enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Grönland’daki buzullar hızla eriyor

Grönland’daki buzullar hızla eriyor
3 Ağustos 2021
418
A+
A-

UHA HABER / Danimarkalı bilim insanları Grönland’daki yüksek hava sıcaklıkları sonucu buzulların kütle olarak eridiğini belirtiyor. Bölgede Çarşamba gününden bu yana günde 8 milyar ton eriyor.

Danimarkalı bilim insanları, olağandışı yüksek hava sıcaklığı nedeniyle Grönland’daki buzulların “kütle” olarak eridiğini bildirdi.

Kutuplara ilişkin araştırmaların yer aldığı Polar Portal internet sayfasına göre, Grönland’da Çarşamba gününden bu yana günde yaklaşık 8 milyar ton buzul eriyor. Bunun yaz aylarındaki kaydedilen olağan erime miktarının iki katı olduğuna dikkat çekildi.

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü (DMI) verilerine göre, Grönland’ın kuzeyinde hava sıcaklığı ortalaması 20 derecenin üzerinde seyrediyor. Bunun yaz dönemlerinde kaydedilen ortalama hava sıcaklığının iki katı olduğu belirtildi.

Meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en yüksek hava sıcaklığı geçen hafta ölçüldü. Grönland’ın kuzeydoğusundaki Nerlerit Havaalanı’nda Perşembe günü hava sıcaklığı 23,4 derece olarak kaydedildi. Bilim insanları, sadece o gün eriyen buzulların, ABD’nin Florida eyaletinin beş santimetre sular altında kalmasına yol açabileceğini belirtti.

Polar Portal’a göre, 2019 yazında da Grönland’daki buzullar rekor düzeyde erimişti. Bu yıla ait değerler henüz tam olarak tespit edilemese de 2019’a göre daha büyük bir alan erimeden etkilendi.

Grönland Forschungsstudie

Buzulların erimesi, özellikle Grönland’ın bulunduğu Arktika’daki ısınma dünyanın diğer bölgelerine kıyasla üç kat daha hızlı ilerlediği için bilim insanlarında endişe yaratıyor.

Bölgedeki buzullarda 1990’dan sonra başlayan erime, 2000 yılından sonra hızlandı. Bilim insanları geçen yıllarda buzul kültesinde kaydedilen azalmanın, 2000 yılı öncesine kıyasla dört kat fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa’da sonuçları Ocak ayında açıklanan bir araştırma, deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 10 ile 18 santimetre arasında veya beklenenden yüzde 60 daha hızlı yükseleceğini ortaya koydu. Grönland’daki buzulların tamamen erimesi halinde ise deniz seviyesinin 6 ile 7 metre arasında yükselebileceği hesaplanıyor.

Polar Portal’da, bu hızlı erimeye karşın, yaz aylarının başındaki soğuk hava nedeniyle 2021’de buzullardaki erimenin hâlâ ortalama düzeyde olduğu da belirtildi. Bölgedeki buzullar Haziran ayından Eylül ayına kadar erime gösteriyor.

Grönland, dünyanın güneyindeki Antarktik’ten sonra 1,8 milyon kilometrekarelik alan ile ikinci büyük buzul kütlesine sahip.

EK Kaynaklar : AFP

[UHA Haber Ajansı, 03 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.