enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:41 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
12:05 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
07:00 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:56 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
00:30 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:30 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
00:25 Dışişleri Bakanı Fidan,”Suriye hükümeti ve SDG kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler”
00:23 Bakan Fidan, “Netanyahu’nun Gazze için kurulacak Uluslararası İstikrar Gücü’nde Türk birliklerini görmek istemiyor”
00:18 TCMB’nın 11 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısına sayılı günler kaldı…
15:28 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
12:29 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
06:13 Türkiye’den NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk savaş gemisi satışı’dan notlar!
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:39 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:38 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hamas’ın teknolojik yetenekleri İsrail’i şoke etti

Hamas’ın teknolojik yetenekleri İsrail’i şoke etti
15 Mart 2024
29
A+
A-

Rapor: Hamas iki bin 100 üye topladı ve ‘askeri istihbarat’ kurdu.

UHA /  İnternational News Agency

UHA’nın haberine göre, İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki siyasi sağın, 7Ekim’deki başarısızlıklarda hükümet ve cumhurbaşkanının değil, ordu ve istihbaratın parmağı olduğunu kanıtlamak için bir mücadeleyi yürütüyor. Bu mücadelenin bir parçası olarak Israel Hayom gazetesi, istihbaratın, Hamas ve onun askeri ve siber güvenlik alanında çalışan unsurlarının sahip olduğu yüksek teknolojik yetenekler karşısında yaşadığı şoku ortaya çıkardı.

Sağcı Amerikalı milyarder Sheldon Adelson tarafından özellikle Netanyahu’nun sözcülüğünü yapmak üzere kurulan gazete, Hamas’ın Han Yunus’taki ‘askeri karargâhı’ olarak tanımladığı yere ve Gazze Şeridi’ndeki diğer kasabalara girmeyi başaran İsrail ordu güçlerinin ‘Hamas tarafından yeraltında kullanılan sunucular ve bilgisayarlar’ bulduğunu belirtti.

Gazetede şu ifadeler yer aldı: “Hamas üyelerinin istihbarat alanındaki gerçek yeteneklerinin boyutunu ortaya çıkaran şey, İsrail istihbarat yetkililerini suskun ve şaşkına çevirdi.”

Israel Hayom’un askeri muhabiri Itay Ilnai, özeti Perşembe GÜNÜyayınlanan ve yarınki (cumartesi) ekte tamamı yayınlanacak olan ayrıntılı raporunda “Sorun, İsrail ordusu ve istihbaratının son yıllarda bu kabiliyetler hakkında pek çok bilgiye sahip olmasına rağmen, yönetimin bunları göz ardı ederek ve kibirle hareket etmesinde yatıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Rapora göre Hamas, İsrail askeri dilinde ‘askeri istihbarat departmanı’ anlamına gelen ‘Modats’ olarak bilinen bir birim kurdu. Söz konusu birim, eğitim ve uzmanlığı İran ve Hizbullah’tan aldıklarını gösteren yöntem ve teknolojiyle çalışan yaklaşık iki bin 100 üyeyi içeriyor. Bu birim ve faaliyetleri, geçtiğimiz ekim ayında savaşın ilk günlerinde suikasta kurban giden Eymen Nofal’ın sorumluluğundaydı.

Raporda, “İsrail istihbaratı, Hamas’ın bilgi toplama kabiliyetini doğru bir şekilde izlediğini düşünüyordu. Ancak 7 Ekim saldırısının ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar Hamas’ın bu konudaki kabiliyetlerinin beklentileri aştığını ortaya koydu” denildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Örneğin Hamas, İsrail’in birçok gözetleme kamerasına sızmayı başardı ve ordu bu konudaki başarısızlığını itiraf etti. Zira sorunlar kendisine bildirildiğinde olması gerektiği kadar hızlı bir şekilde müdahale edilmedi. Şarku’l Avsat’ın Hayom’dan aktardığı habere göre bir başka örnek de Hamas’ın insansız hava araçlarına (İHA) yerleştirdiği, düğün kameraları gibi basit görünen ancak eğik açılardan fotoğraf çekebilen, alışılmadık gelişmiş kameralar. Bunları Gazze semalarında uçurdular ama Gazze’yi çevreleyen kasabalarda ve İsrail ordusunun kamplarında fotoğraf çekiyorlardı.”

Rapora göre Hamas’ın ‘gerçek yeteneklerinin’ ortaya çıktığı bir diğer alan da ‘siber savaş’. Rapor şöyle devam ediyor: “Son yıllarda İsrail ordusu, Hamas’ın Güney Tugayı’nda görev yapan İsrailli askerlerin cep telefonlarını hackleme girişimlerini fark etti. Bu girişim, hareketin önemli istihbarat bilgilerine erişmesini sağladı. Bu bilgi, İsrail ordusunun bilgisayar sunucularının kontrol edilmesi ve içindeki bilgilerin analiz edilmesi sonrasında doğrulandı.”

Bar-Ilan Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü’nde araştırmacı olan Dr. Netneil Filmer gazetede yer alan açıklamasında şu değerlendirmede bulundu: “İsrailli askeri ve istihbarat liderlerinin Hamas’ın kabiliyetleri hakkında sahip oldukları bilgileri ele almaları çok ciddi bir hataydı. Bu bilgilerin ihmal edilmesi ve hafife alınması, Hamas’ın yüksek kaliteli istihbarat aygıtına sahip olduğu, ancak tehdidin İsrail’in güvenlik sistemleri tarafından yeterince dikkate alınmadı.” (Şarkul Avsat)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.