enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’nin toplantısına katıldı
00:52 Devler Ligi’nde temsilcimiz Galatasaray bugün Union SG’yi ağırlayacak…
00:46 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu dün İmralı’ya gitti
00:41 15 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katıldı
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı miraslarını titizlikle korumaktadır
00:34 81 ilden gelen öğretmenler Anıtkabir’i ziyaret etti
00:31 Kılıçdaroğlu’ndan ültimatom!…
00:28 MSB: C-130 askeri kargo uçağın enkazı Kayseri’de incelenecek
00:22 KIZILELMA’nın vurucu gücü yapay zekası olacak
00:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nükleer güç santrali kurulması konusunda Güney Kore ile görüşmelerimiz sürüyor…
00:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü
00:09 Ayasofya’nın restorasyonunda “zeminin tahrip edildiği” iddialarına yalanlama
00:07 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung’un huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.
00:01 Kadın Olmazsa Su Adaleti Olmaz
11:30 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
11:29 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki tarihi konuşması, konferans için yayımlanan kitapçıkta yer aldı…
00:49 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:49 Türkiye’de 2026 yılı asgari ücreti için geri sayım başlıyor
00:40 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İş Bankası ve Denizbank’ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’i askıya alıyor

İş Bankası ve Denizbank’ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’i askıya alıyor
1 Ekim 2022
1.068
A+
A-

Denizbank ve İş Bankası’ndan geçtiğimiz hafta gelen açıklamaların ardından Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakifbank’ın da Rus ödeme sistemi Mir’den çıkma kararı aldığı bildirildi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘EuroNews’den aktardığı haberine göre, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar Reuters haber ajansına Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımını durdurduklarını açıkladı.

Batılı hükümetlerin NATO üyesi Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik bağların giderek güçlenmesinden endişe duyduğunu belirten Reuters, kararın ABD’nin Türkiye’deki bankaların Rusya’ya yönelik yaptırımlar gereği olarak ticari bağları kesmemeleri halinde cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısının ardından geldiğinin altını çizdi.

Haberde Halkbank ve Vakıfbank’tan konuya ilişkin yorum gelmediği belirtildi.

Bloomberg’in isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları sonrası Mir sistemini kullanmaya devam eden son üç bankanın da bunu sonlandırma kararı aldığı aktarılmıştı.

Teskilat_680*100 banner

Türkiye bu yaptırımları uygulamayarak Ukrayna ve Rusya arasında dengeli bir politika sürdürüyordu. Fakat Bloomberg’in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler toplantısı için ‘Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahati sonrası bu duruşta küçük de olsa değişim işaretleri gözlendi’.

Erdoğan geçen hafta “istesek de istemesek de” yaptırımlar nedeniyle Mir sistemine alternatif bulma konusunda adım atmak durumunda olduklarını kaydetmişti.

ABD ziyareti sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de olmak üzere ekonomi ekibiyle toplantı yapan Erdoğan Mir sistemine alternatifler üzerinde tartıştı. Aynı gün Cumhubaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın savaşta Ukrayna’nın yanında olduklarını ve Rusya’nın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini açıkladı.

Aybaşında da Amerikan hazine bakanlığı Türk finansal kuruluşları Mir sistemini işleten kuruluşla yeni anlaşma yapmamaları veya varolan anlaşmaları genişletmemeleri konusunda uyarmıştı.

Bu uyarı sonrası Denizbank ve İş Bankası, Rus turistler arasında oldukça popüler olan Mir kartları ile olan iş birliklerini askıya aldığını duyurmuştu.

[UHA Haber Ajansı, o1 Ekim  2022]

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.