enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hollanda’nın yeni Başbakanı Türkiye kökenli Yeşilgöz mü olacak?

Hollanda’nın yeni Başbakanı Türkiye kökenli Yeşilgöz mü olacak?
14 Temmuz 2023
122
A+
A-

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, siyaseti bırakma kararı alan Başbakan Mark Rutte’nin ardından ülkenin en büyük partisi VVD’nin lideri olmak için adaylığını açıkladı.

UHA / Europe İnternational News Agency

Türkiye’den Hollanda’ya sığınan bir ailenin kızı olan 46 yaşındaki Yeşilgöz, muhafazakar-liberal Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) genel başkanlığı için en güçlü isim.

Partideki diğer üst düzey siyasetçiler aday olmayacaklarını söylerken, parti üyelerinin bu hafta içinde Yeşilgöz’ü desteklediklerini açıklamaları bekleniyor.

Dilan Yeşilgöz’ün düşen hükümetin en büyük partisi VVD’nin lideri seçilmesi durumunda, Hollanda’nın ilk kadın ve göçmen kökenli başbakanı olma yolu da açılmış olacak. Hollanda’da erken genel seçimin Kasım ayında yapılması bekleniyor.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz
[Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz]

“Liderlik için aday olmaya karar verdim”

Türkiye kökenli politikacı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “VVD liderliği için aday olmaya karar verdim. Söz sırası artık yönetim kurulu ve VVD üyelerinin. Her halükarda ülkemizi daha da güzelleştirme sorumluluğunu seve seve alıyorum” dedi.

Yeşilgöz, ülkenin önde gelen gazetelerinden De Telegraaf’a yaptığı açıklamada da, Başbakan Rutte’nin halefi olarak “Hollanda’yı daha da güçlü ve dirençli hale getirmeye” hazır olduğunu söyledi.

1984 yılında Hollanda’ya sığındı

Hollanda’nın en uzun süre görev yapan başbakanı olan 56 yaşındaki Mark Rutte, partisinin katı sığınmacı politikası sonucu çıkan anlaşmazlık nedeniyle hükümetin düşmesinin ardından Pazartesi günü yaptığı açıklamada siyaseti bırakacağını söyledi. 13 yıldır Hollanda Başbakanı olan Rutte, yeni kabine kurulana kadar vekaleten görevini sürdürecek.

Hollanda’da son genel seçim 2021 yılının Mart ayında yapılmıştı. Rutte’nin VVD Partisi oyların yüzde 20’sini almış ve ülkede dört partili koalisyon hükümeti kurulmuştu.

1977 Ankara doğumlu olan Dilan Yeşilgöz, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) görevli ve Tunceli doğumlu sendikacı Yücel Yeşilgöz’ün kızı. Babası 12 Eylül darbesinin hemen ardından, 1980 yılında Türkiye’den kaçarak Hollanda’ya sığınma talebinde bulundu. Dilan Yeşilgöz de 1984 yılında annesi ve kız kardeşiyle birlikte Yunanistan’ın Kos adasına geçerek, Hollanda’ya sığındı.

Amsterdam’daki Vrije Üniversitesi’nde sosyal ve kültürel bilimler okuyan Yeşilgöz, 2003 yılında ise aynı üniversiteden kültür, organizasyon ve yönetim alanında yüksek lisansını aldı. Yeşilgöz, 2013 yıllında Hollandalı Yahudi Rene Zegerius ile evlendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.