enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:10 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
11:24 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’nın otomotiv endüstrisi Donald Trump’ın gümrük vergilerine nasıl hazırlanıyor?

Almanya’nın otomotiv endüstrisi Donald Trump’ın gümrük vergilerine nasıl hazırlanıyor?
9 Mart 2025
9
A+
A-

Avrupa’nın ihracat odaklı en büyük ekonomisi Trump’ın gümrük vergilerine maruz kalırken, Meksika’daki Alman otomobil üreticileri de olası bir ticaret savaşının zincirleme etkilerini görecek.

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

UHA / İnternational News Agency

EuroNews’ten Gazeteci* Tamsin Paternoster’ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump Salı günü ABD’nin en büyük üç ticaret ortağıyla gümrük vergisi savaşına girerek Kanada ve Meksika’ya yüzde 25 gümrük vergisi getirdi ve Çin’e uygulanan ithalat vergisini iki katına çıkararak yüzde 20’ye yükseltti.

Perşembe günü ise geri adım atarak Meksika ve Kanada’dan ithal edilen bazı ürünlere yönelik gümrük vergilerini erteledi ancak Nisan ayı başında ek gümrük vergileri uygulayacağını vurguladı.

Trump’ın gümrük vergilerinin yol açtığı uluslararası bir ticaret savaşı ihtimali, 2024 yılında üst üste ikinci kez küçülen Alman ekonomisi için kötü bir zamana denk geliyor.

Bir zamanlar ekonomik bir güç merkezi olan Almanya’nın 2025 yılında bloğun en zayıf performans gösteren ülkesi olacağı tahmin ediliyor.

Ancak uzmanlar Çin, Meksika ve Kanada arasında yaşanacak bir gümrük vergisi savaşının, bu üç ülkedeki Alman üretici ve tedarikçileri etkilemek bir yana, Almanya üzerindeki etkisinin en azından şimdilik sınırlı olacağını belirtiyor.

Bielefeld Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü ve Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Ticaret Politikası Araştırma Grubu Başkanı Julian Hinz Euronews’e yaptığı açıklamada, “En azından orta vadede, örneğin Çin’den ABD’ye gitmek üzere tasarlanmış ürünlerin artık Avrupa pazarlarına girmesi anlamında bir miktar ticaret sapması beklenebilir,” dedi.

Bununla birlikte ABD, Çin, Meksika ve Kanada yerine Avrupa’dan biraz daha fazla ithalat yapabilir. Hinz, “Bu etkiler genel tabloyu biraz bulanıklaştırıyor,” diyor.

Audi de dahil olmak üzere Alman otomotiv şirketleri Meksika’da otomobil üretiyor. Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği’nin (VDA) verilerine göre, Alman otomobil üreticileri Meksika’da başta ABD pazarı için olmak üzere 716.000 otomobil üretti.

Hinz, Trump’ın gümrük vergilerinin Meksika’da üretilen Alman otomobillerinin ABD’de eskisi kadar kolay satılamayacağı ya da çok daha pahalı olacağı anlamına gelmesi halinde bunun “daha büyük bir etki yaratabileceğini” söylüyor.

Perşembe günü Trump, sektörün önde gelen isimleriyle yaptığı görüşmelerin ardından Meksika ve Kanada’daki otomobil üreticilerine bir aylık gümrük vergisi muafiyeti tanıdı.

Ancak Alman ekonomist Thomas Hutzschenreuter, bir ayın sonunda gümrük vergilerinin ve ardından Meksika’dan Alman otomobillerine olan talebin azalmasının Alman, Avrupalı ve Meksikalı iş gücünü etkileyeceğini söylüyor.

Euronews’e konuşan Hutzschenreuter, “İşsizlik oranları etkilenecek,” dedi.

Avrupa Birliği’nde gümrük tarifeleri

Uzmanlar, Trump’ın Şubat ayı sonunda tehdit ettiği gibi Avrupa Birliği’ne gümrük vergisi uygulamaya karar vermesi halinde tablonun dramatik bir şekilde değişeceği konusunda uyarıyor.

Hutzschenreuter, “Bu, tek tek şirketlerin satışlarını dünya çapında çeşitlendirmek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Başka bir deyişle, ABD pazarına öncelik vermemeleri ve diğer pazarlara daha fazla öncelik vermeleri gerekecek. Şu anda çoğu Alman şirketinde bu konu tartışılıyor,” dedi.

“Ancak sorun şu ki, gümrük tarifeleri uygulanırken bu kadar hızlı tepki veremezsiniz. Tepki vermek daha fazla zaman alır. Bu nedenle de kısa vadede etkileneceksiniz.”

Almanya Ticaret ve Yatırım (GTAI) ofisinden alınan rakamlara göre, özellikle etkilenen sektörlerden biri, 2023 yılında Almanya’nın toplam ihracatının yüzde 17’sini oluşturan otomotiv endüstrisi.

Almanya’nın otomotiv endüstrisi geçen yıl kriz moduna girdi ve Volkswagen gibi bir zamanların güçlü otomobil üreticileri fabrikalarını kapatıp binlerce kişiyi işten çıkardı.

VDA Başkanı Hildegard Müller şubat ayında yaptığı açıklamada, Trump’ın Avrupa Birliği’ne yönelik yüzde 25’lik gümrük vergisi tehdidini bir “provokasyon” olarak yorumladı.

Müller, “Gümrük tarifeleri yanlış bir müzakere aracıdır,” dedi. “Dünya ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olan küresel bir ticaret çatışması riski yüksektir.”

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü tarafından yapılan simülasyonlara göre, artan gümrük tarifeleri hem AB hem de ABD’de ekonomik kayıplara ve enflasyona yol açacak.

Almanya’da bu durum otomotiv ve makine mühendisliği sektörlerini etkileyecek ve Kiel Enstitüsü toplam üretimin otomobiller için yüzde 4’e kadar düşeceğini gösteriyor.

Hinz, “Bu zaten zor durumda olan bir sektör için büyük bir rakam,” diyor.

Ancak Hinz, Almanya ve bir bütün olarak AB için vurgulanması gereken bir hususun, ABD’nin önemli bir ticaret ortağı olmasına rağmen, ihracatın yaklaşık yüzde 10’unun oraya gitmesi olduğunu söyledi.

“ABD’nin dramatik gümrük vergileri uyguladığı en kötü senaryoda bile, AB ithalatının çoğu AB’de kalıyor ve DTÖ kuralları ve serbest ticaret anlaşmaları kapsamında ticaretin gayet iyi işlediği ve eskisi gibi işlemeye devam edeceği pek çok başka ticaret ortağı var.”

Hinz sözlerini şöyle sonlandırıyor: “ABD burada en çok kendine zarar veriyor.”

Tamsin Paternoster on Muck Rack

Gazeteci* Tamsin Paternoster, Euronews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.