enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:10 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
11:24 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gerilim sahalarının sayısı artıyor

Gerilim sahalarının sayısı artıyor
5 Ağustos 2022
2.230
A+
A-

Şimdi de Kosova’da gerilim yaşanıyor. Basit bir idari karar tartışması gibi görünüyor. Kosova kendisine bir sınır tesis etmek istiyor. Sırbistan sınırından geçişleri kısıtlamaya çalışıyor.

Kosovalı Sırpları, Kosova plakası kullanmaya zorluyor. Bu haliyle de oldukça doğal görünebilir. Ancak söz konusu Kosova olduğunda işler biraz karışıyor. Çünkü Sırbistan ve Kosovalı Sırplar, Kosova’nın varlığını ve sınırlarını kabul etmiyor. Pazartesi günkü silah ve siren seslerinin ardından plaka değiştirme süresi bir ay kadar ertelendi. Ama bir ay içerisinde nasıl bir ilerleme kaydedileceği de belli değil.

Yığınak yapıyorlar! Sırbistan Kosova'ya mı saldıracak?

Balkanlar her karıştığında aklımıza doğal olarak Birinci Dünya Savaşı geliyor. Saraybosna’da Avusturya- Macaristan veliahdının bir Sırp milliyetçisi tarafından vurulmasının ardından tüm Avrupa günler içinde savaşa sürüklenmişti. Bu nedenle herkes Kosova’yı izliyor.

Ancak Kosova’nın böylesi bir yangının ilk kıvılcımı olma ihtimali biraz zayıf. Kosova gibi alanlarda büyük güçler kışkırtma yapar. Mesela, Rusya muhtemelen Sırbistan’ı cesaretlendiriyordur. Dahası ABD de Kosova’yı Sırbistan’a karşı cesaretlendiriyor olabilir.

Ama hatlar bu alanda çok karmaşık değil. Kosova’da zaten bir NATO gücü var ve Sırbistan’ın Kosova’yı işgale kalkışması biraz çılgınca olur. Rusya’nın da Ukrayna’daki meşguliyeti nedeniyle çatışma sahalarını değiştirmek istese de kapasitesinin buna yeteceğini ben pek düşünmüyorum.

Sırbistan, Kosova ile sınır gerginliği konusunda NATO'nun tepkisini bekliyor

Kapsamlı bir savaş bu tür dönemlerde aşırı gerilimden değil aşırı gevşeklikten çıkar. Yani kıvılcımın nerede çakacağı için sahipsiz bölgelere bakmak daha doğru olur. Çatışmaların çıkacağı yer, saldırganın iştahını kabartacak nitelikte olmalı. Karşı tarafın savunmaktan kaçınacağını düşündüğü bir alan olmalı.

İkinci Dünya Savaşı öncesindeki Habeşistan, Mançurya, Çekoslovakya ve Avusturya örnekleri gibi. Ukrayna bu türden bir örnekti. Rusya için iştah açıcıydı. NATO’nun garantisi altında değildi. Tayvan da buna benzer bir örnektir. Avrupa içinde de maalesef Bosna bu tür örneklerden biri olarak görünüyor.

İyimser olmak için pek bir gerekçe yok. Yakın dönemde bu tür sahaların her birinde ciddi gerilimler dünyayı bekliyor. Türkiye’nin de hesabına buna göre yapmasında fayda var.

Prof. Dr. Hasan B. YALÇIN & İstanbul Ticaret Üniversitesi 

[UHA Haber Ajansı, 05 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.