enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Gümrüklerde piyasa değeri 1 milyar 26 milyon lira olan uyuşturucu madde ele geçirildi
00:03 (TİKA), Kuzey Makedonya’da 2005’ten bu yana eğitim, sağlık, tarım ve altyapı alanlarında 1300’ü aşkın projeyi hayata geçirdi.
00:01 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
15:25 Fransız sinema efsanesi Brigitte Bardot 91 yaşında hayatını kaybetti
08:45 İsrail, Yunanistan ve GKRY, yaptıkları üçlü zirvenin ardından yayınladıkları ortak bildiri…
00:55 Arabuluculuk 2026 yılı ücretleri belli oldu
00:53 Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
00:51 İletişim Başkanı Duran, Hatay’daki Toplu Açılış Töreni’ne ilişkin paylaşımda bulundu…
00:49 “Dünya Azerbaycanlılarının Hemreylik Günü” Sempozyumu İstanbul’da gerçekleştirildi
00:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli şair Mehmet Akif Ersoy’u andı
00:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem turistleri gitti, biz buradayız sizlerle beraberiz
00:24 Akif’in Mirası: Bir Milletin vicdanı…
00:20 MHP Genel Başkanı Bahçeli Hatay’da, 455 Bininci Afet Konutu Kura Çekimi, Anahtar Teslimi ve Toplu Açılış Töreni’nde konuştu…
00:18 TBMM’ye ilerleyen günlerde fahiş site aidatlarıyla ilgili yasal düzenlemeye gidilecek…
00:13 Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerindeki iyileşme dezenflasyon sürecini destekleyecek
00:12 Gazze İçin Yeniden Yapılanma Vizyonu
00:05 Tebligat Kanunu’nda değişiklik TBMM’ne sunulacak…
00:49 MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ile düzenlediği ortak operasyonda DEAŞ’lı teröristi Malatya’da yakaladı.
00:41 İletişim Başkanı Duran, Suriye’deki terör saldırısını kınadı
00:32 MİT’ten siber casusluk operasyonu: 4 şüpheli gözaltına alındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail’in Sefarad Hahambaşı Yosef: Bizi askere gitmeye zorlarlarsa ülkeyi terk ederiz

İsrail’in Sefarad Hahambaşı Yosef: Bizi askere gitmeye zorlarlarsa ülkeyi terk ederiz
14 Mart 2024
16
A+
A-

İsrail’de Sefarad Hahambaşı İzhak Yosef, İsrail ordusunda kendilerini askere alacak bir yasanın hükümet tarafından çıkarılması halinde ülkeyi terk edecekleri uyarısında bulundu.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’den Gazeteci Zhanna AGALAKOVA’nın EuroNews’e dayandırdığı haberinde,Ultra-Ortodoks erkeklerin zorunlu askerlik muafiyetinden yararlandığının altını çizen Hahambaşı Yosef, “Bizi orduya gitmeye zorlarlarsa hepimiz yurt dışına gideriz. Bunu anlamaları gerekiyor, laikler bunu anlamıyor.” dedi.

Haaretz haber sitesinde çıkan habere göre Yosef, “Haredileri askere gitmeye zorlarsanız hepimiz yurtdışına taşınırız.” ifadesini kullandı.

Yosef, Tevrat Muhafızları Partisi’nin (Şas) eski ruhani lideri Ovadia Yosef’in oğlu ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyonunun bir parçası olan hizip üzerinde önemli bir etkiye sahip din insanı.

Yosef, “Tüm bu laik insanlar, Kollel (Talmud ve haham edebiyatının tam zamanlı, ileri düzeyde çalışılması için bir enstitü) ve Yeşivalar (geleneksel dinî metinlerin, özellikle Talmud ve Tevrat’ın okutulmasına odaklanan Yahudi müessese) olmadan ordunun başarılı olamayacağını anlamıyor.” dedi.

Dindar erkeklerin çalışmak ya da askere gitmek yerine Yahudi metinlerini öğrendiği kurumlara atıfta bulunan Yosef, “Askerler sadece Tevrat öğrenenler sayesinde başarılı oluyor.” dedi.

İsrail’de koalisyon hükümetinin, özellikle Hamas’a karşı yürütülen savaş sırasında ultra-Ortodoks toplumunun askerlik ve ulusal hizmetten muaf tutulmasına son vermesi için üzerindeki baskıların son dönemde arttığı biliniyor.

İsrail parlamentosuna gönderilen resmi bir rapora göre, ülkede nüfusun en hızlı büyüyen kesimi olan ultra-Ortodoks cemaatinden yaklaşık 66 bin genç geçen yıl askerlik hizmetinden muaf tutuldu. Bu rakamın tüm zamanların rekoru olduğu belirtiliyor.

Siyaset dünyasından Yosef’e tepki

Geçen yıl ultra Ortodoks cemaatinden 540 kişinin muaf olmalarına rağmen gönüllü olarak askere gittiği bildirildi.

Bu arada muhalefet partisi lideri Yair Lapid, Baş Haham Yosef’in son açıklamalarının, İsrail’i savunmak için hayatlarını riske atan askerler için bir utanç ve hakaret teşkil ettiği suçlamasında bulundu.

Lapid, “Yosef devlet maaşlı bir memurdur ve ülkeyi tehdit edemez.” dedi.

Former Channel One anchorwoman Zhanna Agalakova returned her state awards  to Putin

Gazeteci* Zhanna AGALAKOVA

***

Zhanna Leonidovna Agalakova, 6 Aralık 1965, Kirov doğumlu bir Rus gazeteci, özel muhabir ve televizyon haber sunucusu. Moskova Devlet Üniversitesi (1991) mezunu. 1992’de Agalakova, RİA Novosti haber ajansının dedikodu muhabiri oldu. 1996’dan itibaren NTV (Rusya) kanalında yayın yaptı. 2002’de TEFİ Ödülü’ne aday gösterildi ve 2006’da “Anavata Liyakat İçin” Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ekim 1999’da , Novosti’nin (“Haberler”) gündüz ve akşam yayınlarının yanı sıra ana akşam haber programı Vremya’yı sunan Channel One Russia’ya katıldı. Mayıs 2000’de Stockholm’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rus profesyonel jüri oylamasının sonuçlarını açıkladı . 2000-2002 yılları arasında Vladimir Posner ile birlikte Vremena adlı televizyon programını sundu .Eylül 2005’te Agalakova, Channel One Rusya’nın Paris’teki kendi muhabiri yaptı ve Ocak 2013’ten Ağustos 2019’a kadar istasyonun New York’taki özel muhabiri oldu. Ağustos 2019’dan itibaren tekrar Paris’te çalıştı ve Mart 2021’den bu yana diğer Avrupa ülkelerindeki etkinlikleri haber yapma konusunda uzmanlaştı.Anagakova’nın Channel One Russia ile ilgili son raporu 17 Şubat 2022’de çıktı. 3 Mart 2022’de kanaldan istifasını sundu ve iki hafta sonra 17 Mart 2022’de kanaldan resmen ayrıldı. Rusya Ukrayna’yı işgal etti ve Rus televizyonunun Kremlin propagandası yapmak için kullanıldığına  inandığını söyledi . BBC tarafından yayınlanan bir röportajında Agalakova, Rus televizyonunu izleyicilerinin ‘beyinlerini yıkamak’ olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.