enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:48 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:43 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:39 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:32 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:32 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:29 İstanbul’un Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:18 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu…
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, “Türkiye, Güney Kafkasya’da barışın tesis edilmesi için çaba göstermektedir”
00:11 Bakan Tunç: “Hedefimiz umudu onaran, hatayı düzelten, insan onurunu merkeze alan bir yaklaşımı hakim kılmaktır”
06:50 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:50 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:48 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:43 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:40 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:39 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Huzursuz, kasvetli ve dramatik: Mozart’ın 20’nci konçertosu Wang’ın piyanosuyla Riga’da yankılandı

Huzursuz, kasvetli ve dramatik: Mozart’ın 20’nci konçertosu Wang’ın piyanosuyla Riga’da yankılandı
2 Ağustos 2021
4.146
A+
A-

UHA HABER / Konserler yeniden başladı. Riga Jurmala Müzik Festivali’nin üçüncüsü Letonya’nın Riga ve Jurmala şehirlerin yaz boyunca haftasonlarında son sürat devam ediyor.

Dünyaca ünlü piyanist Yuja Wang’ın yorumladığı Mozart’ın 20’nci D minor piyano konçertosu Baltık Denizi’nin dalgalarında yankılandı.

Wang konserini şöyle anlatıyor: “3 dakika boyunca sadece oturuyorsunuz. Çünkü seçtiğim orkestradan gelen türbülans çok fazla ve içselleştirmeniz zaman alıyor.”

Wang Mozart’ın besteleri ile ilgili “Çok farklı yollar deniyebilirsiniz. Aynı satırı çok açık, dramatik bir şekilde de çalabilir ya da daha sakince icra edebilirsiniz,” ifadelerini kullanıyor.

Piyano virtüözü Riga Jurmala Müzik Festivali’nde orkestra şefi Sir John Eliot Gardiner’in batonuyla adeta parıldadı

Gardiner Wang’ın performansını “Opera işte budur, gerçekten. Mozart’ın bu geç konçertolarına tiyatrallik sinmiş durumda. Orkestra ile piyanonun bir prima donna, bir çeşit soprano gibi olan berrak sesinin oluşturduğu zıtlık patlama etkisi yapıyor,” ifadeleri ile anlatıyor.

Wang’a göre “Bu eserde ateş, öfke ve karmaşanın tamamı var”

Piyaniste Bavyera Radyo Senfoni Orkestrası, Berlin Filarmoni, Concertgebouworkest, Oslo Filarmoni, Tonhalle Zurich ve Viyana Filarmoni Orkestraları’nda sanatçıların bulunduğu Mariss Jansons Festival Orkestrası eşlik etti.

Mozart bu eseri çok daha küçük ve modern piyanolara göre daha hafif olan fortepianoda çalmıştı.

Bu nedenle Wang, “Gardiner bana pedalları kullanmama talimatı verdi böylece fortepianoyu andıracaktı. Pedalları renk katmak için kullanabiliyorum ama bunu tane tane yapmam lazım. Bu farklı bir tarz, sanki piyano şarkı söylüyormuş gibi.”

Wang kendisi için özel bir önemi olan bu eseri şöyle tanımlıyor “10 Şubat 1785’te yazılmış. Bunu öğrendiğimde bir garip oldum çünkü bu benim doğum günüm. Yani bu eserle aynı gün doğmuşuz.”

[UHA Haber Ajansı, 02 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.