enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
00:23 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
00:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
00:14 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait 5 milyon değerinde kıymetli eşya ele geçirildi
00:10 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
00:03
00:01 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
12:07 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
10:45 Nizip Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Karabacak, İstanbul’da 4. Tarım Ekosistem Buluşması’na katıldı
09:52 Kabine bugün toplanacak
06:54 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
00:45 PSG, Inter Miami’yi farklı geçti
00:33 Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay: “Balkanların refah ve istikrarı için yeni köprüler inşa etmede gençlerin ve kadınların rolü önemli!”
00:26 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
00:21 Manchester City – Al Hilal maçı TRT Spor’da
00:13 Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası TRT ekranlarında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İlk ünitesi 2023’te devreye alınacak: Akkuyu NGS’de son durum ne?

İlk ünitesi 2023’te devreye alınacak: Akkuyu NGS’de son durum ne?
14 Ekim 2022
197
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Cumhuriyet tarihinin en büyük enerji yatırımlarından biri Akkuyu Nükleer Güç Enerji Santrali, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak, gücüne güç katacak. Peki asrın projesinde son durum ne?

Enes Babacan
TRT Haber : Enes Babacan

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 10’unu karşılayacak, tamamlandığında 4 bin kişiye istihdam sağlayacak Akkuyu Nükleer Güç Enerji Santrali’nin inşaat çalışmaları son hızla devam ediyor.

İlk ünitesi 2023 yılında devreye alınacak olan santralin inşaatındaki son durumu Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin TRT Haber’e anlattı.

Sezemin, “Yeniden yapılanma sürecinden sonra tüm Türk şirketleri proje kapsamındaki çalışmalarına devam ediyor. Tesislerdeki inşaat işlerine gelince, 1 numaralı güç ünitesindeki inşaat ve montaj çalışmalarında neredeyse son aşamaya gelmiş bulunmaktayız” dedi.

“2023’te ilk ünitenin devreye girmesi için çaba sarf ediyoruz”

Türkiye’nin 70 yıllık hayali olan santralin ilk güç ünitesinin gelecek sene devreye girmesi hedefleniyor.

Birinci güç ünitesi için inşaat lisansının Nisan 2018’de alındığı dikkate alınırsa bu güç ünitesinin işletmeye alınmasının 2025’e tekabül ettiğini belirten Sezemin, “Faka 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti için önemli olduğunu anlıyoruz. 2023 yılında ilk ünitenin devreye girmesi için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. Hızlanan çalışmalara rağmen kalite en önemli önceliğimiz” diye konuştu.

“Yaklaşık 4 bin kişi burada görev alacak”

Proje hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın odağında. Proje çalışmalarında yer alacak uzmanları yetiştirme konusunda da iş birliği söz konusu. Proje tamamlandığında büyük bir enerji üretimi ve haliyle ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını ifade eden Sezemin, “Yaklaşık 4 bin kişi burada görev alacak. Dünyadaki santral deneyimlerine göre, her bir nükleer santral çalışanı yan sektörlerde, yan sanayi sektöründe 10 kişiye istihdam sağlamış oluyor. Yani Türkiye’nin büyümesinde itici güçlerden biri olacak” dedi.

“Ülkelerimiz arasında iş birliği için üst düzeyde görüşülüyor”

İki ülke arasındaki önemli bir diğer konu da Sinop Nükleer Santrali. Sezemin, santral ile ilgili şunları söyledi:

“Sinop Nükleer Santrali Projesi için şunu diyebilirim, Rus Atom Devlet Kuruluşu teknoloji açısından, inşaat açısından, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ikinci nükleer santral inşaatı için her türlü potansiyele sahiptir. Ülkelerimiz arasında bu iş birliği için en üst düzeyde görüşülmektedir.”

17 milyon ton karbondioksit salınımına engel olacak

Akkuyu projesi hayata geçtiğinde yılda 17 milyon ton karbondioksit salınımına engel olacak.

Bu durum da Türkiye’nin Paris iklim anlaşması çerçevesindeki 2030 hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracak.

***

Yazar Hakkında

Enes Babacan, 1991’de Tokat’da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. İş hayatına ilk stajyer olarak 2010 yılında Anadolu Ajansın’da başladı. 2012 yılında Milli Gazete’de ilk profesyonel iş hayatına başladı. 2016 yılından bu yana TRT HABER için çalışıyor. Enes Babacan 15 Temmuz Gazisi ve Devlet Övünç Madalyası Sahibi…

[UHA Haber Ajansı, 14 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.