enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:29 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gözaltında Ölen İranlı Kadının Cenazesinde Protestolar

Gözaltında Ölen İranlı Kadının Cenazesinde Protestolar
18 Eylül 2022
590
A+
A-

İran’ın batısında, sert başörtüsü kurallarını uygulayan ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşında Mahsa Amini’nin cenazesinde protestolar patlak verdi. Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Dün başkent Tahran’daki bir hastanede hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için memleketinde cenaze töreni düzenlendi.

Kürdistan eyaletinin Sakkız şehrindeki cenazeye, çevre illerden de katılım oldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, cenazeye gelen protestocuların hükümet karşıtı sloganlar attığı görüldü.

Hamaney, İran'ın gelecek planlarının nükleer müzakerelere bağlanmamasını istedi

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’e atfen “Diktatöre ölüm” sloganları atan kalabalıkta bazı kadınlar başörtülerini çıkardı.

Polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı görülürken, bir videoda başından yaralanan bir kişinin saçmaların hedefi olduğunu söylediği duyuldu. Görüntüler bağımsız kaynaklarca teyit edilmedi.

Protestolar eyalet başkenti Senendec’e de sıçradı ve sosyal medyada “Sakkız yalnız değildir, Senendec tarafından desteklenmektedir” sloganları atan kalabalıklar görüldü. Yürüyüşçülerin tek tük duyulan silah sesleri arasında çevik kuvvet polisiyle karşı karşıya geldiği de kameralara yansıdı.

İran’ın sertlik yanlısı yöneticileri “ahlaka aykırı davranışları” baskı altına aldıkça, insan hakları savunucuları son birkaç aydır kadınları başörtülerini çıkarmaya çağırıyordu. Bu hareket, kadınların İslami kıyafet kurallarına karşı geldikleri için tutuklanmaları riskini arttırıyordu.

Sosyal medyada yayınlanan videolar da ahlak polisi birimlerinin başörtüsünü çıkaran kadınlara karşı sert davrandığını gösteriyordu.

Genç kadının şüpheli ölümü

İranlı yetkililer Amini’nin ölümüyle ilgili soruşturma başlattı ancak bir adli tabip bugün yaptığı açıklamada adli tıp testlerinin sonuçlarının üç hafta sürebileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Amini’nin dövüldüğüne dair bir bulgu olmadığını söyledi.

Polis de Amini’nin gözaltındaki diğer kadınlarla birlikte bir ahlak karakolunda beklerken rahatsızlandığını savundu ve sosyal medyada yer alan dövülmüş olabileceği iddialarını yalanladı.

Polis ayrıca, olayların kendi versiyonunu desteklediği anlaşılan kapalı devre televizyon görüntülerini yayınladı. Ancak Reuters haber ajansı, montajlanmış olduğunu bildirdiği videoyu doğrulayamadı.

Mahsa Amini
Mahsa Amini

Polis daha önce Amini’nin “eğitilmek” üzere karakola götürüldükten sonra kalp krizi geçirdiğini söylemişti. Yakınları ise Amini’nin herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını söylüyor.

Spor ve sanat dünyasının önde gelen isimleri, Amini’nin ölümüyle ilgili sosyal medyada eleştirel yorumlar yayınladı. Dün de başkent Tahran’da protestolar düzenlendi. Protestolara çok sayıda çevik kuvvet gönderildi.

Sosyal medya paylaşımlara göre yetkililer, geçmiş protestolarda olduğu gibi Sakkız ve yakın bölgelerdeki mobil internet erişimini kısıtladı.

İnternet engelleme gözlemevi NetBlocks da dün Tahran’da “önemli bir internet kesintisi” olduğunu bildirdi ve kesintiyi protestolarla ilişkilendirdi.

İran’da 1979 devriminden sonra uygulanan şeriat hukukuna göre kadınlar saçlarını örtmek ve vücutlarını gizlemek için uzun, bol kıyafetler giymek zorunda. İhlal edenler kamuoyu önünde aşağılanma, para cezası ya da tutuklanma ile karşı karşıya kalıyor.

Ancak İslam Devrimi’nden onlarca yıl sonra, her yaştan ve kökenden pek çok kadının dar, uyluk hizasında mantolar giymesi ve parlak renkli eşarpların saçları ortaya çıkaracak şekilde geriye itilmesi nedeniyle, din adamları yasayı uygulamakta zorlanıyor.

[UHA Haber Ajansı, 18 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.