enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:25 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İskoçya’da seçimleri bağımsızlık yanlısı SNP kazandı

İskoçya’da seçimleri bağımsızlık yanlısı SNP kazandı
10 Mayıs 2021
764
A+
A-

UHA HABER / İskoçya’daki özerk parlamento seçimlerini art arda dördüncü kez bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi (SNP) kazandı. SNP parlamentoda çoğunluğu elde edemese de ikinci bir bağımsızlık referandumu yapmayı planlıyor. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (AP / SSB, JD)’ye dayandırdığı habere göre, İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını savunan İskoç Ulusal Partisi (SNP), dördüncü kez üst üste özerk parlamento seçimlerini kazandı.

Perşembe günü yapılan ve sonuçları cumartesi akşamı açıklanan seçimin sonuçlarına göre SNP parlamentodaki 129 sandalyeden 64’ünü kazandı ancak çoğunluğu elde etmek için gerekli 65 sandalyeye ulaşamadı. 2007’den bu yana iktidarda olan SNP dördüncü kez sandıktan en güçlü parti olarak çıktı.

Seçim sonuçları İngiltere’den ayrılmaya götürebilir

Seçim sonuçlarının İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılığa götürecek yolu açtığı belirtiliyor. İskoç hükümetinin bir dizi yetkisi bulunuyor ancak ekonomi ve güvenlik konularında kararlar hâlâ Londra’nın yörüngesinde alınıyor.

SNP parlamentoda çoğunluğu elde edemese de diğer bir bağımsızlık yanlısı parti olan ve parlamentoda sekiz sandalye kazanan Yeşiller ile iş birliği yaparak yeni bir referandum kararı alabilecek.

Partinin lideri ve İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, zafer konuşmasında, önceliğinin ülkenin Covid-19 salgınını atlatmasını sağlamak olduğunu söyledi ve çoğunluğu kazansalar da kazanmasalar da bağımsızlık referandurumunun meşruiyetinin baki olduğunu belirtti.

İskoçya halkının “kendi geleceğine karar verme hakkına sahip olması gerektiğini” belirten Sturgeon bunu “temel demokratik ilke meselesi” olarak nitelendirdi.

Sturgeon İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı ikinci bir bağımsızlık referandumunu engellememesi konusunda uyardı.

İngiltere Başbakanı Johnson, Daily Telegraph gazetesindeki yazısında, krizden çıkarken bir başka referandumun “sorumsuz ve pervasız” olacağını savunmuştu.

2023 yılı sonu için bir bağımsızlık referendumu planlayan Sturgeon’un, referandum sonrasında İskoçya’nın tekrar AB’ye katılmasını öngördüğü belirtiliyor.

Ne olmuştu?

İskoçya’da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda İskoçların yüzde 55’i Birleşik Krallık’ta kalınması yönünde oy kullanmıştı.

Ancak İskoç hükümeti Haziran 2016’daki Brexit referandumunda AB’nin siyasi ve ekonomik yapısından ayrılma kararı çıkmasıyla şartların değiştiğini vurguluyor. Brexit referandumunda İskoçların yüzde 62’si AB’de kalınmasından yana oy kullanmıştı.

Londra, AB’den çıkma süreci tamamlanmadan İskoçya’nın ikinci bir bağımsızlık referandumu yapmasına izin vermemişti.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 10 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.