enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da parlamento seçimleri: Macron ile Melenchon liderliğindeki ittifak başa baş gidiyor

Fransa’da parlamento seçimleri: Macron ile Melenchon liderliğindeki ittifak başa baş gidiyor
12 Haziran 2022
718
A+
A-

PARİS – UHA HABER / Fransa’da halk, Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için bugün sandık başına gitti. Sandık çıkış anketlerine göre Cumhurbaşkanı Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı ile aşırı solcu Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Nupes ittifafı başa baş gidiyor.

Resmi olmayan verilere göre Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı yüzde 25 ile yüzde 26 arasında bir oy oranına sahip olacak. Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Nupes ittifakının da yine yüzde 26 civarında oy alacağı tahmini çıktı.

Bu durumda her iki ittifak bir hafta sonra yapılacak seçimlerin ikinci turunda yarışacak.

Harris Enstitüsü’nün anketine göre, Macron ittifakı 577 sandalyeli mecliste 260 ila 300 aralığında sandalye çıkaracak. Nupes ittifakının ise 150 ila 208 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Macron’un seçim öncesi verdiği vaatlerini yerine getirebilmesi için genel seçimlerde mecliste salt çoğunluğu, yani 289 sandalyeyi elde etmesi gerekiyor.

Parlamento seçimlerinin ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yaklaşık yüzde 52 ile rekor kırdı.

Bu oran 2017’deki meclis seçimlerinin ilk turuna kıyasla daha yüksek. 2017 seçimleri ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 51,3, 2012 yılında ise yüzde 42,78 olmuştu.

Bu yılki genel seçimlerde iki ittifak öne çıktı. Nisan ayındaki cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 3’üncü olan aşırı solcu Fransa Boyun Eğmeyen Partili (LFİ) Jean-Luc Melenchon’un girişimiyle, “tarihi adım” olarak nitelendirilen LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakı kuruldu.

Fransa’da nisan ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda  Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la ikinci sıradaki Marine Le Pen yarışmıştı. Seçimde Macron oyların yüzde 58,55’ini alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

[UHA Haber Ajansı, 12 Haziran 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.