enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İş Bankası ve Denizbank’ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’i askıya alıyor

İş Bankası ve Denizbank’ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’i askıya alıyor
1 Ekim 2022
1.071
A+
A-

Denizbank ve İş Bankası’ndan geçtiğimiz hafta gelen açıklamaların ardından Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakifbank’ın da Rus ödeme sistemi Mir’den çıkma kararı aldığı bildirildi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘EuroNews’den aktardığı haberine göre, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar Reuters haber ajansına Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımını durdurduklarını açıkladı.

Batılı hükümetlerin NATO üyesi Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik bağların giderek güçlenmesinden endişe duyduğunu belirten Reuters, kararın ABD’nin Türkiye’deki bankaların Rusya’ya yönelik yaptırımlar gereği olarak ticari bağları kesmemeleri halinde cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısının ardından geldiğinin altını çizdi.

Haberde Halkbank ve Vakıfbank’tan konuya ilişkin yorum gelmediği belirtildi.

Bloomberg’in isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları sonrası Mir sistemini kullanmaya devam eden son üç bankanın da bunu sonlandırma kararı aldığı aktarılmıştı.

Teskilat_680*100 banner

Türkiye bu yaptırımları uygulamayarak Ukrayna ve Rusya arasında dengeli bir politika sürdürüyordu. Fakat Bloomberg’in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler toplantısı için ‘Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahati sonrası bu duruşta küçük de olsa değişim işaretleri gözlendi’.

Erdoğan geçen hafta “istesek de istemesek de” yaptırımlar nedeniyle Mir sistemine alternatif bulma konusunda adım atmak durumunda olduklarını kaydetmişti.

ABD ziyareti sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de olmak üzere ekonomi ekibiyle toplantı yapan Erdoğan Mir sistemine alternatifler üzerinde tartıştı. Aynı gün Cumhubaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın savaşta Ukrayna’nın yanında olduklarını ve Rusya’nın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini açıkladı.

Aybaşında da Amerikan hazine bakanlığı Türk finansal kuruluşları Mir sistemini işleten kuruluşla yeni anlaşma yapmamaları veya varolan anlaşmaları genişletmemeleri konusunda uyarmıştı.

Bu uyarı sonrası Denizbank ve İş Bankası, Rus turistler arasında oldukça popüler olan Mir kartları ile olan iş birliklerini askıya aldığını duyurmuştu.

[UHA Haber Ajansı, o1 Ekim  2022]

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.