enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:46 Bakan Yerlikaya, “Toplam 103 terör örgütü mensubu ikna yoluyla yurt dışından gelerek teslim oldu”
06:44 Cevdet Yılmaz: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ortaya koymuştur
06:36 Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı dünya basınında…
06:31 Dışişleri Bakanı Fidan’ın Tahran ziyareti İran gazetelerinde nasıl yer aldı?
00:59 KIZILELMA ve Skydagger testleri: Türk savunma sanayiinde tarihi günler
00:49 Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı yüzde 7,5 artarak 33 milyon 193 bin 636’ya yükseldi…
00:35 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Jandarma Genel Komutanlığı 2025 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.
00:28 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu ülkenin ayaklarında büyük pranga gibi bağlanan terörü bir kenara koyacağız”
00:24 CHP’li belediyenin rüşvet davası başlıyor
00:08 Eski AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk için Mecliste cenaze töreni düzenlendi..
00:03 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın ‘Kuşbakışı’ndan Dünyadaki Durum!…
20:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın’dan Papa ziyaretine eleştiri: ‘Şova dönüştürüldüğü görülmektedir’
14:50 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:44 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:04 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:48 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:41 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Greta Thunberg’ün Şikayeti BM’den Geri Döndü

Greta Thunberg’ün Şikayeti BM’den Geri Döndü
12 Ekim 2021
467
A+
A-

UHA HABER / Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komisyonu, İsveçli çevreci Greta Thunberg ve 12 farklı ülkeden genç aktivistin, ¨iklim değişikliğine karşı harekete geçmeyen ülkelerin çocuk haklarını ihlal ettiği’’ şikayeti karşısında hemen karar alamayacağını bildirdi. Komisyon, şikayetçilere önce ulusal mahkemelerde çözüm arayışına gitmelerini önerdi.

Mustafa Kemal AtatürkYaşları 8 ile 17 arasında değişen 15 aktivist Fransa, Türkiye, Brezilya, Almanya ve Arjantin’in iklim değişikliğinin risklerini onlarca yıldır bilmelerine rağmen karbon salımını azaltma konusunda başarısız oldukları gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.

Şikayet BM Çocuk Hakları Komisyonu’na 2019 yılında yapılmıştı. 18 üyeli komisyon o tarihten bu yana oturumlar düzenledi ve konuyu inceledi.

Dava, son dönemde insan haklarına atıfta bulunan artan sayıdaki iklim davasından biri olarak emsal teşkil ediyordu.

Bağımsız 18 insan hakları uzmanından oluşan komisyon, çocukların maruz kaldığı iddia edilen zararla beş ülkenin eylemleri arasında yeterli nedensel bağın olduğu sonucuna vardı.

Ancak komisyon, beş ülkenin çocukların davayı ilk olarak ulusal mahkemelere taşımaları gerektiği savını kabul etti.

Karar mektubunda gençlere övgü

Komisyonun genç aktivistlere gönderdiği karar mektubunda ‘‘Bazı yönlerden başarılı, ancak bazı yönlerden başarısızdınız’’ denildi.

Gençlerin cesareti ve kararlılığına övgü yapılan mektupta, ‘‘Umarız kararın pozitif yönleri sizi güçlendirir ve kendi ülkelerinizde, bölgelerinizde ve uluslararası alanda iklim değişikliğinin getirdiği adaletsizliklerle mücadele etmeye devam edersiniz’’ sözleri kullanıldı.

Komisyona şikayette bulunan aktivistler Arjantin, Brezilya, Fransa, Almanya, Hindistan, Palau, Marshall Adaları, Nijerya, Güney Afrika, Tunus ve ABD’den.

Komite, çocukların tartışılmaz medeni, ekonomik, siyasi ve kültürel haklarını ilan eden 1989 tarihli sözleşmeye, taraf devletlerin bağlılığını denetliyor. Sözleşmede 196 taraf devlet bulunuyor.

Ancak sadece 48 ülke, çocukların sözleşme kapsamında sorunlara çözüm aramasına izin veriyor. Bu ülkeler arasında bu davada hakkında şikayetçi olunan Fransa, Türkiye, Brezilya, Almanya ve Arjantin de yer alıyor.

[UHA Haber Ajansı, 12 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.