enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:00 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:49 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:48 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:29 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:26 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:25 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),Ticaret satış hacmi, perakende satış hacmini açıkladı…
00:16 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:15 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:06 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
00:04 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
20:27 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
09:49 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
09:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:00 Bakanı Bayraktar, “2026’da en az 2 bin megavat kapasiteli YEKA yarışmaları yapmayı hedefliyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘‘Göçmen Krizi Değil İstikrarsızlaştırma Çabası’’

‘‘Göçmen Krizi Değil İstikrarsızlaştırma Çabası’’
11 Kasım 2021
457
A+
A-

WASHINGTON-UHA HABER / Başkan Joe Biden Beyaz Saray’da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le görüştü. Von der Leyen, yaptığı açıklamada görüşmenin çok yapıcı geçtiğini söyledi. Polonya-Belarus sınırındaki durum sorulduğunda Von der Leyen bunun bir göçmen krizi olmadığını ancak “otoriter Minsk rejiminin” bölgeyi istikrarsızlaştırma çabası olduğunu belirtti. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (Reuters)’e dayandırdığı haberine göre, AB Komisyonu Başkanı, “Gelecek haftanın başında hızla Belarus’a karşı yaptırımlar arttırılacak’’ dedi ve yaptırımların bireyleri olduğu gibi kurumları da kapsayacağını kaydetti.

Beyaz Saray’dan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada Biden ve AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’in Ukrayna, Kuzey İrlanda ve Belarus ile ilgili konuları ele aldıkları belirtildi.

İki liderin AB’nin Belarus sınırındaki insani durumu görüştükleri ve düzensiz göçmen akınından duydukları derin edişeyi dile getirdikleri kaydedilen açıklamada Biden ve von der Leyen’in Ukrayna’nın egemenliğine ortak bağlılıklarını beyan ettikleri ve Kuzey İrlanda’nın siyasi ve ekonomik istikrarına desteklerini dile getirdikleri belirtildi.

AB diplomatları da Belarus’a yeni yaptırımların onaylanmak üzere olduğunu belirtmiş ve 30 kişi ile kurumun yaptırım kapsamına alınmasının planlandığını, bunlar arasında Belarus dışişleri bakanı ve havayolu şirketi Belavia’nın da olduğunu kaydetmişti.

Von der Leyen, Biden ile Minsk’e insan kaçakçılığını kolaylaştıran havayolu şirketlerine yaptırım uygulanması olasılığının değerlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Belarus’taki düzensiz göçmenlerin Polonya’ya girebilmek için kitlesel şekilde sınıra doğru ilerlemesinin ardından Polonya hükümeti, Kuznica sınır noktasını bu hafta başında geçişlere kapatmıştı. Toplanan grubun, “Almanya’’ sloganları atması, Polonya üzerinden Almanya’ya geçmek istediklerini ortaya koymuştu.

Alman medyasında çıkan haberlerde, mültecilerin hava yoluyla Moskova, İstanbul, Antalya ve Şam’dan Belarus’un başkenti Minsk’e taşındığı, oradan da Belaruslu yetkililerin organizasyonuyla Polonya sınırına getirildiği iddiaları yer almış, Alman Federal Polis Sendikası Başkanı Heiko Teggatz, göçmenlerin Türk Hava Yolları (THY) ve Rusya’ya ait havayolu şirketi Aeroflot’un seferleriyle Belarus’a getirildiğini öne sürmüştü.

Türk Hava Yolları ise iddiayı reddetmiş, “Bazı ulusal ve uluslararası medya organlarında Türk Hava Yolları’nın Belarus’a gerçekleştirdiği uçuşların yasadışı göçmen trafiğine zemin hazırladığı öne sürülmektedir. Ortaklığımız, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği uçuşlarda uluslararası otoriteler ile iş birliği içerisinde tüm güvenlik hassasiyetlerini dikkate almakta ve operasyonlarını bu ölçüde gerçekleştirmektedir. Medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır” açıklamasını yapmıştı.

Von der Leyen altyapı konusunda da Biden ile konuştuğunu belirterek ‘‘Temelimizi aynı şeyler üzerine inşa ediyoruz ve yatırım yapabileceğimiz en başarılı projeleri belirlemeye çalışıyoruz’’ diye konuştu.

Biden ve von der Leyen Washington’daki görüşmeden önce Roma’da G-20 zirvesinde ve Glasgow’daki BM iklim zirvesi kapsamında biraraya gelmişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada iki liderin bu görüşmelerdeki konuları ele almaya devam edecekleri ve ortak bir ABD-AB ticaret ve teknoloji konseyi oluşturulması, küresel ısınma ve Ukrayna ile Batı Balkanlar gibi bölgesel sorunlar konusunda yol haritası belirleyecekleri kaydedilmişti.

Demokrat Biden eski Başkan Donald Trump’ın ardından Avrupa ile bağları yeniden güçlendirmeyi hedefliyor. Cumhuriyetçi Trump, görev süresi boyunca çeşitli uluslararası ittifaklardan ülkeyi çıkarmış, AB ile ilişkileri de dış politikasından etkilenmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Emily Horne da görüşme öncesinde yaptığı açıklamada Başkan Biden’ın ABD’nin temel ortaklarından biri olarak gördüğü AB’ye desteğini her fırsatta dile getirdiğini belirtmişti.

Transatlantik ilişkiler Biden döneminde iyileşme gösterdi. ABD ve AB, uçak sübvansiyonları ve çelik üretimi konusundaki iki büyük ticaret anlaşmazlığını çözdü ve Çin’in oluşturabileceği daha büyük tehditler karşısında ortak mücadeleyi güçlendirme kararı aldı.

[UHA Haber Ajansı, 11 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.