enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:14 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:11 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:10 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:10 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:07 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:06 İstanbul’un Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..
00:04 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:04 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:22 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, ‘Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör’

Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, ‘Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör’
26 Kasım 2021
774
A+
A-

ANKARA-UHA HABER / Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör olduğunu açıkladı.

Muhittin Ataman - Biyografya(UHA)  Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE, Arap isyanları ve devrimlerinin patlak vermesinden bu yana gergin ilişkiler yaşadığına dikkat çekti.

Ankara ve Abu Dabi yönetimlerinin, Libya krizi ve Katar’a yönelik abluka gibi birçok bölgesel çatışmada karşıt tarafları desteklediğinin altını çizen Prof. Dr. Ataman,  Ankara’nın değişim yanlıları desteklerken Abu Dabi’nin ise statükocu güçleri desteklediğini söyledi.

Prof. Dr. Muhittin Ataman, Sürecin başından beri iki ülke arasında sıfır toplamlı bir ilişkinin söz konusu olduğunu hatırlataran, BAE’nin, Türkiye karşıtı politikalarının sonucu Suriye, Libya, Yemen, Mısır, Sudan ve Somali’de büyük miktarda kaynağını seferber ettiğini ve BAE’nin, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ile ilgili iddialarını da desteklediğini belirtti.

“Ancak iki ülke son aylarda temas halinde ve ilişkilerinde bazı ilerlemeler kaydetti”  diyen Prof. Dr. Ataman, şunları söyledi: “En önemli adımlardan biri geçen Ağustos’ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayid’in ziyaretiydi. İki ülkeden yetkililer yatırım olanaklarını görüştüler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE’nin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayid Nahyan ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti”.

Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE’nin, Ortadoğu’daki iki etkin aktörün doğrudan diyalog kurmamasının sürdürülebilir olmadığını anladığına dikkat çekerek, ziyaretin aynı zamanda Türkiye’nin Mısır ve Suudi Arabistan gibi bölgesinde rakip gördüğü ülkelerle normalleşme çabalarının da bir parçası olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin önceliği diplomatik izolasyonu sona erdirmek ve yabancı yatırımcıları Türk ekonomisine çekmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ataman, “Öte yandan BAE, dış ilişkilerini yeniden düzenlemeye karar verdi. Abu Dabi yöneticileri, Türkiye’nin bölgesel meselelerdeki rolünü görmezden gelmenin imkansız olduğunu ve Türkiye’yi yabancılaştırmanın sadece BAE çıkarlarına zarar verdiğini anladı” şeklinde dile getirdi.

Prof. Dr. Muhittin Ataman,  Zayid’in ziyareti sırasında BAE ve Türkiye’nin ekonomik sorunlardan bölgesel krizlere kadar birçok konu görüşülerek, ziyaretin 2021’in başında başlatılan olumlu sürece katkı sağlaması ve sürecin hızlandırması amaçlandığını, ancak iki ülke arasındaki tüm sorunların çözülmesinden bahsetmek için henüz çok erken olduğunu ve iki ülkenin bölgesel perspektiflerinin çatışmalı olmaya devam edecek gibi göründüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.