enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:37 Türkiye’nin Savunma Sanayi Atılımı ve KAAN’ın Endonezya’ya Açılımı: Yeni Bir Stratejik Perspektif
00:58 Evde tüketilen meyvelerin kabukları da bitki çaylarının karışımları sırasında bağışıklık sistemine destek sağlanabiliniyor…
00:46 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kasım 2025 dönemi askerlik sınıflandırma takvimine ilişkin detayları paylaştı…
00:46 Gökçe Medya Genel Koordinatörü Mustafa Talha Cabadak, Golan Tepelerine Türk Bayrağını Dikti…
00:31 Doğu, Batı, Güç ve Adalet!
00:19 Sapanca Gölü’nde Açılan En Büyük Türk Bayrağı!
00:16 2025 Nobel Edebiyat Ödülü, “etkili ve vizyoner” eserlerinden dolayı 71 yaşındaki Macar yazar ve senarist Laszlo Krasznahorkai’ya verildi…
00:15 Siyonistlerin Arz-ı Mev’ud yalanına karşı tarihi gerçekler: Türkler Filistin’i 8 asır yönetti!
00:04 Gazeteci Hakan Çelik’ten Büyükşehir’e teşekkür; “Bu fuar kitabın zirvesi”
20:28 Kıbrıs Sorununda Rusya Kimin Yanında?
19:47 Yavuz Bülent Bakiler’in Ardından!
09:45 Uluslararası Sıfır Atık Forumu, 17-19 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek…
00:41 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, bir dizi program için Kocaeli’ye geldi…
00:30 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Rotary Bölge 2420, 25-26 Dönemi Guvernör Yardımcısı Serhad Bil oldu
00:25 Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümeti, 24 saat içerisinde en az 5 bin saha, hizmet ve insani görevi tamamladı
00:19 ABD Başkanı Trump, 1 Kasım itibarıyla Çin’e şu anda ödediği tarifeye ek olarak yüzde 100 gümrük vergisi getirecek…
00:15 Ankara’da Türkiye-Suriye toplantısı düzenlenecek
00:14 Kocaeli’de vefat eden, spor ve siyaset camiasının bilinen yüzü Sadettin Çıtak, toprağa verildi…
00:08 Anadolu Otoyolu Gerede-Karabük bağlantı yolunda başlatılan bakım onarım çalışması devam ediyor…
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’ye önce ben gideceğim, sonra siz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hamas’ın lider kadrosunda şu anda kimler var?

Hamas’ın lider kadrosunda şu anda kimler var?
20 Ekim 2024
25
A+
A-

İsrail Perşembe günü yaptığı açıklamada Hamas’ın lideri ve 7 Ekim 2023’te İsrail topraklarında düzenlenen saldırıların mimarı Yahya Sinvar’ın öldürüldüğünü duyurdu.

UHA Haber’in VOA’ya dayandırdığı Reuters kaynaklı haberine göre, Sinvar’ın ölümü sonrasında Hamas’ın üst düzey lider kadrosu ve komutanlarının kim olduğu merak konusu haline geldi.

Mervan İsa

İsrail Mart ayında, Hamas’ın o dönemki askeri lideri Muhammed Deif’in yardımcısı Mervan İsa’yı öldürdüğünü açıklamış; ancak Hamas İsa’nın ölümünü doğrulamamıştı. Deif, Temmuz ayında bir İsrail hava saldırısında öldürülmüştü.

Düşmanından gizlenme becerisi nedeniyle Filistinliler tarafından “gölge adam” olarak adlandırılan İsa, Hamas içinde üç numaralı pozisyona kadar yükselmişti.

İsa ve diğer iki üst düzey Hamas lideri, stratejik kararlar alan üç kişilik gizli bir askeri konsey oluşturdu.

Halit Meşal

68 yaşındaki Meşal, daha önce 2004 ile 2017 yılları arasında Hamas’ı yönetmişti.

1997’de İsrail ajanlarının Ürdün’ün başkenti Amman’da Meşal’e zehir enjekte etmesi ancak suikast girişiminin başarısız olması, Meşal’in dünya çapında tanınmasıyla sonuçlandı.

Meşal, şu anda diğer bazı üst düzey Hamas yetkilileriyle birlikte Katar’da bulunuyor.

Muhammed Sinvar

Yahya Sinvar’ın kardeşi olan Muhammed Sinvar, Hamas’ın silahlı kanadının en kıdemli ve deneyimli komutanlarından biri.

15 Eylül 1975 doğumlu Muhammed Sinvar, nadiren kamuoyu önüne çıkıyor ya da medyaya konuşuyor.

Muhammed Sinvar da kardeşi gibi İsrail’in arananlar listesindeki en önemli hedeflerden biri. Hamas kaynaklarına göre Sinvar, İsrail’in hava saldırıları ve yol kenarına yerleştirilen bombalarla hayatına yönelik çok sayıda suikast girişimininden sağ kurtuldu.

Kaynaklar, son Gazze savaşına kadar Muhammed Sinvar’a yönelik son suikast girişiminin 2021 yılında olduğunu söyledi.

Halil El Hayya

Sinvar’ın yardımcısı olan Hayya, İsmail Haniye’nin gözetiminde İsrail ile dolaylı ateşkes görüşmelerinde Hamas ekibine liderlik ediyordu.

İran Devrim Muhafızları’na göre Haniye’nin Tahran’da kısa menzilli bir füzeyle vurulduğu sırada Hayya da aynı evdeydi; ancak saldırı sırasında aynı dairede değildi.

New York Times gazetesi, ismi açıklanmayan kaynaklara dayanarak Haniye’nin ölümüne neden olan patlamanın bir bombadan kaynaklandığını bildirdi.

2007 yılında akrabalarının evine düzenlenen bir İsrail saldırısında birkaç akrabası hayatını kaybeden Halil El Hayya’nın 2014 yılında da evine düzenlenen bir saldırıda en büyük oğlu ölmüştü.

Mahmud El Zehhar

İsrail’e ve Hamas’ın diğer muhaliflerine yönelik sert görüşleri nedeniyle dostları ve düşmanları El Zehhar’a “General” diye hitap ediyordu.

7 Ekim’den bu yana kamuoyu önünde hiçbir açıklama yapmayan Zehhar’ın akıbeti bilinmiyor.

Tıp eğitimi alan ve cerrah olan 79 yaşındaki Zehhar, 2003 yılında İsrail’in düzenlediği bir suikast girişiminden sağ kurtulmuştu.

Hamas’ın 2007’de Gazze’de iktidarı ele geçirmesi üzerine Filistin Yönetimi ile kısa süren bir çatışma olmuştu. Zehhar da meclis seçimlerini kazanmasından bir yıl sonra Hamas tarafından atanan ilk dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

Muhammed Şabana

Ebu Enes Şabana olarak bilinen Muhammed Şabana, Hamas’ın halen sağ olan en üst düzey ve kıdemli komutanlarından biri. Şabana, Hamas’ın güneydeki Refah’ta bulunan taburunu yönetiyor.

Hamas kaynakları, Şabana’nın 2006 yılında İsrailli asker Gilad Şalit’in esir alındığı sınırötesi saldırı dahil sınır boyunca İsrail birliklerine saldırmak için kullanılan Refah’taki tünel ağının geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi.

Şabana, İsrail’in 2014’te 50 gün süren ve Hamas’ın iki İsrail askerini kaçırdığı savaş sırasında Hamas’ınnüç ana komutanını öldürmesinin ardından Refah taburunun başına geçmişti.

Ravhi Müşteha

Müşteha, Sinvar’ın sırdaşı ve Hamas içindeki en güçlü müttefikiydi. Müşteha 1980’lerin sonunda Sinvar’la birlikte Hamas’ın İsrail adına casusluk yapmakla suçlanan Filistinliler’i takip edip öldürmekten sorumlu ilk güvenlik birimini kurdu.

Sinvar’la birlikte 2011 yılında İsrail’deki bir hapishaneden serbest bırakılan Müşteha, son dönemde Refah Sınır Kapısı’nın idaresi dahil bir dizi konuda Hamas ile Mısırlı güvenlik yetkilileri arasında koordinasyonu sağlamakla görevlendirildi.

İsrail 3 Ekim’de Müşteha’nın üç ay önce Gazze’de düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü açıkladı. Hamas bu iddiayı ne doğruladı ne de yalanladı. Müşteha’nın akıbeti belirsizliğini koruyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.