enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:09 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:09 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:09 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de UHA / İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:05 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:05 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey UHA / İnternational News Agency’nda
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:03 İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebini kabul etmedi.
00:01 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:01 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:00 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:18 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:14 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:08 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:06 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa: “IŞİD’in Sahra Lideri El Sahravi Öldürüldü”

Fransa: “IŞİD’in Sahra Lideri El Sahravi Öldürüldü”
17 Eylül 2021
329
A+
A-

UHA HABER / Fransa IŞİD’in Büyük Sahra şefi Adnan Ebu Velid Sahravi’yi öldürdüğünü açıkladı. Savunma Bakanı Florence Parly, Sahra’daki terörün bir “1 numaralı ismi” El Sahravi’nin, Fransız ordusunun birkaç hafta önce gerçekleştirdiği bir operasyonla öldürüldüğünü kaydetti. 

Parly, dün sabah Fransız Genel Kurmayı ve dış istihbarat şefleri ile düzenlediği basın toplantısında, Sahravi’nin öldürülmesine ilişkin detayları verdi. Parly, El Sahravi’nin, bir operasyon çerçevesinde Sahra’da görev yapan Fransız askerlerinin birkaç hafta önce düzenlediği bir saldırıda öldürüldüğünü kaydetti.

Fransız Savunma Bakanı “El-Sahravi, Sahra’daki cihadın tarihi ismidir. 2015’te Sahra’da IŞİD’i kuran kişidir. Otoriter, otokrat bir emir ve IŞİD’in Sahra’daki eylemlerini yöneten isimdir. Mali, Nijer ve Burkinabe 3’lü sınırında, pek çok katliam gerçekleştirdi. Nijer güvenlik güçlerini ve yerel sivil güçleri de hedef aldı. Kanlı eylemlerini filme alan katliamlar gerçekleştirdi. IŞİD Büyük Sahra örgütünün (EIGS), 2013’ten bu yana 2 bin ila 3 bin sivili öldürdüğünü tahmin ediyoruz. Ve kurbanların büyük bölümü müslümanlardan oluşuyor” dedi.

El-Sahravi, Nijer’de 2017 yılında, 4 ABD askeri personelini ve Nijer ordusundan 4 kişinin öldürüldüğü bir saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Parly, El Sahravi’nin, 2017 yılında 6 Fransız insani yardım görevlisiyle, Nijerli askerlerin öldürüldüğü saldırının da arkasında olduğunu belirtti.

Fransa’nın önümüzdeki aylarda Sahra’da 3 önemli önceliği olduğunu dile getiren Savunma Bakanı “Askeri varlığımızı Sahra’daki yeni duruma adapte edeceğiz, Sahel’i terketmeyeceğiz ve bizim en önemli önceliğimiz olan terörle mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter hesabından paylaştığı mesajında “Sahravi’nin öldürülmesi, Sahel’deki terörist gruplara karşı mücadelemizde bir başka büyük başarıdır” ifadelerine yer verdi.

El Sahravi kimdir ?

Yaz aylarından bu yana öldüğü dedikoduları dolaşan Adnan Ebu Velid El Sahravi, Batı Sahra bölgesinde doğdu ve daha sonra Polisario Cephesi’ne katıldı. Bir süre Cezayir’de kalan Sahravi, 2012’de kuzey Mali’ye gitti ve Mali’nin kuzeyindeki büyük Gao kasabasını kontrol eden MUJAO birliklerine katıldı. Burada önemli bir figür haline gelen IŞİD lideri, MUJAO’nun, bölgesel El Kaide’ye bağlılığını açıklamasına bir süre sadık kaldı. Ancak 2015’te IŞİD’e bağlılık sözü veren bir sesli mesaj yayınladı.

Fransa, Sahel’deki 8 yıldır süren askeri varlığı sırasında, 50 askerini kaybetti. Macron geçtiğimiz Haziran ayında, bölgedeki Fransız varlığının azaltıldığını, 2023 yılına kadar kapsamlı bir yeniden yapılanma planı uygulayacaklarını, terörle mücadele operasyonlarına farklı yöntemlerle odaklandıklarını duyurdu. Bölgede 5 bin olan Fransız asker sayısı, önümüzdeki yıl 2 bin 500’e indirilecek.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 17 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.