enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FUEN Başkanlığı ve Azınlık Konseyi, azınlık örgütünün daha da geliştirilmesi konusunda yapıcı diyalog içinde

FUEN Başkanlığı ve Azınlık Konseyi, azınlık örgütünün daha da geliştirilmesi konusunda yapıcı diyalog içinde
10 Şubat 2023
777
A+
A-

Danimarkalı azınlık, Friz etnik grubu, Sorb halkının yanı sıra Alman Sinti ve Romanların temsilcileri ve Avrupa azınlıklar, FUEN, çeşitlilik arz eden bir Avrupa’daki siyasi ve sosyal zorlukların üstesinden gelecek olan organizasyonun daha da geliştirilmesi için bir strateji üzerinde birlikte çalışmak üzere Berlin’de (30 Ocak 2023) bir araya geldi. 

Angelika Mlinar offizielle Kandidatin als slowenische Ministerin -  Slowenien - derStandard.at › InternationalSlav Azınlıkları Çalışma Grubu (AGSM) sözcüsü Angelika Mlinar, Türkiye’den Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’na yaptığı açıklamada, amaçlarının özellikle de Avrupa ulusal azınlıklarının önemli ortak hedeflerinin -azınlık haklarının daha iyi korunması ve geliştirilmesi- gözden kaybolmamasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Toplantının başlangıç ​​noktasının, 2022 sonbaharında Berlin’de düzenlenen FUEN Kongresi’nde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve FUEN’in öncelikleri üzerine yapılan tartışma olduğunu hatırlatan Angelika Mlinar, Dört azınlık örgütünün, FUEN’in kendisini açıkça demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne adaması ve ayrıca FUEN’in ulusal devletlerden aldığı finansmanın siyasi yönelim ve yerleşim üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını beyan etmesi gerektiği yönünde bir önerge sunduğunu açıkladı.

Organizasyon için konular konusunda da konuşan Sözcüsü Angelika Mlinar, toplantıda Ancak önergenin sunulmasının kısa sürmesi nedeniyle oylamaya sunulmadığını belirterek, bunun, daha sonra bazı üye kuruluşların kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu, FUEN Başkanlığı’nın daha sonra, Almanya’da bulunan ve Azınlık Konseyi’nde birleşmiş dört yerli ulusal azınlığın temsilcilerininin bu konu hakkında daha fazla fikir alışverişinde bulunmaya davet ettiğini söyledi.

FUEN Başkanlığı ile son derece yapıcı bir diyalog içerisinde bulunduklarını ifade eden Sözcüsü Mlinar, azınlık örgütünün temel belgelerinin ortaklaşa daha da geliştirilmesi konusunda bir anlaşmaya yol açtı hatırlatarak, “Buna tüzük, FUEN tüzüğü ve prosedür kuralları dahildir. Gelecekte organizasyonun büyüklüğünü ve çeşitliliğini yeterince yansıtmak için bunların kısmen değişen çerçeve koşullarına uyarlanması gerekecektir. Özellikle, demokrasinin değerleri daha fazla detaylandırılmalı ve güçlendirilmelidir” dedi.

Bu bağlamda FUEN Slav Azınlıklar Çalışma Topluluğu sözcüsü Angelika Mlinar, Slav azınlıkların artık FUEN Başkanlığı’nda temsil edilmemesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve tüm üyelerin FUEN Başkanlığı’nda temsil edilmesini sağlayan uzun vadeli bir çözüm çağrısında bulunduğunu ve Başkanlık Divanı seçim yönetmeliğine dahil edileceğini ifade etti.

Lausitzer Sorbe Dawid Statnik ist Vorsitzender des Minderheitenrates 2020 |  Zentralrat Deutscher Sinti und RomaBir Lusatian Sorbe ve dört otokton ulusal azınlık ve etnik grubun Azınlık Konseyi’nin şu anki Başkanı olan Dawid Statnik toplantıdan sonra Türkiye’den Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’na yaptığı açıklamada, FUEN’in, 70 yılı aşkın bir süredir Avrupa’daki yerli ulusal azınlıkların bağımsız temsil organı olduğunu, Demokrasi ve hukukun üstünlüğünün, Avrupa’da etkili ve verimli bir azınlık politikasının temeli olduğunu belirtti.

Dawid Statnik, bireysel devletlerden gelen destek ne olursa olsun, Avrupa devletlerindeki hukukun üstünlüğü yapılarıyla ilgili açıkları açıkça adlandırmanın kendileri için her zaman önemli olduğunu, çünkü bunların yakından ilişkili durumda bulunduğunu ve Azınlık haklarının korunmasına ilişkin tartışmalarda bu konuda görüş birliği sağlandığını söyledi.  

FUEN Başkanı Loránt Vincze de, Advancing the Rights of National Minorities in the EU — Interview with MEP Loránt  Vincze | Hungarian Conservativeİyi bir diyalog kurduklarını ve doğru yolda olduklarına vurgu yaparak, “Tüzüğümüzün daha da geliştirilmesiyle, bir kuruluş olarak gelecekte de Avrupa’daki azınlıkların korunması için çok şey başarmanın temelini oluşturacağımızdan eminim. Özellikle MSPI’nin olumsuz kararına karşı son temyiz bağlamında. Kasım 2022, FUEN’in birlik ve özgüvenle hareket etmesi önemlidir.”

FUEN 36 ülkede 100’den fazla üye kuruluşuyla, Avrupa’daki en büyük azınlık kuruluşu olup, 1949’da kurulduğundan bu yana amacı, demokratik değerleri istikrara kavuşturmak ve azınlıklarla ilgili olarak somut hale getirmek. Örgütlenmenin büyümesi nedeniyle artık, bu demokrasi anlayışına ilişkin yeni meydan okumaları beraberinde getiren geniş bir temsile sahip. Bu, azınlık bağlamından kopuk olsa bile, Avrupa Topluluğu’nun münferit devletleriyle olan ilişkisini tekrar tekrar ortaya koyaR.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.