enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İletişim Başkanlığından, “Türkiye’nin İstikrara Katkısı: Barışa Yönelik Çok Yönlü Diplomasi” kitabı

İletişim Başkanlığından, “Türkiye’nin İstikrara Katkısı: Barışa Yönelik Çok Yönlü Diplomasi” kitabı
28 Mart 2022
1.173
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Kitapta, “Barışın dünyasını kurmada küresel liderlik”, “Türkiye’nin savaşa karşı duruşu”, “Diyalog kanallarının açık tutulması”, “İnsani ve girişimci diplomasi” başlıkları altında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ukrayna ve Rusya arasında barışın sağlanması için yürüttüğü diplomasi trafiği ve atılan adımlar anlatıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ukrayna ve Rusya arasında barışın sağlanması için yürüttüğü diplomasi trafiği ile atılan adımların anlatıldığı “Türkiye’nin İstikrara Katkısı: Barışa Yönelik Çok Yönlü Diplomasi” kitabı hazırladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kitabın takdim bölümünde, dünyanın, Kovid-19 salgınının etkilerini her alanda hissettiğine, bölgesel siyasi ve ekonomik gerilimler ile sıcak çatışmaların küresel dengeleri sarstığı bir dönemden geçildiğine işaret etti.

Suriye, Yemen, Afganistan, Libya, Irak ve Arakan gibi kriz bölgelerindeki insani trajediye ve siyasi sorunlara henüz çözüm bulunamamışken, Doğu Avrupa ile birlikte tüm dünyanın, Ukrayna-Rusya savaşının yıkıcı ve can yakıcı sonuçlarıyla yüzleşmek durumunda kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görmezden gelinen en küçük bir problemin bile ne tür felaketlere yol açacağı bu süreçte bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu savaş aynı zamanda güvenlik ve istikrarı korumak için oluşturulan uluslararası yapıların daha etkin olması ve kararlı adımlar atması gerektiği gerçeğini tekrar gözler önüne sermiştir.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından, "Türkiye'nin İstikrara Katkısı: Barışa Yönelik Çok Yönlü Diplomasi" kitabı - - Karaman Biz Haber

Dolayısıyla kurulduğu günden bu yana güvenlik ve istikrar adına çok önemli roller üstlenen NATO’ya yine önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Diğer taraftan, küresel güvenlik mimarisindeki sorunların vakit kaybetmeden çözüme kavuşturulması, üye ülkelerin hem ittifak içinde hem de ikili ilişkilerde tam bir dayanışma ortaya koymaları NATO’nun geleceğinde belirleyici olacaktır. Türkiye, 70 yıldır üyesi olduğu NATO’ya en çok katkı sağlayan beş ülkeden biri olarak ittifak ruhunun tüm gerekliliklerini kararlı ve etkin bir şekilde yerine getirmektedir. Afganistan’dan Balkanlar’a, Afrika’dan Kafkaslar’a bölgesel ve küresel krizlerde çözüm, barış ve istikrara hizmet eden yaklaşımıyla aktif roller üstlenen Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisi için de diplomasi kulvarında yoğun bir gayret göstermektedir. Can kayıpları ve zorunlu göç başta olmak üzere yeni insani trajedilerin yaşanmasını önlemek adına herkesin aynı sorumluluk duygusuyla hareket etmesi gerekmektedir.”

Türkiye’nin, müttefiklik hukuku yanında komşularıyla ilişkilerde de uluslararası kurallara, adalete, hakkaniyete, karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyı gözettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO ittifakının karşı karşıya kaldığı sınamalar karşısında güvenilir bir müttefik olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmekteyiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da girişimci ve insani dış politikamız çerçevesinde küresel barış, refah ve istikrarın tesisine katkı vermeyi sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin barış diplomasisi

Kitapta Türkiye’nin barışa yönelik çabaları 4 başlık altında anlatıldı. “Barışın dünyasını kurmada küresel liderlik” başlığı altında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü diplomasi trafiğine yer verildi.

“Türkiye’nin savaşa karşı duruşu”, savaşın önlenmesine yönelik girişimlerle Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve ateşkes çağrısı alt başlıklarında anlatıldı.

“Diyalog kanallarının açık tutulması” başlığı altında barış görüşmelerine ev sahipliği ve Antalya Diplomasi Forumu yer alırken, “İnsani ve girişimci diplomasi” başlığında sivil unsurların korunması, Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımları ve insani koridorların açık tutulması konuları işlendi.

34 liderle görüşme

Kitapta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana 34 dünya lideri, başbakan ve uluslararası kuruluş temsilcisi ile yüz yüze veya telefonla görüşerek yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğü, Ukrayna-Rusya arasında ateşkes sağlanması için Antalya Diplomasi Forumu esnasında 20’yi aşkın dünya lideri ve uluslararası kuruluş temsilcisiyle yüz yüze görüşmeler yaptığına işaret edildi.

Savaş tehlikesi karşısında krizin başından itibaren diyalog yollarını açık tutma çabalarını sürdüren ve taraflarla üst düzeyde görüşmeler yürüten Türkiye’nin çatışmalar başladıktan sonra da barışın tesisi yönünde girişimlerini sürdürdüğüne yer verilen kitapta, uluslararası hukuktan kaynaklı hak ve sorumlulukları çerçevesinde savaşın derinleşmemesi için elindeki enstrümanları kullanmaktan çekinmediği kaydedildi.

Türkiye’nin, Ukrayna’da gerilimin başladığı 2014’ten bu yana Ukrayna’nın siyasi egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunduğu ifade edilen kitapta, ateşkesin sağlanması ve savaşın sona erdirilmesi amacıyla girişimlerini aralıksız devam ettirdiği aktarıldı.

Türkiye krizin başladığı ilk dönemden bu yana diyalog, diplomasi ve sağduyu çağrılarını kararlılıkla sürdürdüğü belirtilen kitapta, “Türkiye’nin ara buluculuğunda taraflar Antalya Diplomasi Forumu’na davet edilirken bu davet Rusya ve Ukrayna arasındaki en üst düzey temasın da başlangıcı olmuştur.” değerlendirmesine yer verildi.

Kitapta, Türkiye’nin, bölgedeki gerilimlere ve savaş ortamında yaşanan insani krizlere yönelik hassasiyetini ve yardım girişimlerini en üst düzeyde gösterdiğine işaret edilerek, “Türkiye tarihten gelen insani yaklaşımıyla kendi vatandaşlarının yanı sıra dil, din ve ırk ayırt etmeksizin tüm sivillerin huzuru ve güvenliğini sağlamak adına taraflarla temas hâlinde olmayı sürdürmektedir.” görüşü dile getirildi.

Türkiye’nin insani yardımlarına da yer verilen kitapta, AFAD öncülüğünde Ukrayna ve Moldova’ya tırların sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.

Türkiye’nin, savaşın başladığı andan itibaren insani tahliye koridorların açık tutulması için mücadele ettiği de anlatılan kitapta, Ukrayna’daki 25 bin civarındaki Türk vatandaşıyla tek tek temas kurulduğu bildirildi.

[UHA Haber Ajansı, 28 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.