enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiliz milletvekillerinden Uygurlara yönelik politikası nedeniyle Çin’e karşı tedbir çağrısı

İngiliz milletvekillerinden Uygurlara yönelik politikası nedeniyle Çin’e karşı tedbir çağrısı
9 Temmuz 2021
1.604
A+
A-

UHA HABER / Bir grup İngiliz milletvekili, hükümeti, Uygurlar başta olmak üzere azınlıklara yönelik muamelesi nedeniyle Çin’e karşı daha sert tedbirler almaya çağırdı. Söz konusu tedbirler arasında Kış Olimpiyatları boykotu ve pamuk ticareti yasağı olduğu belirtiliyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘AFP‘den aktardığı haberine göre, Vekiller, İngiltere’nin özellikle Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği gözlemcilerinin Sincan’a girişine izin vermesi için Çin’e diplomatik yollardan baskı yapmasını istiyor.

Sincan’dan kaçanlara hızlı sığınma süreci sağlamak isteniyor

Ayrıca, bölgedeki zulümden kaçanlara hızlı bir sığınma süreci sağlamak adına Batılı müttefiklerle oluşturulacak bir “kutsal devletler” koalisyonuna da destek veriyor.

İngiltere’de parlamento, dışişleri komitesince yapılan ve aylarca süren soruşturmanın ardından Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı ve uygulamalarını soykırım olarak tanıyarak, hükümeti Pekin’e yönelik baskıyı artırmaya çağırmıştı.

Nisan ayında alınan kararda, Çin’in yaptıkları soykırım olarak tanınırken, hükümete, Uygur Türklerini hedef alan eylemlerin durdurulması için harekete geçme ve Pekin’e yönelik baskıyı artırma çağrısı yapıldı.

Komite üyesi Alicia Kearns raporun yayınlanmasından önce yaptığı açıklamada da “Büyük ağabey siyasetinin zamanı geldi” demişti.

Pekin’in 2022 Kış Olimpiyatlarına yönelik tedbirler

Milletvekillerinin “Bir Daha Asla: Birleşik Krallık’ın Sincan ve Ötesindeki Zulümlere Karşı Hareket Etme Sorumluluğu” adlı raporunda, bölgede yaşanan “gerçekten korkunç” suçların “uluslararası bir harekete geçme çağrısı” olduğunu savunuluyor.

Önerilen tedbirler arasında, Başbakan Boris Johnson hükümeti, Pekin’in 2022 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yaptığında “sonuçlarla yüzleşmesini” sağlamaya çağırılıyor. Komite, bakanların ve ileri gelenlerin açılış ve kapanış törenlerini atlamasını, İngiliz işletmelerinin etkinliğe sponsorluk yapmaktan veya reklam vermekten caydırılmasını istiyor.

Johnson, Çarşamba günü bu tür olası hareketler hakkında soru sorulduğunda, çağrıları dikkate alacağını ancak spor boykotlarına “içgüdüsel olarak” karşı olduğunu söyledi.

Johnson spor müsabakası tedbirlerine “içgüdüsel olarak” karşı

Ancak Johnson, geçtiğimiz gün bu tür olası tedbirler hakkında soru sorulduğunda, çağrıları dikkate alacağını ancak spor müsabakası boykotlarına “içgüdüsel olarak” karşı olduğunu söyledi.

En az 1 milyon Uygur kendi rızası dışında tutuluyor

Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise “yeniden eğitim kampları” diye tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, en az 1 milyon Uygur kendi rızası dışında tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

[UHA Haber Ajansı, 09 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.