enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
11:20 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İsrail’in İran saldırıları, Her geçen zaman insanlığın aleyhinedir”
10:55 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:16 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
09:45 Bakan Yerlikaya: Jandarmamız milletimizin tertemiz vicdanındadır
00:48 Vali Aktaş’tan İzmit Sanayi Sitesi’nde inceleme turu
00:45 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
00:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
00:35 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
00:24 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı,186 yaşında
00:20 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İBB’nin yeni taksi plakası düzenlemesi neler öngörüyor?

İBB’nin yeni taksi plakası düzenlemesi neler öngörüyor?
21 Ekim 2021
684
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), taksi plakalarında “meslek” şartı aranmasına ilişkin detayları açıkladı. İBB’nin yeni adımı, taksi plakaları satışında sıkı denetim öngörüyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyup Aksu, İBB’nin yaptıklarının hukuka aykırı olduğunu söyleyerek konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Yurtta sulh, cihanda sulh İBB’nin yeni uygulamasının hukuki altyapısı, 3 Mayıs 1986 tarihli bir Bakanlar Kurulu kararına dayandırılıyor. Bu karara göre, taksi plakası alabilmek, “şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş” olma şartına bağlanıyor.

İBB bu şekilde “taksi ağalığı” olarak nitelendirdiği plaka sahipliğini düzenleme altına almayı hedefliyor.

İBB, şoförlük meslek denetiminin nasıl yapılacağını da belirledi. Buna göre, verilecek belgelerde resmi kurum onayı aranacak.

Uygulamaya konulacak düzenleme ile ticari plakaların hisselere bölünmesinin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İBB’den yapılan açıklamada, “kanuni zorunluluklar dışında (veraset, mahkeme kararları vs.) ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak” denildi. Aynı açıklamada, plaka satışı için, “Yalnızca hissedarlar arası %100 hisse tamamlamaya yönelik satışlar yapılabilecek” ifadeleri yer aldı.

Süreç nasıl işleyecek?

İBB, Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurularında şu şartların aranacağını açıkladı:

…”Plaka edinmek isteyen kişiye ait E-Devlet üzerinden elde edilmiş ve karekod/barkod ile doğrulanabilecek şekilde ‘Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulaması’, ‘SGK’ya Tabi İşyeri Kaydı ve Sigortalılıktan Kaynaklı Borç Bilgisi Sorgulaması’ ‘Araçlarım Sorgulaması’ istenecek.”

İBB, doğrulamanın yeterli görülmediği hallerde “vergi dairesi veya benzeri kurumlardan da ilave belge talep edileceğini” duyurdu.

Şartları taşımayan ticari plakaların ruhsatları askıya alınabilecek.

İBB’den yapılan açıklamaya göre, kurulacak bir komisyon, taksi plaka sahiplerinin mevcut şartlara uygun olup olmadığını denetleyecek.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu: Kanuna aykırı, yargıya taşıyacağız

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyup Aksu, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıkalamada, İBB’nin yaptıklarının hukuka aykırı söyledi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyup Aksu

Kanunda durumun açıkça ifade edildiğini belirten Aksu, “Şoförlükten geçimini sağlayan kişiler, taksi plakası alabilir. Burada hisseli veya ortaklı alamazlar diye bir ifade yok. Onun için yaptıkları uygun bir şey değil, . Burada sayın belediye başkanı kaos yaratmaya çalışıyor. Biz de bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

İmamoğlu: Bir avuç plaka ağası kaybedecek. İBB kazanacak

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, attıkları adımı, “Taksi plakası ağalığı bitecek dedik. 16 milyon İstanbullu kazanacak, bir avuç plaka ağası kaybedecek. İBB kazanacak! Gözünüz bizde olsun” ifadeleri ile duyurmuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.