enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
00:49 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
00:41 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
00:41 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
00:41 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
00:33 Rusya’da bilime ve akla yatırım
00:28 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
00:20 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
00:17 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
00:15 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da Aşırı Sağcı Zouaves Örgütü Lideri Yakalandı

Fransa’da Aşırı Sağcı Zouaves Örgütü Lideri Yakalandı
16 Aralık 2021
364
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında aşırı sağcı söylemler yükseldikçe, şiddetin dozu da artan Fransa, yeni bir ırkçı Neo-Nazi grubu olan Zouaves’ları konuşuyor. Aşırı sağcı aday Eric Zemmour’un mitinginde, SOS Racisme militanlarına saldıran neo-Nazi örgüt Zouaves Paris’in şefi Marc de Cacqueray-Valménier gözaltına alındı. Aşırı sağcı lider, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’a karşı Ermenistan’ın yanında savaşa da katılmıştı. İçişleri Bakanlığı, örgütü feshetmek için düğmeye bastı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Arzu ÇAKIR’ın haberine göre, Yazar-polemist Eric Zemmour’un adaylığını resmen açıkladığı 5 Kasım’daki ilk mitinginde, “Irkçılığa hayır” yazan tişörtlerle eylem yapan SOS Racisme militanlarına, ultra sağcı Zouaves Paris militanları tarafından şiddet uygulanmıştı. Saldırı görüntülerinde tespit edilen Zouaves örgütü lideri 23 yaşındaki Marc de Cacqueray-Valménier, Paris polisi tarafından önceki gün gece gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı, ırkçı militanın ülkeyi terketmeye hazırlandığı gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirdi.

Marc de Cacqueray-Valménier
Marc de Cacqueray-Valménier

Zemmour’un mitingi, aşırı sağcı liderin ilk şiddet eylemi değil. Marc de Cacqueray-Valménier, 1 Aralık 2018’de, Sarı Yelekliler gösterileri sırasında yaşanan şiddet nedeniyle 2019 yılı Ocak ayında 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Haziran 2020’de Paris’in Ménilmontant semtindeki bir barda, Antifa adlı faşizm karşıtı militanlara beyzbol sopasıyla yapılan saldırıdan dolayı da hakkında 10 ay hapis cezası isteniyor.

Fransız İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, resmi statüsü olmayan örgütün feshi için süreç başlattıklarını açıkladı. İçişleri Bakanlığı, daha önce “Kimlikçi Nesil/Generation İdentitaire” adlı aşırı sağ örgütü de feshetmişti.

Fransız aşırı sağının Ermenistan ilgisi

Dövüş sporları yapan Marc de Cacqueray-Valmenier, Katolik, aristokrat ve varlıklı bir aileden geliyor. 2020 sonbaharında Dağlık Karabağ’da Ermenistan yanında Azerbaycan’a karşı savaşa katılan aşırı sağcı militan, Instagram hesabından, “Hristiyan Ermenilerle birlikte Müslüman Azeriler’e karşı savaşmaya gittiğini” duyurmuş ve “Kıtamızın ve medeniyetimizin geleceği Dağlık Karabağ’da tehlikede” mesajını paylaşmıştı. Zouaves’lar için bu savaş, Müslümanlar’a ve “Avrupa’nın İslamlaşmasına” karşı verdikleri mücadeleyi temsil ediyor.

Zouvaes grubunu tanımadığını söyleyen Cumhurbaşkanı adayı Zemmour da hafta sonu Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giderek “Hristiyan medeniyetinin köklerinin Ermenistan’da olduğunu ve bu medeniyetin korunması için Ermenistan’a destek verilmesi gerektiğini” açıkladı. Zemmour’a, Fransız aşırı sağının ilk isimlerinden ve Türkiye karşıtlığıyla tanınan politikacı Philippe de Villiers de eşlik etti. Merkez sağ aday Valerie Pecresse de Erivan’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

  Zouaves’lar kim?

Yaklaşık 5 yıldır eylemlerini sürdüren Zouaves Paris grubu, aşırı sağcı Öğrenciler Derneği GUD’un devamı ve şiddet yanlısı bir örgütten çok “siyasi holigan” görüntüsü veriyor.

Büyük eylemlerde daha çok sol grupları, ırkçılık karştlarını ve LGBT’leri hedef alan Zouaves, ilk olarak Sarı Yelekliler eylemlerindeki polise ve militanlara karşı şiddet eylemleriyle kendilerini gösterdi.

On kadar merkezi liderin yönettiği Zouaves’ların çıkış noktası Lyon kenti. Fransa’da Paris, Strazburg, Marseille, Nice ve Toulouse’un da içinde olduğu 10 kentte örgütlüler.

Ouest France gazetesine konuşan aşırı sağ gruplar uzmanı Jean-Yves Camus, grubu, “Zouaves birkaç düzine bireyden oluşan küçük bir grup. Her şeyden önce ideolojik içeriği en basit ifadesine indirgenmiş şekilde, aşırı sağın, aşırı şiddet eğilimli militanları” diye tanımlıyor.

Fransız Ulusal Meclisi tarafından 2019 yılında yayınlanan bir rapora göre, Fransa genelinde yaklaşık 3 bin kişi aşırı sağ fikirlere sahip çeşitli grupların bayrağı altında toplanıyor.

[UHA Haber Ajansı, 16 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.