacak, haberiniz yok.

Hayat önemsenmesi gereken böyle bir sürü detaylarla dolu, sağımızda solumuzda bir sürü detay var, hepimiz kanıksıyoruz, önemsemiyoruz bazı şeyleri. Ama hayatlar aniden yitiveriyor işte, hem de hiç beklemediğimiz anda. Kader! Öyle, değil mi, kiminiz böyle düşünüyor olabilir.

Belki de o duvarı oraya yapan müteahhit, duvar işte, yapın gitsin demiştir ustalara, hesap bile yaptırmamıştır. Ustaya şöyle yap yeter demiş bile olabilir. Yıkılınca kim suçlu peki? Müteahhidi bulup yakasına yapışmak yeterli olacak mı? Bina ruhsatını veren belediyedeki genç mühendis mi suçlu? Bina ruhsatında istinat duvarı görünüyor mu acaba? Projede var mı?

Trabzon'da istinat duvarı çöktü - Son Dakika Haberleri

Sistem ve Anlayış Sorunu:

Olay sistem sorunu, anlayış sorunu. Hani vardır ya, eczane açabilmek için illaki eczacılık fakültesini bitirmiş birinin diplomasını isterler. Duvara asılır. Çalışanlar eczacı olmasa da diploma yeterli görülür ve işyeri ruhsatı verilir.

Müteahhit olmak için diplomaya gerek var mı? Yok! Paran olsun yeter. Evet, göstermelik de olsa sorumlu mühendis koymak zorundasın işlerin başına, ama tarlada ot biter gibi her şehirde açılan onca üniversiteden mezun olan genç mühendisler ne kadar bilgili? Ne kadar tecrübeli?

O da her şeyi kitabına uygun yapan müteahhit olursa, farklı yollarla ruhsat alanı da var, ama şimdi o konulara girmeyeyim.

Çöken İstinat Duvarı Yapılıyor | Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi

Sonuç:

Evet, istinat duvarının yıkılması çok üzücü, yine iyi niyetle birtakım şeyler yapılıyor tabii, şartnamelerimiz çağın gereklerine uygun olarak değiştirildi, yapı denetim uygulaması zorunlu hale getirildi, ama yine de duvar yıkıldı. Demekki yapılanlar tam yeterli değil, birşeyler daha yapmak lazım. Eskiden yapılmış, eski şartnamelere göre yapılmış her şeyi inceleyip belli bir programa koyarak düzeltilmesi, onarılması ya da yıkıp yeniden yapılması gerekiyorsa vakit kaybetmeden yapmalıyız.

Beklenen olası İstanbul depremi biz gerekli önlemleri alamadan gerçekleşirse acılarımız ve kayıplarımız çok yıkıcı olur.

Bir ara Erzincan’da deprem sonrası yapılan güçlendirme işleri için kalite kontrol mühendisliği yaptığım zamanlarda binaları nasıl kontrol ettiğimizden de bahsederim.”

***

yazar-resim

Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU

1985 yılında Kuleli Askeri Lisesi mezun olmuştur. Lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesinde, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır.

Çalışma hayatına yurtdışında devam etmektedir, yurtdışında yaşamaktadır.

[UHA Haber Ajansı, 26 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.