enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:17  İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyasal Strateji ve Diplomasi Kulübü’nden ‘Online’ Çatışma Bölgeleri Eğitim Programı
06:51 Hollanda’da görülmemiş bir seçim yarışı: 4 parti liderlğe oynuyor!
00:45 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu,Türkiye’nin 14. hava kampüsünün 31 Ekim’de Sivas’ın Divriği ilçesinde açılıyor…
00:29 Samsun Yurt Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
00:28 Araştırmacı Zeynep Gizem Özpınar: Nadir Toprak Elementleri: Türkiye’nin Yükselen Jeostratejik Konumu 
00:15 Fırat-Dicle Havzasındaki Kuraklık Dengeleri Bozar
00:14 Almanya Başbakanı Merz yarın Türkiye’ye geliyor
00:12 DoktorTakvimi, İstanbul Maratonu’nda geleceğin hekimleri için koşacak
00:08 Günün önemli şirket haberleri
00:05 Bahis skandalı: Hakemler ne ceza alabilir, lig etkilenir mi?
00:03 Gelecek yıl uzaya fırlatılması planlanan yeni nesil Connecta IoT uyduları, 5G NB-IoT teknolojisiyle donatılacak.
00:02 Türk azınlık ve toplulukları FUEN 69. Kongresi’ne katıldı  
00:01 Devlet Bahçeli: Terörün son bulması ülkemize kalıcı bahar havası getirecek
21:22 GastroAntalya, Miksoloji Yarışması’yla kapılarını açacak
21:02 UHA / İnternational News Agency’ndan Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Balıkesir Sındırgı merkezli 6,1 büyüklüğünde önceki gün meydan gelen deprem bölgesindeydi…
17:35 “Casusluk” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında MASAK tarafından hazırlanan ön raporda, Merdan Yanardağ’a zarfla para verilmiş
11:09 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “Çalı Canavarı”, kırsal yollarda çalı, diken ve taş gibi engelleri temizliyor, ulaşım güvenliğini sağlıyor
07:03 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Uraloğlu, “Turistik Doğu Ekspresi, 2025-2026 kış sezonu seferleri 22 Aralık’ta başlayacak”
00:35 Papa 14. Leo göreve gelmesinin ardından ilk dış gezisini Türkiye’ye gerçekleştirecek.
00:31 Prof. Dr. Kürşad Zorlu: Ankara 2026 Türk Dünyası Başkenti seçildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazze’de enkaza dönen binaların altından 60 kişinin cansız bedeni çıkarıldı

Gazze’de enkaza dönen binaların altından 60 kişinin cansız bedeni çıkarıldı
14 Temmuz 2024
20
A+
A-

Gazze’nin İsrail birliklerinin geri çekildiği bölgelerinde hava ve kara saldırıları sonucu enkaza dönen binaların altından 60 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

İsrail ordusunun geçtiğimiz günlerde Hamas’a karşı yoğunlaştırdığı saldırıların euronewsardından geri çekilmesi ile Gazze Şeridi’nin iki bölgesinde çöken binalardan yaklaşık 60 kişinin cansız bedeninin çıkarıldığı bildirildi.

İsrail ordusu bu haftanın başında Gazze’nin Tel al-Hawa ve Sinaah bölgelerinde Hamas askerlerinin yeniden gruplaştığını ileri sürerek, söz konusu bölgelere yeniden operasyon başlatmıştı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, sivil savunma ekiplerinin Tel al-Hawa ve Sinaah’ın molozlarla kaplı sokaklarında birkaçı kadın olmak üzere buldukları cesetleri battaniyelere sardıkları görüldü.

Gazze’deki sivil savunmadan sorumlu Mahmud Bassal, şu ana kadar aralarında kaçmaya çalışırken kara ve hava saldırılarında öldürüldüğü tespit edilen ailelerin de olduğu yaklaşık 60 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını söyledi.

İsrail son günlerde karadan tanklarla Gazze'deki belli mahallelere yeniden operasyon gerçekleştirdi. / 12 Temmuz 2024
İsrail son günlerde karadan tanklarla Gazze’deki belli mahallelere yeniden operasyon gerçekleştirdi. / 12 Temmuz 2024
Tsafrir Abayov/Copyright 2024 The AP All rights reserved

Bassal, bazı cesetlerin köpekler tarafından kısmen yendiğini, bazılarının evlerin içinde yandığını ve bazılarının ise hala enkaz altında olduğunu belirtti.

Yakındaki Al-Ahli Hastanesi yetkilisi Fadel Naem, semtlerde bulunan en az 40 cesedin tesise getirildiğini ancak net sayının bilinmediğini söyledi.

Öte yandan, İsrail ordusundan konuya ilişkin herhangi bir yorum gelmedi.

Saldırılar, İsrail’in geçtiğimiz pazartesi günü bölgedeki Filistinlilere tahliye çağrısı yapmasının ardından yeniden başladı. Ordudan cuma günü yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın terk edilmiş merkezinde Hamas’ın yeniden örgütlendiğini ve bu merkezin hedef aldığını belirtildi.

UNRWA savaşın başladığı Ekim ayında yerleşkeyi terk etmişti.

İsrail ordusu, birliklerinin terk edilmiş merkezde Hamas ve diğer militan gruplar ile çatıştığını belirterek, Hamas’ın bu merkezde cephanelik ve insansız hava aracı (İHA) yapımında kullanılan malzemeler bulundurduğunu iddia etti.

Bulunan malzemelerden bazılarının fotoğraflarını yayınladı ancak fotoğraflara rağmen iddialar bağımsız olarak doğrulanamadı.

İsrail ordusu cuma günü söz konusu bölgelerdeki askerlerine geri çekilme emri verdi.

Aylar önce güneye kaçmış ancak geri dönmüş olan mahalle sakini Salem Elrayyes, cuma günü askerlerin bölgeden büyük oranda çekildiğini ancak keskin nişancıların ve insansız hava araçlarının ateş açmaya devam ettiğini söyledi.

Bir gün önce sivil savunma ekipleri, İsrail askerlerinin iki hafta süren bir saldırının ardından geçtiğimiz günlerde çekildiği bir başka Gazze bölgesi olan Şijaiyah’ta düzinelerce ceset bulduklarını açıkladı.

Gazze Şehri ve kuzeydeki çevre bölgelerin nüfusunun büyük bir kısmı savaşın başlarında bölgeyi terk etse de BM, kuzeyde yaklaşık 300.000 kişinin kaldığını tahmin ediyor.

Her yeni saldırıda Filistinlilerin genellikle kuzeyin diğer bölgelerine kaçtığı belirtiliyor çünkü İsrail şimdiye kadar güneye kaçanların kuzeye dönmesine olanak tanımadı.

Ateşkes anlaşması risk altında

Hamas, Gazze’ye yapılan son saldırılar ile birlikte ateşkes ve rehine takası görüşmelerinin bozulabileceği uyarısında bulundu.

İsrail ve Hamas geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Mısır ve Katar’ın arabuluculuğu ile ateşkes anlaşmasına yaklaşmış görünüyordu.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns salı günü Kahire’de es-Sissi ile bir araya gelerek müzakereleri görüştü.

Hamas’ın siyasi ofisinin bulunduğu Katar’da da görüşmeler yapılacak.

Öte yandan, Hamas’ın, İsrail’in herhangi bir anlaşmanın parçası olarak savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmesi yönündeki temel talebinden vazgeçmeyi kabul etmesinden sonra bile problemler devam ediyor.

Hamas hâlâ arabulucuların müzakerelerin kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasını garanti etmesini istiyor.

İsrail ise Hamas’la savaşı olduğu gibi bitirecek bir anlaşmayı reddediyor.

Hamas pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu, Gazze’deki operasyonlar da dahil olmak üzere “müzakereleri tıkamak ve görüşmeler için sürekli engel çıkarmakla” suçladı.

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim’de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.