enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
00:23 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
00:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
00:14 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait 5 milyon değerinde kıymetli eşya ele geçirildi
00:10 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
00:03
00:01 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
12:07 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
10:45 Nizip Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Karabacak, İstanbul’da 4. Tarım Ekosistem Buluşması’na katıldı
09:52 Kabine bugün toplanacak
06:54 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
00:45 PSG, Inter Miami’yi farklı geçti
00:33 Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay: “Balkanların refah ve istikrarı için yeni köprüler inşa etmede gençlerin ve kadınların rolü önemli!”
00:26 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
00:21 Manchester City – Al Hilal maçı TRT Spor’da
00:13 Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası TRT ekranlarında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hollanda meclisi de “soykırım” dedi

Hollanda meclisi de “soykırım” dedi
26 Şubat 2021
587
A+
A-

UHA HABER / Hollanda’da parlamento, Çin’deki Uygur azınlığa yönelik uygulamaları soykırım olarak nitelendiren karar teklifini kabul etti. Daha önce ABD ve Kanada’da da bu yönde kararlar alınmıştı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı Reuters’in haberine göre, Hollanda, Çin’deki Uygur azınlığa yönelik uygulamaları “soykırım” olarak tanımlayan ilk AB ülkesi oldu. Hollanda parlamentosunda Perşembe günü yapılan oylamada Uygur azınlığa yönelik muamelenin soykırıma eş değer olduğu ifadesini taşıyan karar teklifi kabul edildi.

Kararda “Çin’de Uygur azınlığa karşı bir soykırım gerçekleşmektedir” ifadesi yer alırken Çin yönetimi doğrudan sorumlu tutulmuyor. Metinde “Çin hükümetinin  doğumları engellemeye yönelik önlemleri ve cezalandırma kampları gibi uygulamaları Birleşmiş Milletler’in 260 sayılı kararı kapsamındadır” ifadesi yer alıyor. Kararda böylece BM Genel Kurulu’nun “soykırım suçunun önlenmesine ve cezalandırılmasına dair” 260 sayılı kararına atıfta bulunuluyor.

İktidar partisi ret oyu verdi

Muhafazakar Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD karar teklifine karşı oy kullandı. Kararın hükümet açısından bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak sembolik önem taşıyor. Dışişleri Bakanı Stef Blok da durumun henüz BM ya da bir uluslararası mahkeme tarafından bu şekilde ilan edilmediğine işaret ederek Hollanda hükümetinin soykırım ifadesini kullanmak istemediğini kaydetti.

İnsan hakları savunucuları, Sincan bölgesinde en az bir milyon Uygurun kamplarda alıkonduğunu belirterek Çin’i işkence, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma gibi uygulamalardan sorumlu tutuyor. Çin ise radikal İslamcı terörle mücadele ettiğini ve söz konusu kampların eğitim kampı olduğunu ileri sürüyor.

Çin: Batı içişlerimize karışmak için kullanıyor

Çin’in BM nezdindeki daimi büyükelçisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada Batılı ülkeleri Uygur meselesini Çin’in içişlerine müdahale amacıyla kullanmakla suçlamıştı.

Kanada meclisi de bu hafta Uygurlara yönelik uygulamaları soykırım olarak nitelendiren bir kararı kabul etmiş ve ABD’nin ardından bu yönde adım atan ikinci ülke olmuştu. ABD’de eski dışişleri bakanı Mike Pompeo da görevdeki Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Uygurlarla ilgili olarak “soykırım” ifadesini kullanmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 26 Şubat 2021]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.