enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:20 Bahis oynadığı tespit edilen 1024 futbolcu PFDK’ya sevk edildi
14:02 Beni Hatırlayınız!…
11:47 Yiğit Bir Dava Adamı: Osman Yüksel Serdengeçti…
02:55 TBMM bu hafta yoğun gündemle mesaisine devam edecek…
02:35 Kocaeli’de fabrika yangını: 11 gözaltı
02:29 ABD’li Rubin’in Türkiye Takıntısı
00:45 Altay Ana Muharebe Tankı’nın Türk Savunma Sanayisine Katkısı ve Uluslararası Basındaki Yansımaları
00:45 Yeni haftada hava nasıl olacak?
00:38 Orman Genel Müdürü Karacabey, “Yeşil Vatan Seferberliği bir yıl sürecek”
00:25 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 5. Medya Çalıştayı’ndan notlar:
00:17 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’ye yardım insanlık meselesidir
00:13 Devlet Bahçeli’den ’10 Kasım’ mesajı
11:45 Kocaeli’deki depo yangınıyla ilgili 7 kişi açığa alındı
00:43 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
00:40 Bakan Göktaş: Aileyi ve dinamik nüfus yapımızı güçlendirmeyi sürdüreceğiz
00:28 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:24 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:22 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:11 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gıda krizinin çözümünde Türkiye’nin diplomasi zaferi

Gıda krizinin çözümünde Türkiye’nin diplomasi zaferi
23 Temmuz 2022
2.219
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / Türkiye’nin büyük bir diplomasi zaferi olarak ortaya çıkan ve gıda krizinin çözümü için önemli bir adım olan tahıl sevkiyatına yönelik mutabakat kapsamında, tahıl ve gıda malzemeleri Ukrayna’ya ait 3 liman üzerinden emniyetli bir şekilde nakliye edilecek. Çalışmaların takibi İstanbul’da kurulacak Müşterek Koordinasyon Merkezi’nden yapılacak.

Rusya ile Ukrayna tarafından karşılanan dünyadaki tahıl arzı, iki ülke arasında şubat ayında çatışmalar nedeniyle sıkıntıya girdi.

Ukrayna limanlarında kalan gemiler nedeniyle tahıl ve diğer gıda ihracatındaki duraksama küresel gıda krizi riskini arttırdı. Açlık ve güvenlik sorunu anlamına gelen krizin çözümü için Ukrayna’da 25 milyon tondan fazla bekleyen tahılın sevkiyatının önemi bir kez daha ortaya çıktı.

Bu sorunun çözümü için de limanlarda bekleyen tahıl ve diğer gıda maddelerinin denizden emniyetli şekilde sevkine yönelik “koridor” fikri oluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmelerinin ardından verdiği direktifler doğrultusunda Türkiye sorunun çözümü için bir inisiyatif aldı.

Gıda krizinin çözümünde Türkiye’nin diplomasi zaferi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığının yanı sıra diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlar iş birliği içinde hareket ederek çalışmalara başladı.

Ülkeler general belirledi

Çalışmalar dahilinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,  Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile çok sayıda görüşme gerçekleştirdi. Bunun ardından kamuoyunda “kırmızı hat” olarak nitelendirilen Türkiye ile Ukrayna ve Rusya arasında doğrudan temas hatta hayata geçirildi.

“Kırmızı hat” kapsamında ülkeler birer general belirledi. BM de bir görevlendirme yaparak  görüşmeler ikili olarak başladı. Bu kapsamda ilk adım 21 Haziran’da Moskova’da atıldı. Moskova’da yapılan askeri heyetler toplantısı sonrası “Azov Concord” gemisinin Mariupol’dan ayrıldık. Böylece Ukrayna limanlarından ilk gemi ayrılmış oldu.

Gıda krizinin çözümünde Türkiye’nin diplomasi zaferi

Sonrasında Türkiye, Rusya, Ukrayna savunma bakanlıklarına bağlı askeri heyetlerle, BM Heyetleri ilk dörtlü toplantılarını  13 Temmuz’da İstanbul Kalender Kasrı’nda gerçekleştirdi.

Temel prensipler kapsamında anlaşmaya varılan görüşmenin ardından bugün de (22 Temmuz 2022) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ın katılımıyla tahıl sevkiyatına yönelik mutabakat taraflar tarafından imzalandı.

Türkiye’nin büyük bir diplomasi başarısı olarak ortaya çıkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun gayretlerinin dünya kamuoyu tarafından takdir ile karşılandığı mutabakat ile ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Ukrayna’ya ait 3 liman üzerinden emniyetli bir şekilde denizden nakliyatının yapılması amaçlanıyor. Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından yapılacak sevkiyatı içeren mutabakatla mutabakat ile ilgili sürece ilişkin ilk olarak BM ve taraflar belirlenen sayıda temsilci ile İstanbul’da Müşterek Koordinasyon Merkezi tesis edilmesi planlanıyor.

Gemilerin kontrolü yapılacak

Onaylanan program ve denetim dahilinde söz konusu limanlara intikal eden, giren ve çıkan gemilerin kontrolü sağlanacak. Gemilerin koridordan intikali taraflarca da uzaktan takip edilebilecek.

İnsani maksatlı olması esas alınacak faaliyet kapsamında Türkiye, Türk Boğazlarına giriş, çıkış öncesi tüm ticari gemilerin kontrolünü yapacak.

[UHA Haber Ajansı, 23 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.