enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hollanda’da romanı nedeniyle tehditler alan Lale Gül’ü ailesi reddetti

Hollanda’da romanı nedeniyle tehditler alan Lale Gül’ü ailesi reddetti
23 Mart 2021
482
A+
A-

UHA HABER / Hollanda’da doğup büyüdüğü baskıcı ortamı anlattığı “Yaşayacağım” (Ik Ga Leven) adlı romanı nedeniyle ölüm tehditleri alan 23 yaşındaki Türkiye kökenli yazar Lale Gül, ailesi tarafından reddedildi.

ResimGül, kendisini eleştirenler tarafından “ailesinin hayatını mahvetmekle” suçlanıyordu.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, göçmen mahallesi Bos en Lommer’da ailesi birlikte yaşadığı evden uzaklaştırılan kadın yazara, acil durum önlemleri kapsamında kısa sürede bir ev verileceğini bildirdi.

Özellikle Müslüman seçmenlerce desteklenen siyasi partilerden gelen “İslam düşmanlığı” suçlamaları nedeniyle anne ve babası ile de ilişkileri kopma noktasına gelen Lale Gül, öfke ve sözlü tacize rağmen ailesinin evinde kalmaya devam ediyordu.

Ancak Hollanda’daki milletvekili genel seçimleri öncesi, 16 Mart akşamı Başbakan Mark Rutte ile televizyon oturumunda tartışan aşırı sağcı lider Geert Wilders’in Lale Gül’ün durumuna dikkati çekmesi, ailesinin tepkisini daha da arttırdı.

Tartışma sırasında Lale Gül’den, “cesur bir Türk kadını” diye söz eden Wilders, onun yazdığı kitap nedeniyle tehdit edildiğini ve “avlanmak” istendiğini, bu nedenle de saklanmak zorunda kaldığını söyledi.

“Türk İslamının Hollanda ile bütünleşemediğini” savunan Wilders, “İslam dinini terk edenlerin, canı pahasına saklanmak zorunda olduğunu” söyledi.

Wilders, bunun başarısız uyum politikalarının sonucu olduğunu savunarak, Rutte’nin, Hollanda’yı büyük bir gecekonduya dönüştürmek istediğini öne sürdü.

Aşırı sağcı liderin bu beklenmedik desteği, Lale Gül ile ailesi arasındaki iplerin kopmasına neden oldu.

Kitabının yayımlanmasından sonra 10 yaşındaki kız kardeşi ile paylaştığı odasından pek çıkmayan ve yemeğini ayrı yiyen kadın yazar ile anne ve baba arasındaki tartışma, Wilders’in sözleri nedeniye daha da büyüdü.

ResimLale Gül, BBC Türkçe‘ye “Bu son damla oldu. Wilders’in sözlerini kabullenemediler” dedi. Özellikle koyu dindar annesi tarafından sık sık eleştirilen Gül, ailesi tarafından reddedildi. Daha önce, “Evden ayrılırsam ailemi kaybederim, o yüzden her şeye rağmen onlarla kalacağım” diyen Gül, evden uzaklaştırıldı.

Geçici olarak bir otele yerleşen Lale Gül’e, Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, kısa sürede kalacak bir ev bulma sözü verdi.

Hollanda’da, sosyal konutlar belediyelerin sorumluluğunda olduğu için, aile içi şiddet, boşanma ya da benzeri konularda “acil durum yetkisi” kapsamında mağdurlara ivedilikle kalacak yer temin edilebiliyor.

Lale Gül, “Şu an otelde kalıyorum ama galiba yakında ev verilecek” diye konuştu.

Gül, yazdığı kitaba ve görüşlerine katılmasa da, evdeki tek desteğin 22 yaşındaki erkek kardeşinden geldiğini ve ölüm tehditleri nedeniyle erkek kardeşi olmadan sokağa çıkamadığını söylüyordu.

Amsterdam Üniversitesi’nde Hollandaca eğitimi alan Gül’ün romanı, haftalardır Hollanda’da en çok satan kitaplar listesinin başında yer alıyor.

“Ben İslam’ı değil içinde yetiştiğim kültürü eleştirdim” diyen Gül’e yönelik tehditler üzerine, Hollanda’da siyasi parti liderleri, yazarlar, gazeteciler ve aydınların da bulunduğu çok sayıda tanınmış kişi, bir destek manifestosu yayınladı.

HABER : Yusuf ÖZKAN & Lahey, Hollanda

[UHA Haber Ajansı, 23 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.