enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:44 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:32 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:21 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
00:18 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:08 Davos’ta geç gelen itiraf
00:02 “Gaziantep’in Genç Yıldızları Ödül Töreni”nden notlar!
00:01 UHA / İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, ‘Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör’

Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, ‘Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör’
26 Kasım 2021
774
A+
A-

ANKARA-UHA HABER / Insight Turkey Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE, Ortadoğu’daki iki etkin aktör olduğunu açıkladı.

Muhittin Ataman - Biyografya(UHA)  Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE, Arap isyanları ve devrimlerinin patlak vermesinden bu yana gergin ilişkiler yaşadığına dikkat çekti.

Ankara ve Abu Dabi yönetimlerinin, Libya krizi ve Katar’a yönelik abluka gibi birçok bölgesel çatışmada karşıt tarafları desteklediğinin altını çizen Prof. Dr. Ataman,  Ankara’nın değişim yanlıları desteklerken Abu Dabi’nin ise statükocu güçleri desteklediğini söyledi.

Prof. Dr. Muhittin Ataman, Sürecin başından beri iki ülke arasında sıfır toplamlı bir ilişkinin söz konusu olduğunu hatırlataran, BAE’nin, Türkiye karşıtı politikalarının sonucu Suriye, Libya, Yemen, Mısır, Sudan ve Somali’de büyük miktarda kaynağını seferber ettiğini ve BAE’nin, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ile ilgili iddialarını da desteklediğini belirtti.

“Ancak iki ülke son aylarda temas halinde ve ilişkilerinde bazı ilerlemeler kaydetti”  diyen Prof. Dr. Ataman, şunları söyledi: “En önemli adımlardan biri geçen Ağustos’ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayid’in ziyaretiydi. İki ülkeden yetkililer yatırım olanaklarını görüştüler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE’nin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayid Nahyan ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti”.

Prof. Dr. Muhittin Ataman, Türkiye ve BAE’nin, Ortadoğu’daki iki etkin aktörün doğrudan diyalog kurmamasının sürdürülebilir olmadığını anladığına dikkat çekerek, ziyaretin aynı zamanda Türkiye’nin Mısır ve Suudi Arabistan gibi bölgesinde rakip gördüğü ülkelerle normalleşme çabalarının da bir parçası olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin önceliği diplomatik izolasyonu sona erdirmek ve yabancı yatırımcıları Türk ekonomisine çekmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ataman, “Öte yandan BAE, dış ilişkilerini yeniden düzenlemeye karar verdi. Abu Dabi yöneticileri, Türkiye’nin bölgesel meselelerdeki rolünü görmezden gelmenin imkansız olduğunu ve Türkiye’yi yabancılaştırmanın sadece BAE çıkarlarına zarar verdiğini anladı” şeklinde dile getirdi.

Prof. Dr. Muhittin Ataman,  Zayid’in ziyareti sırasında BAE ve Türkiye’nin ekonomik sorunlardan bölgesel krizlere kadar birçok konu görüşülerek, ziyaretin 2021’in başında başlatılan olumlu sürece katkı sağlaması ve sürecin hızlandırması amaçlandığını, ancak iki ülke arasındaki tüm sorunların çözülmesinden bahsetmek için henüz çok erken olduğunu ve iki ülkenin bölgesel perspektiflerinin çatışmalı olmaya devam edecek gibi göründüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.