Paul Adams – BBC Diplomasi Muhabiri
Paul Adams – BBC Diplomasi Muhabiri
LONDRA (BBC), 23 MAYIS 2025 – Parlamentoda milletvekillerine hitap eden Başbakan Sir Keir Starmer ve Dışişleri Bakanı David Lammy, gerçekten öfkeli görünüyordu.
Starmer, özellikle masum çocuklar arasında yaşanan acıların “dayanılmaz” boyutlara ulaştığını söyledi.
İsrail’in az miktarda insani yardıma izin verme kararını ise “tamamen yetersiz” olarak niteledi.
Başbakan, İsrail’in askeri operasyonlarını daha da yoğunlaştırma kararından “dehşete düştüğünü” belirtti.
Lammy de benzer ifadeler kullandı ve Gazze’deki durumu “iğrenç” olarak tanımladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı, İsrail’in aşırı sağcı maliye bakanı Bezalel Smotrich’in Gazze’nin sivil nüfustan arındırılması gerektiği yönündeki önerisini “canavarca” olarak kınadı.
İsrail’in attığı adımların, bu ülkeyi dünya çapında dost ve ortaklarından uzaklaştırdığını ve “İsrail Devleti’nin imajına zarar verdiğini” söyledi.
Kaynak,PA Media,İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer, Londra’da milletvekillerine seslendi
İngiltere bu öfke ve olası somut yaptırım açıklamalarında yalnız değil.
Aralarında İngiltere’nin de bulunduğu 27 bağışçı ülke tarafından, İsrail’in öne sürdüğü yeni bir Gazze yardım modeli kınandı.
Bu model, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere mevcut insani yardım kuruluşlarının yerini, İsrail ordusunun desteklediği sivil yüklenicilere bırakmayı amaçlıyor.
BM ve bağışçı ülkeler, bu yeni modelin kötü tasarlandığını, siyasi amaçlı olduğunu ve Gazze’de onlarca yıldır uygulanan uluslararası insani yardım sisteminin yerini alamayacağını savunuyor.
Gazze’de faaliyet gösteren yardım kuruluşlarından birinin temsilcisi, Gazze İnsani Yardım Vakfı planının “tamamen zamansız” olduğunu söyledi ve İsrail’in, Hamas’ın yardımları geniş çapta saptırdığı yönündeki iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt sunmadığını belirtti.
İsrail’in liberal gazetesi Haaretz’e konuşan bir Batılı diplomat ise bu yeni modeli “çılgın bir plan ve tam anlamıyla delilik” olarak tanımladı.
İngiltere parlamentosunda gerçekleşen hararetli bir tartışma sırasında, Lammy, İsrail’e yönelik uluslararası eleştirilerin Hamas’a yaradığını öne süren Muhafazakâr Parti’den karşıt görüşteki Priti Patel ile karşı karşıya geldi.
Lammy, Patel’i, Gazze’de yaşanan gerçeklerle yüzleşmemekle suçladı.
Kaynak,AVAM KAMARASI,David Lammy 20 Mayıs’ta Avam Kamarası’nda konuştu
Bazı milletvekilleri ise İngiltere’nin yeterince ileri gitmediğini savunarak, ülkenin Filistin’i tanımasının zamanının geldiğini tekrar dile getirdi.
Hükümet ise sadece sembolik nedenlerle böylesine önemli bir adım atmanın pratikte hiçbir şeyi değiştirmeyeceği görüşünde.
Ancak gelecek ay Suudi Arabistan ile birlikte ev sahipliği yaptığı bir konferansta Fransa’nın Filistin’i tanıması ihtimaliyle, bazıları İngiltere’nin de bu adımı atmasını umuyor.
İngiltere bunu yapmasa bile, İsrail’in destekçilerinin giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradığı ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Gideon’un Savaş Arabaları” adını verdiği yeni askeri operasyonunun, iki milyon sivilin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Gazze’ye daha fazla acı getireceği yönündeki korkuların arttığı açık.
ABD Başkanı Donald Trump bile sabrının tükendiğini ifade etti ve geçen hafta tamamladığı bölge turunun sonunda “çok sayıda insan açlıktan ölüyor” uyarısında bulundu.
Netanyahu hükümeti, İsrail’in en sadık müttefikleri arasında bile desteğini kaybediyor.
Kudüs’te düzenlenen Dünya Yahudi Kongresi konferansında, örgütün başkanı Ronald Lauder, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar’a açıkça meydan okudu.
“İsrail’in yaptığı tüm iyi şeyler, Smotrich’in Gazze’yi aç bırakma ve yıkıma uğratma yönündeki sözleri nedeniyle yok oluyor. Bu açıklamalar dünyanın dört bir yanında yayımlanıyor,” diyen Lauder, Netanyahu’nun neden onu durdurmadığını sordu.
İsrailli kıdemli gazeteci Ben Caspit’e göre, Sa’ar’ın cevabı kısaydı:
“Gerektiği şekilde not ettim.”