Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.

* Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Güneydoğu’daki halı üreticileri ocak-haziran döneminde 144 ülke ve serbest bölgeye toplam 165 milyon 121 bin metrekare halı ihraç etti.
* İşte detayları!…
UHA/ İnternational News Agency
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan
GAZİANTEP, 01 AĞUSTOS 2025 – Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’ın verdiği bilgiye göre, Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı. Güneydoğulu halıcılar yılın ilk yarısında 873 milyon 321 bin dolarlık halı sattı.
(GAİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, bu dış satım karşılığında 873 milyon 321 bin dolar gelir sağlayan halıcıların, en fazla geliri 740 milyon 395 bin dolarla makine halılarından elde ettiğini belirterek, Tufte halıların 119 milyon 509 bin dolarla ikinci, el halıların 12 milyon 374 bin dolarla üçüncü, kilimlerin ise 1 milyon 44 bin dolarla dördüncü sırada yer aldığını dile getirdi.
Kaplan: “Yıl sonunda bölge olarak ihracat hedefimiz olan 2 milyar doları aşacağız”
Makine halıları ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5, kilimin ise yüzde 29,7 artış gösterdiğini ifade eden Kaplan, yılın ilk yarısında en fazla dış satım 273 milyon 260 bin dolarla Orta Doğu ülkelerine gerçekleştirildiğini hatırlatarak, Amerika ülkelerine 267 milyon 593 bin dolar, Avrupa Birliği ülkelerine ise 103 milyon 256 bin dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.
(GAİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, en fazla halı ihracatı yapılan ülkenin 249 milyon 413 bin dolarla ABD olduğunu belirterek, Suudi Arabistan’a 114 milyon 50 bin dolar, Irak’a ise 75 milyon 670 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu dönemde ihracatın en fazla artırıldığı ülkenin yüzde 36,9 yükselişle Irak olurken, 59 milyon 678 bin dolarlık ihracat yapılan İngiltere’de ise yüzde 19,1 artış görüldü açıklayan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, çeşitli nedenlerle bazı ülke gruplarına yönelik ihracatta düşüş yaşandığını, bu açığın ise uzak ülkelere düzenlenen ticaret heyetleri sayesinde kapatıldığını anlattı.
(GAHİB) Başkanı Kaplan, “Orta Doğu’daki siyasi hareketlilik ve dünya genelindeki ekonomik krize rağmen geçen yılın ilk yarısındaki ihracat rakamlarımıza yine ulaştık. Hedefimiz bunu aşarak daha yukarılara taşımaktı ancak yüzde 6,1’lik bir farkla gerisinde kaldık. Yıl sonuna kadar bu açığı uzak ülkelere düzenlediğimiz heyetlerle kapatmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
Hedef yıl sonunda 2 milyar doları aşmak
Abidin Kaplan, ihracatın artması için bazı ülkelerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Geçen yıl Afrika pazarında önemli görüşmeler yapmıştık. Bu yıl ihracatımıza yüzde 12,6 oranında artış olarak yansıdı. Diğer uzak ülkelerle ilgili yansımaları da yıl sonuna kadar bekliyoruz. Güneydoğu halısı hem kalitesi hem de marka değeriyle dünyanın her yerinde ilgi görüyor. İnşallah yıl sonunda bölge olarak ihracat hedefimiz olan 2 milyar doları aşacağız.” ifadelerini kullandı.