enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İzmir’de akşam saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına ve gök gürültülü sağanak etkili oldu…
15:21 Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 bin 635 subay ve astsubay alınacak
12:06 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
06:53 Mesafe Giderek Açılıyor
06:47 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
06:22 Normatif Güçten Sert Jeoekonomiye: Gri Alanda Kalmanın Maliyeti
06:21 Avrupa’da Yüzleşme: GKRY’nin Prestij Kaybı
06:10 Yeni bir sosyal devlet destanı yazmak için Cumartesi günü Aydın’daydık!
00:48 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:34 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
00:19 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
20:45 Uğur Mumcu katledilişinin 33. yılında İzmir’de de anıldı
20:10 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:57 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:43 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
06:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:07 Türkiye ve Marmara için örnek model: İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, ‘Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör’

Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, ‘Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör’
26 Kasım 2021
774
A+
A-

ANKARA-UHA HABER / Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör olduğunu açıkladı.

Muhittin Ataman - Biyografya(UHA)  Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE, Arap isyanları ve devrimlerinin patlak vermesinden bu yana gergin ilişkiler yaşadığına dikkat çekti.

Ankara ve Abu Dabi yönetimlerinin, Libya krizi ve Katar’a yönelik abluka gibi birçok bölgesel çatışmada karşıt tarafları desteklediğinin altını çizen Prof. Dr. Ataman,  Ankara’nın değişim yanlıları desteklerken Abu Dabi’nin ise statükocu güçleri desteklediğini söyledi.

Prof. Dr. Muhittin Ataman, Sürecin başından beri iki ülke arasında sıfır toplamlı bir ilişkinin söz konusu olduğunu hatırlataran, BAE’nin, Türkiye karşıtı politikalarının sonucu Suriye, Libya, Yemen, Mısır, Sudan ve Somali’de büyük miktarda kaynağını seferber ettiğini ve BAE’nin, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ile ilgili iddialarını da desteklediğini belirtti.

“Ancak iki ülke son aylarda temas halinde ve ilişkilerinde bazı ilerlemeler kaydetti”  diyen Prof. Dr. Ataman, şunları söyledi: “En önemli adımlardan biri geçen Ağustos’ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayid’in ziyaretiydi. İki ülkeden yetkililer yatırım olanaklarını görüştüler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE’nin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayid Nahyan ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti”.

Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE’nin, Ortadoğu’daki iki etkin aktörün doğrudan diyalog kurmamasının sürdürülebilir olmadığını anladığına dikkat çekerek, ziyaretin aynı zamanda Türkiye’nin Mısır ve Suudi Arabistan gibi bölgesinde rakip gördüğü ülkelerle normalleşme çabalarının da bir parçası olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin önceliği diplomatik izolasyonu sona erdirmek ve yabancı yatırımcıları Türk ekonomisine çekmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ataman, “Öte yandan BAE, dış ilişkilerini yeniden düzenlemeye karar verdi. Abu Dabi yöneticileri, Türkiye’nin bölgesel meselelerdeki rolünü görmezden gelmenin imkansız olduğunu ve Türkiye’yi yabancılaştırmanın sadece BAE çıkarlarına zarar verdiğini anladı” şeklinde dile getirdi.

Prof. Dr. Muhittin Ataman,  Zayid’in ziyareti sırasında BAE ve Türkiye’nin ekonomik sorunlardan bölgesel krizlere kadar birçok konu görüşülerek, ziyaretin 2021’in başında başlatılan olumlu sürece katkı sağlaması ve sürecin hızlandırması amaçlandığını, ancak iki ülke arasındaki tüm sorunların çözülmesinden bahsetmek için henüz çok erken olduğunu ve iki ülkenin bölgesel perspektiflerinin çatışmalı olmaya devam edecek gibi göründüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.