enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Grönland’daki buzullar hızla eriyor

Grönland’daki buzullar hızla eriyor
3 Ağustos 2021
412
A+
A-

UHA HABER / Danimarkalı bilim insanları Grönland’daki yüksek hava sıcaklıkları sonucu buzulların kütle olarak eridiğini belirtiyor. Bölgede Çarşamba gününden bu yana günde 8 milyar ton eriyor.

Danimarkalı bilim insanları, olağandışı yüksek hava sıcaklığı nedeniyle Grönland’daki buzulların “kütle” olarak eridiğini bildirdi.

Kutuplara ilişkin araştırmaların yer aldığı Polar Portal internet sayfasına göre, Grönland’da Çarşamba gününden bu yana günde yaklaşık 8 milyar ton buzul eriyor. Bunun yaz aylarındaki kaydedilen olağan erime miktarının iki katı olduğuna dikkat çekildi.

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü (DMI) verilerine göre, Grönland’ın kuzeyinde hava sıcaklığı ortalaması 20 derecenin üzerinde seyrediyor. Bunun yaz dönemlerinde kaydedilen ortalama hava sıcaklığının iki katı olduğu belirtildi.

Meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en yüksek hava sıcaklığı geçen hafta ölçüldü. Grönland’ın kuzeydoğusundaki Nerlerit Havaalanı’nda Perşembe günü hava sıcaklığı 23,4 derece olarak kaydedildi. Bilim insanları, sadece o gün eriyen buzulların, ABD’nin Florida eyaletinin beş santimetre sular altında kalmasına yol açabileceğini belirtti.

Polar Portal’a göre, 2019 yazında da Grönland’daki buzullar rekor düzeyde erimişti. Bu yıla ait değerler henüz tam olarak tespit edilemese de 2019’a göre daha büyük bir alan erimeden etkilendi.

Grönland Forschungsstudie

Buzulların erimesi, özellikle Grönland’ın bulunduğu Arktika’daki ısınma dünyanın diğer bölgelerine kıyasla üç kat daha hızlı ilerlediği için bilim insanlarında endişe yaratıyor.

Bölgedeki buzullarda 1990’dan sonra başlayan erime, 2000 yılından sonra hızlandı. Bilim insanları geçen yıllarda buzul kültesinde kaydedilen azalmanın, 2000 yılı öncesine kıyasla dört kat fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa’da sonuçları Ocak ayında açıklanan bir araştırma, deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 10 ile 18 santimetre arasında veya beklenenden yüzde 60 daha hızlı yükseleceğini ortaya koydu. Grönland’daki buzulların tamamen erimesi halinde ise deniz seviyesinin 6 ile 7 metre arasında yükselebileceği hesaplanıyor.

Polar Portal’da, bu hızlı erimeye karşın, yaz aylarının başındaki soğuk hava nedeniyle 2021’de buzullardaki erimenin hâlâ ortalama düzeyde olduğu da belirtildi. Bölgedeki buzullar Haziran ayından Eylül ayına kadar erime gösteriyor.

Grönland, dünyanın güneyindeki Antarktik’ten sonra 1,8 milyon kilometrekarelik alan ile ikinci büyük buzul kütlesine sahip.

EK Kaynaklar : AFP

[UHA Haber Ajansı, 03 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.