enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ulusal basın yayın kuruluşlarının temsilcilerini firmanın Lalahan tesislerinde ağırladı.
00:54 Eğitime yönelik sigortalara ilgi artıyor
00:51 İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
00:40 Son dönemlerde elektronik imza sahteciliği ile tapularda dolandırıcılık vakaları hızla artıyor!
00:39 Gazeteci Özlem BAY’ın Özel “Haber Ajandası”: İstanbul’un ‘Yeşil Soylulaştırma’ Gerçeği
00:31 Dünyanın en ünlü piyano virtüözü MAKSIM, Dünya Turnesi’nin duraklarından biri olan İstanbul’a geliyor!”
00:28 Aon, 2025 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı
00:22 Nobel ödüllü 23 ekonomi profesöründen, İsrail hükümetine Gazze konusunda çağrı yapan bir mektup kaleme aldı.
00:17 Zengezur Koridoru’ndan Trump Rotası’na Güney Kafkasya’da Barış!
00:12 Kentsel dönüşüm projelerinde güvenlik ve tasarruf için doğru pompa seçimi şart
00:10 Zelenski, Putin-Trump Mutabakatını Reddetti: “Önce Ateşkes, Sonra Müzakere “
00:09 TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2025’in üçüncü enflasyon raporunu paylaştı
18:50 Bugün Kocaeli İçin Ne Kadar Geç Kalındı? Kocaeli’nin Deprem Gerçeği Yok Sayılıyor!
18:18 Yine Hakem Kararları…!!!
10:59 Marmara Depremi’nin 26. Yılında AKUT VAKFI’ndan Depremlere Karşı Önlem Çağrısı
10:02 Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki 100 bine yakın eser, yıkım kararı sonrası paketlenerek taşınmaya başladı.
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump-Putin zirvesini değerlendirdi
00:37 Trafik levhaları yeniden düzenlenecek
00:33 CHP’li Erhan Adem, “İflasın eşiğindeki Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi borç yükü altında bıraktı
00:28 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Obrucak Barajı’nın açılışına katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İranlılar 8 yıl aradan sonra ilk kez umre için Suudi Arabistan’a gidebilecek

İranlılar 8 yıl aradan sonra ilk kez umre için Suudi Arabistan’a gidebilecek
14 Aralık 2023
29
A+
A-

Tahran ve Riyad’ın diplomatik ilişkileri yeniden kurmasının ardından ilk kez İranlılar umre için Suudi Arabistan’a gidebilecek.

 UHA / İnternational News Agency  

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiUHA Haber’in EuroNews’e dayandırdığı Fars haber ajansı’nın haberine göre, İranlı hacılar sekiz yıl sonra ilk kez 19 Aralık’tan itibaren Suudi Arabistan’a düzenli olarak seyahat etmeye başlayacak.

Yarı resmi Fars haber ajansı, İran’daki 10 havaalanından kalkacak uçakların, yıl boyunca Suudi Arabistan’daki Mekke’ye umre ziyaretine gidecek İranlıları taşıyacağını duyurdu.

Bu adım, Körfez’deki iki petrol üreticisi rakip arasındaki ilişkilerin normale dönme işareti olarak değerlendiriliyor.

2016 yılından bu yana İranlılar, sadece hac ziyareti için Suudi Arabistan’a gidebiliyordu.

İranlılar artık yılın herhangi bir zamanında yapılabilen “küçük hac” olarak bilinen umreyi de tamamlayabilecek.

Çin arabulucu oldu

İran ve Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkiler, 2016’da Riyad’ın Şii bir din adamını idam etmesi ve ardından Tahran’daki Suudi Büyükelçiliğinin basılması nedeniyle kesilmişti.

İki ülke Çin’in arabuluculuğuyla mart ayında varılan anlaşma uyarınca bu adımı attı.

İran ve Suudi Arabistan arasındaki müzakerelerde iki ülke arasında din dışı turizmin yeniden canlanması konusu da tartışılıyor.

Şubat 2024 sonuna kadar yaklaşık 70 bin İranlı hacının Suudi Arabistan’a seyahat etmesinin beklendiği belirtildi.

İran-Suudi Arabistan ilişkileri

Suudi Arabistan’da 2 Ocak 2016’da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr’in de bulunduğu 47 kişi “terör” suçlamasıyla idam edildi.

İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililerin peş peşe yaptığı açıklamaların ardından Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran’daki göstericiler tarafından ateşe verildi.

Mart 2015’te başlayan Yemen’deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesildi. Taraflar 7 yıl sonra ilişkilerin normalleşmesi için Pekin’de varılan anlaşmaya imzaları attı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.