enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:35 Avrupa Haberleri: ABD-İran Cenevre Görüşmeleri: Körfez’de tatbikat, masada nükleer pazarlık
08:00 Ekonomide gözler mart ayına çevrildi
00:05 KAAN’ın yeni prototipleri sahnede: Neler değişti?
00:04 Kudüs Valiliği: İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ramazan ayı hazırlıklarını engellemeye devam ediyor…
00:03 “Türkiye nükleer silah yapabilir”
00:02 İstanbul’daki uyuşturucu soruşturması kapsamında CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ifadeye çağırıldı.
00:01 On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 18 Şubat Çarşamba günü kılınacak…
00:01 Sıcaklıklar önce düşecek sonra yükselecek
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya gidecek
01:04 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:47 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:40 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:10 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:09 Kocaeli’n Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:09 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
00:01 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:49 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gözlerinin içinde yüzlerce göz var

Gözlerinin içinde yüzlerce göz var
6 Ekim 2021
425
A+
A-

UHA HABER / Kambriyen Dönemi’nde okyanuslara hakim olan 390 milyon yıllık trilobit fosilinin röntgeni, canlının her gözünün içinde yüzlerce minik göze sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Mustafa Kemal Atatürk390 milyon yıllık bir trilobit fosilinin onlarca yıllık röntgenlerini inceleyen araştırmacılar, her bir gözde 200 büyük mercekten oluşan tamamen benzersiz bir göz yapısına sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Phacopina alt takımının bir trilobiti olan Phacops geesops, yaklaşık 390 milyon yıl önce Devoniyen Çağı’nda yaşadı.

Köln Üniversitesi Biyoloji Didaktik Enstitüsü’nden zoolog Brigitte Schoenemann yaptığı açıklamada, soyu tükenmiş eklembacaklıların her bir gözündeki her optik lensin altında, gözler olduğunu, bir gözde yaklaşık 200 bileşik göz bulunduğunu bildirdi.

Uzmanlar, Phacopina alt takımının trilobitlerinin hayvanlar aleminde benzersiz bir optik ağa sahip olduğunu belirledi.

Schoenemann, bunların alt yüzeyleri ya bir halka ya da altında ‘köpük benzeri bir yuva’ olan iki halka şeklinde düzenlendiğini ve bunun hiper gözden doğrudan bilgi işlemek için kullanılan yerel bir sinir ağı olduğunu belirtti.

İlk Stürmer keşfetmişti

Keşif ilk olarak 1970’lerde amatör paleontolog Wilhelm Stürmer tarafından yapılmış olsa da doğruluğu onaylanmamıştı.

Schoenemann ve ekibi yakın zamanda Stürmer’in röntgenlerini yeniden değerlendirip CT taramalarıyla doğrulayarak yıllar önceki bulgulara resmiyet kazandırdı.

[UHA Haber Ajansı, 06 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.