enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:50 SPD Başkanı Dursun Yıldız : Ankara’nın Güvenli Su Geleceği İçin Gerede Su Temini Sisteminin Katkısı Arttırılmalı !
09:52 TÜBİSAD Plus’ta girişimlerin global yolculuğu konuşuldu
00:58 Aon’un 2025 Küresel Siber Risk Raporu yayımlandı
00:55 “Savunma Sanayiinde Yenilikçi Teknolojiler: Fotonik Sistemler ve Uygulamaları” konulu webinar, çevrim içi olarak gerçekleştirilecek…
00:52 Yeni bir araştırma, “Lif içeriği zengin besinler, yaşlanmayı yavaşlatabilir mi?”
00:42 “Etki Ölçümü ve Yönetimi Zirvesi II: Geleceğe Yatırım” Başarıyla Gerçekleştirildi!
00:13 Türk Markalara, Uluslararası Mücevher Fuarına Katılım Desteği
00:01 Ankara’da Su Bitiyor. İlave Su Kızılırmak’tan Getirilecek. Su Güvenliği Seferberliği Gerekli
10:24 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ile eşi Yasin Köksal’ın kumpasları Sabah Gazetesi’nde manşet oldu
09:58 CHP’li Belediye Başkanı Burcu Köksal, hakkında çıkan rüşvet iddialarını haberleştiren gazeteyi mühürledi!
09:36 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesisi vurduk”
00:59 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile UNRWA Arasında, UNRWA Ankara Temsilciliği’nin Kurulmasına İlişkin Anlaşma”yı imzalaması öngörülüyor.
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İstanbul’da diplomasi trafiği
00:43 Küresel Ulaşımın Yol Haritası İstanbul’da Çizilecek…
00:38 PKK Terör Örgütü Kürtlerin Temsilcisi Değil, Düşmanıdır
00:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “dünyanın kadınların dönüştürücü gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyacı var”
00:22 Özbekistan vatandaşı Khasan Umarov’un geri gönderme merkezinde yaşamını yitirmesi meclise taşındı!
00:18 MHP, ‘Terörsüz Türkiye için Milli ve Birlik ve Dayanışma Buluşmaları’na başlıyor
00:12 Erdoğan: Netanyahu bölgesel barışın önündeki en büyük engeldir
00:09 Bakan Uraloğlu: Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek programını hayata geçiriyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstifa eden Kurz “gölge lider” mi olacak?

İstifa eden Kurz “gölge lider” mi olacak?
11 Ekim 2021
668
A+
A-

UHA HABER / Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Avusturya Başbakanı Kurz, görevinden istifa etti. Kurz’un parti liderliğinde kalacak olması ve önerdiği başbakan adayı, hükümetin gölge lideri olacağı izlenimi yarattı.

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Avusturya’da hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Sebastian Kurz, başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

“İstikrara ihtiyacımız var” açıklamasında bulunan Kurz,  Avusturya’nın pandemiyle mücadele ettiği bu dönemde ülkesini “aylarca sürecek bir kaos ya da kördüğüm sürüklemenin sorumsuzca olacağını” söyledi. Kurz, böyle bir kaosu önleyecek “alanı yaratmak” için bu istifa kararını aldığını duyurdu.

Hakkındaki iddiaları bir kez daha yalanlayan Kurz, “Bunlara açıklık getireceğim. Bundan eminim” dedi.

Avusturya parlamentosu, yolsuzluk iddiaları nedeniyle Kurz hakkında Salı günü bir güven oylaması gerçekleştirecekti. Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) koalisyon ortağı Yeşiller’in de Başbakan aleyhinde oy kullanacağını açıklamasından ötürü Salı günkü oturumda hükümetin düşmesi bekleniyordu. Ancak Kurz’un aldığı istifa kararıyla güven oylamasının yapılacağı oturum da iptal oldu.

35 yaşındaki siyasetçi, başbakanlıktan istifa etmesine karşın ÖVP liderliğini sürdürecek. Kurz aynı zamanda ÖVP’nin parlamento grup başkanı olacak.

Kurz, başbakanlık görevi için Dışişleri Bakanı Schallenberg'i önerdi.“İpleri elinde tutmaya devam edecek”

Kurz, başbakanlık görevi içinse Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’i önerdi. 52 yaşındaki diplomat, Kurz’un dışişleri bakanı olduğu dönemde genç siyasetçiyle birlikte çalışmıştı.

Siyaset çevrelerinde bakanlık kariyerini Kurz’a borçlu bir isim olarak görülen Schallenberg’in bu imajını silmesinin zor olduğu görüşü hâkim.

Schallenberg’in adaylığını değerlendiren siyasi analist Thomas Hofer, “Elbette Sebastian Kurz’dan onay almadan hiçbir şey yapmayacak. O, Kurz’un en yakın sırdaşlarından biri” yorumunda bulundu.

Reuters’a konuşan Hofer, “Bu ayrılık, gerçek bir ayrılık değil. Sadece resmi olarak ilk sıradan ikinci sıraya doğru atılan bir adım. Ama ÖVP içinde, dolayısıyla da ÖVP’nin hükümet ekibinin içinde iktidar hâlen Sebastian Kurz’un elinde olacak” dedi.

Kurz’un aldığı istifa kararı, koalisyon ortağı Yeşiller’i memnun etti. Yeşiller, Schallenberg’in başbakanlığını da kabul etti.

Yeşiller lideri ve Başbakan Yardımcısı Werner Kogler, “Bunun, hükümetin gelecekteki çalışmaları için doğru bir adım olduğuna inanıyorum” dedi. Kogler, geçmişte çok verimli bir şekilde çalıştıkları Schallenberg ile de bugün bir araya geleceğini söyledi.

Kogler, geçen Cuma yaptığı açıklamada, Kurz’u “artık başbakanlık için uygun bir isim olarak görmediğini” belirtmişti. Yeşiller lideri bu nedenle Kurz’dan yeni bir başbakan adayı belirlemesini istemişti.

Muhalefet partileriyse yolsuzluk skandalına rağmen ÖVP ile koalisyonu sürdüren Yeşiller’e tepkili. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) lideri Pamela Rendi-Wagner, Kurz’un bu düzende “perde arkasından” ipleri elinde tutmaya devam edeceğini savundu.

Advertisement Kurz hakkındaki iddialar

Kurz üzerindeki istifa baskısı, partisiyle bağlantılı birçok yere geçen Çarşamba günü savcılık kararıyla gerçekleştirilen baskınların ardından baş göstermişti. Savcılık, Kurz dâhil 10 kişi hakkında “yolsuzluk, rüşvet ve güveni kötüye kullanma” iddialarıyla soruşturma başlatmıştı.

Bu kişiler, kamuoyu yoklamalarında manipülasyon yapılması ve 2016-2018 yılları arasında medyada Kurz hakkında olumlu haberler çıkması için kamu parasını kullanmakla suçlanıyor.

Kurz hakkında “İbiza skandalı” olarak bilinen yolsuzluk skandalıyla ilgili meclis komisyonuna yalan ifade verme suçlamasıyla başlatılan soruşturma da sürüyor.

2017’de başbakan olduğunda, dünyanın demokratik şekilde seçilen en genç lideri olan Kurz’un aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ile kurduğu koalisyon hükümet, FPÖ’nün karıştığı İbiza Skandalı nedeniyle 2019’da çökmüştü. Ancak Kurz, düzenlenen erken seçimlerden zaferle ayrılmıştı.

EK Kaynaklar *DW,AFP,rtr

[UHA Haber Ajansı, 11 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.