enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere’de Türk Gıda Pazarı

İngiltere’de Türk Gıda Pazarı
30 Mayıs 2021
462
A+
A-

UHA HABER / İngiltere’de Türkler’in yaşadığı semtlerde süpermarket raflarında görülen ürünlerin toptan satış yerlerinden biri Gima UK.

En büyük payı Türk malları olmak üzere 30 ülke ve 400 tedarikçi, her gün 15 tırla ürünlerini, Barking’de bulunan depolara gönderiyor.

Brexit sonrası Türkiye’yle İngiltere arasındaki ticari belirsizliğin çok kısa bir sürede çözüldüğünü anlatan 50 yaşındaki işveren Vehbi Keleş, aynı sektördeki beş-altı firma içinde kendi cirosunun yılda 50 milyon sterlin olduğunu söyledi.

Keleş, zaman içinde biri küçük geldiği için sanayi bölgesinde satın aldığı ikinci depoyla birlikte “şimdi 10 bin metrekarelik bir kapalı alana sahibiz” dedi.

Tırların biri yanaşıp diğeri ayrılırken gelen malları bir saat içinde forkliftlerle raflara dizen, onların bilgisayar girişlerini yapan ve ürün bekleyen süpermarketlere çıkışını sağlayan 300 çalışan da Türk.

Depodaki rafların üzerinde İngiltere’deki Türklerin damak zevkine hitap eden tanıdık marka ürünler olduğu gibi Doğu Avrupa ülkelerinin ürünleri de dikkat çekiyor. Özellikle Polonya ürünleri, İngiltere’deki bir milyon civarındaki nüfusları nedeniyle Türk malları kadar çok ve çeşitli.

Vehbi Keleş, ambarlarda devam eden baş döndüren işleyişin ardında 28 yıllık bir geçmiş olduğunu anlattı.

Daha iyi şartlarda yaşamak ve çalışmak amacıyla Kıbrıs’tan yola çıkarak 23 yaşındayken vardığı Londra’da, konfeksiyon işçiliğiyle başlayan gurbet hikayesi mahalle bakkallığıyla devam etmiş.

Sattığı ürünlerin tedarikini kendi sağlamak için giriştiği toptancılık ise büyüyüp 300 kişilik bir işe ve yılda 50 milyon sterlinlik bir operasyona dönüşmüş.

Vergiler, işgücü masrafları ve bunlarla ilgili düzenlemelerin ‘kesinliği’ yüzünden git gide büyümek ona ürkütücü gelse de ülkedeki ekonomik istikrar ve alım gücünün yüksekliği, başarısında ‘İngiltere’nin payı’ faktörünü ilk sıralara koyuyor.

İngiltere’nin 500 bin kişi olarak hesaplanan Türk nüfusu, Vehbi Keleş ve sektörünün tamamlayıcısı diğer işadamları sayesinde en azından damak zevki açısından kendilerini gurbette hissetmiyor.

Haber: Barış Çimen / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 30 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.