enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
10:35 Meryem GÜLBETEKİN : Ay’a Gerçekten Ayak Basıldı mı ??? Soğuk Savaşın Büyük Gizemi
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:42 Filistinli Gazeteci Duha Hmidan Doğu Kudüs’ten bildiriyor…
00:41 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:35 Gazeteci Emma de RUITER,’den Avrupa Haberleri…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı
00:32 Küçükçekmece Adliyesi’ne götürülen Gazeteci Enver Aysever tutuklandı…
00:20 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:19 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
00:09 Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz, “Türkiye İtalya ortaklığı son yıllarda daha da ivme kazandı”
00:04 BOTAŞ, FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, Türkiye’nin enerjide kararlı yolculuğunda yeni bir başarıya imza attı…
08:18 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
00:52 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri…
00:50 Kitap: “Gerçeğin Katli-İsrail’in Gazeteciliğe Karşı Savaşı”
00:36 Nükleer Diplomasi: Türkiye-Güney Kore Ekseninde Yeni Enerji Mimarisi
00:30 Dışişleri Bakanı Fidan, “Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa” konferansında konuştu…
00:24 BM’nin insan hakları testi: Gazze
00:06 Almanya’nın Hannover kentinde iki camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İspanya, İsrailli ‘Pegasus casus yazılımla’ siyasilerin dinlenmesi skandalında davayı rafa kaldırdı

İspanya, İsrailli ‘Pegasus casus yazılımla’ siyasilerin dinlenmesi skandalında davayı rafa kaldırdı
11 Temmuz 2023
15
A+
A-

Başbakan Pedro Sanchez’in cep telefonu ve Savunma Bakanı Margarita Robles’e ait bir cihazın Pegasus casus yazılımı kullanılarak takip edildiği ortaya çıkmıştı.

UHA / Europe İnternational News Agency

İspanya Yüksek Mahkemesi, İsrail menşeli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen “Pegasus” isimli casus yazılımla Başbakan Pedro Sanchez ve bazı bakanlar dahil İspanyol siyasetçilerin dinlenmesine ilişkin yürütülen soruşturmayı rafa kaldırdı.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Jose Luis Calama, İsrailli yetkililerin iş birliği yapmamasının, “devletin güvenliğini tehlikeye atan” davada soruşturmayı açık tutmayı imkansız hale getirdiğini söyledi.

Ülkede üst düzey siyasetçilerin cep telefonlarına Pegasus casus yazılımıyla girilmesine ilişkin iki olaydan ötürü geçen Ulusal İstihbarat Merkezi (CNI) Direktörü Paz Esteban’ın görevine son verilmişti.

Keza Başbakan Pedro Sanchez’in cep telefonu ve Savunma Bakanı Margarita Robles’e ait bir cihazın Pegasus casus yazılımı kullanılarak takip edildiği ortaya çıkmıştı.

Yargıç Calama, NSO Group CEO’sunun davada tanık olarak ifade vermesi için İsrail’e birkaç kez talep mektubu gönderdiğini ancak yanıt alamadığını dile getirdi.

Adli bir belgede görüş beyan eden Yargıç Calama “Bu sessizlik İsrail’in açıkça hukuki iş birliğinden tamamen yoksun olduğunu gösteriyor. Bu da bizi, dört kez gönderilen söz konusu talep mektubuna hiçbir zaman yanıt gelmeyeceğini düşünmeye sevk ediyor.” ifadesini kullandı.

Davanın ilerlemesine ancak İspanyol hükümetinin diplomatik girişimlerinin yardımcı olabileceği sonucuna vardıklarını kaydeden Calama, mektuba yanıt gelene ya da yeni kanıtlar ortaya çıkana kadar soruşturmanın arşivleneceğini belirtti.

Adli belgelere göre Sanchez’in telefonunun Ekim 2020 ile Aralık 2021 arasında beş kez, Savunma Bakanı Margarita Robles’in telefonu ise dört kez hacklendiği ortaya çıkmıştı.

Hükümet her iki faaliyeti de yasaya aykırı ve yetkisiz bir müdahale olarak tanımlamıştı.

Keza İspanyol ve İngiliz basını, Sanchez’in ve Robles’in dinlenmesinin arkasında Fas’ın olduğunu iddia etmişti.

Yine soruşturma belgelerine göre, Sanchez’in telefonundan 19 Mayıs ve 21 Mayıs 2021 tarihleri arasında 2,6 gigabayt kadar veri çıkarıldı.

İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska ve Tarım Bakanı Luis Planas’ın telefonları da hacklenmişti.

Madrid hükümeti, bakanlara yönelik casusluk faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.