enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
09:20 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
00:50 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
00:16 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
00:09 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
00:03 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın sona erecek
00:54 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
23:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine verildi
22:53 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
22:40 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
22:30 Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye’ye geliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İspanya, İsrailli ‘Pegasus casus yazılımla’ siyasilerin dinlenmesi skandalında davayı rafa kaldırdı

İspanya, İsrailli ‘Pegasus casus yazılımla’ siyasilerin dinlenmesi skandalında davayı rafa kaldırdı
11 Temmuz 2023
15
A+
A-

Başbakan Pedro Sanchez’in cep telefonu ve Savunma Bakanı Margarita Robles’e ait bir cihazın Pegasus casus yazılımı kullanılarak takip edildiği ortaya çıkmıştı.

UHA / Europe İnternational News Agency

İspanya Yüksek Mahkemesi, İsrail menşeli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen “Pegasus” isimli casus yazılımla Başbakan Pedro Sanchez ve bazı bakanlar dahil İspanyol siyasetçilerin dinlenmesine ilişkin yürütülen soruşturmayı rafa kaldırdı.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Jose Luis Calama, İsrailli yetkililerin iş birliği yapmamasının, “devletin güvenliğini tehlikeye atan” davada soruşturmayı açık tutmayı imkansız hale getirdiğini söyledi.

Ülkede üst düzey siyasetçilerin cep telefonlarına Pegasus casus yazılımıyla girilmesine ilişkin iki olaydan ötürü geçen Ulusal İstihbarat Merkezi (CNI) Direktörü Paz Esteban’ın görevine son verilmişti.

Keza Başbakan Pedro Sanchez’in cep telefonu ve Savunma Bakanı Margarita Robles’e ait bir cihazın Pegasus casus yazılımı kullanılarak takip edildiği ortaya çıkmıştı.

Yargıç Calama, NSO Group CEO’sunun davada tanık olarak ifade vermesi için İsrail’e birkaç kez talep mektubu gönderdiğini ancak yanıt alamadığını dile getirdi.

Adli bir belgede görüş beyan eden Yargıç Calama “Bu sessizlik İsrail’in açıkça hukuki iş birliğinden tamamen yoksun olduğunu gösteriyor. Bu da bizi, dört kez gönderilen söz konusu talep mektubuna hiçbir zaman yanıt gelmeyeceğini düşünmeye sevk ediyor.” ifadesini kullandı.

Davanın ilerlemesine ancak İspanyol hükümetinin diplomatik girişimlerinin yardımcı olabileceği sonucuna vardıklarını kaydeden Calama, mektuba yanıt gelene ya da yeni kanıtlar ortaya çıkana kadar soruşturmanın arşivleneceğini belirtti.

Adli belgelere göre Sanchez’in telefonunun Ekim 2020 ile Aralık 2021 arasında beş kez, Savunma Bakanı Margarita Robles’in telefonu ise dört kez hacklendiği ortaya çıkmıştı.

Hükümet her iki faaliyeti de yasaya aykırı ve yetkisiz bir müdahale olarak tanımlamıştı.

Keza İspanyol ve İngiliz basını, Sanchez’in ve Robles’in dinlenmesinin arkasında Fas’ın olduğunu iddia etmişti.

Yine soruşturma belgelerine göre, Sanchez’in telefonundan 19 Mayıs ve 21 Mayıs 2021 tarihleri arasında 2,6 gigabayt kadar veri çıkarıldı.

İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska ve Tarım Bakanı Luis Planas’ın telefonları da hacklenmişti.

Madrid hükümeti, bakanlara yönelik casusluk faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.