enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İklim değişikliği ve çevre konusunda iyimser olmak mümkün mü?

İklim değişikliği ve çevre konusunda iyimser olmak mümkün mü?
19 Haziran 2024
18
A+
A-

İnternette ve sosyal medyada gezinirken, çevreyle ilgili olumsuz bir habere rastlamamak imkansıza yakın. Ancak hiç iyi bir şey olmuyor mu?

İnsan faaliyetlerinin doğal dünyayı tahrip ettiği doğru olsa da, iyi şeyler de oluyor. Endişeler kadar geleceğe yönelik umutlarımızı da dikkate almakta fayda var.

İyimser olmak mümkün mü?

2024 yılı birçok açıdan tarihi bir yıl olmaya aday. İnsanlığın sanayi öncesi ortalamanın 1,5°C üzerine çıktığı ilk yıl olabilir. Yine de bazı bilim insanları iklim değişikliği konusunda ihtiyatlı iyimser olmak için bazı nedenler olduğunu savunuyor.

Mevcut çevresel krizi büyük ölçüde kötüleştirebilecek birçok olumsuz kilometre taşının yanı sıra, en kötünün en kötüsünü önlememize yardımcı olabilecek çok sayıda olumlu eşik de var.

İnsan davranışlarında başlangıçta yapılacak küçük değişiklikler bile uzun vadede büyük çevresel kazanımlara yol açabilir. Örneğin bu yılın sadece ilk üç ayında, 2020’nin tamamında satılandan daha fazla elektrikli otomobil satıldı.

Sosyal değişim rüzgarları söz konusu. Mart ayında yapılan küresel bir anket, her ülkede insanların çoğunluğunun iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu ve bununla mücadele politikalarını desteklediğini ortaya koydu. Özellikle ABD’de yapılan bir başka anket, Amerikalıların %72’sinin “Alışkanlıklarımızı hızla değiştirmezsek çevresel felakete doğru gidiyoruz” görüşüne katıldığını ortaya koydu.

Hızlı bir şekilde değiştirilmesi gereken alışkanlıklardan biri de fosil yakıtlara olan bağımlılığımız. dünya tam da Paris Anlaşması’nın bizi uzak tutmaya çalıştığı eşiğe doğru ilerlerken, fosil yakıtlar da tükenmek üzere. Bazı bilim insanları 2023’ün sonunda dünyanın güneş enerjisi için önemli bir eşiğe ulaştığını söylüyor. Onlara göre yenilenebilir enerji artık dünyanın ana enerji kaynağı olma yolunda ilerliyor.

Fosil yakıtlara yönelik talep ilk kez azalıyor

Aslında, Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, Sanayi Devrimi’nin başlangıcından bu yana ilk kez dünyanın petrol, gaz ve kömüre olan talebi azalıyor.

Araştırma şirketi Bloomberg NEF’in 2024 yılına ilişkin bir analizi ise küresel karbondioksit seviyelerinin geçen yıl zirveye ulaşmış olabileceğini öngörüyor. Kuruluştaki veri uzmanları, 2050 yılına kadar karbon nötr bir noktaya ulaşmanın “zor ama ulaşılabilir” olduğunu ve fosil yakıtlardan hızlı bir geçiş gerektirdiğini savunuyor.

İklim değişikliği ve çevre konusunda iyimser olmak mümkün mü?

Toprak ve su da ihmal edilmemeli

Dünya’nın çevresinin tahribatını dizginlemek istiyorsak kırmamız gereken bir diğer alışkanlık da sürdürülemez toprak ve su kullanımımız. Ancak o zaman dahi, bu gemiyi tersine çevirebileceğimize inanmak için nedenler var.

Örneğin yeraltı suları dünyanın en büyük tatlı su kaynağı. İnsan sömürüsü ve iklim değişikliği nedeniyle dünyanın pek çok yerinde kıtlık ciddi bir sorun haline geliyor. Bununla birlikte, bu yıl yayınlanan kanıtlar, insan toplumlarının yeraltı suyu kaynaklarına zaman tanıdığında, zaman içinde yenilenebileceğini gösteriyor.

Birkaç ay önce yayınlanan bir başka umut verici çalışma ise, tarihsel olarak çoğu koruma projesinin küresel biyolojik çeşitlilik kaybını azaltmada etkili olduğunu ortaya koydu.

Yılın başında, Avustralya’da nesli kritik derecede tehlike altında olan bir papağan, on yıllar süren özel bir koruma programının ardından 15 yıl içindeki en yüksek üreme sayılarına geri döndü.

Altıncı bir yok oluşun ve iklim felaketinin ortasında, bunalmış ve yenilmiş hissetmek çok kolar. Ancak her zafer, mücadeleye devam etmek için bir teşvik…

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.