enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:09 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:08 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:07 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:06 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:05 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
00:04 MSB’den Yunanistan’ın Girit’teki hidrokarbon faaliyetlerine tepki
00:03 ABTTF: Hoş geldin Ramazan-ı Şerif!
00:02 Karda, sıcakta, çöl fırtınasında Türk SİHA’ları: Dünyanın gözü BAYKAR’da
00:01 İddia: ABD ordusu cumartesi gününden itibaren İran’a saldırıya hazır
00:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emine Erdoğan ve İletişim Başkanı Duran’dan ramazan mesajı
13:20 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
01:01 Ekrem İmamoğlu ile Hüseyin Gün, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında “Siyasal casusluk” iddianamesi kabul edildi
00:18 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:08 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:08 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
00:06 Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 53,3 mutlu olduğunu beyan etti…
00:06 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:06 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:05 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Mali’den çıkıyoruz, sistemimizi Sahel’in ötesine genişletiyoruz”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Mali’den çıkıyoruz, sistemimizi Sahel’in ötesine genişletiyoruz”
27 Temmuz 2022
952
A+
A-

KAMERUN – UHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mali’den artık siyasi çerçeve uygun olmadığı için çıktıklarını, ancak sistemlerini yeniden organize ederek Sahel’in ötesine genişleyeceklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 

Paris’ten TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘EuroNews, AA’ kaynaklı haberinde, Fransız basınındaki haberlere göre, Macron, Afrika turu çerçevesinde bulunduğu Kamerun’un başkenti Yaounde’deki Fransız toplumuna yaptığı konuşmada, Fransa’nın Afrika’nın güvenliği konusunda kararlılığını sürdüreceğini söyledi.

“Fransa, Rusya’nın Afrika’daki planının genişlemesine müsaade etmeyecek”

Cumhurbaşkanı Macron, Kamerunlu mevkidaşı Paul Biya ile yaptığı birebir görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında da Rusya’nın Afrika’daki nüfuzunun “endişe verici” olduğunu söyledi.

Rusya’yı gıda ve enerjiyi silah olarak kullanmakla suçlayan Macron, Rusya’nın Russia Today veya Sputnik gibi haber ajanslarıyla kıtadaki bazı ülkelerde dezenformasyon yaptığını öne sürdü.

Macron, Afrika’da faaliyet gösteren Rus paralı milis grubu Wagner’i kastederek, “Mali’deki gelişen iş birliği ciddi endişe verici” ifadesini kullandı.

Bu gelişmelerin öncelikle Afrika halkını etkileyeceğini vurgulayan Macron, “Fransa, Afrika’nın dostu olarak bu planın çok genişlemesine müsaade etmeyecek” dedi.

Macron, Fransa’nın sömürgesi olduğu dönemde Kamerun’da yaşananların, ancak tarihçiler tarafından “savaş” olarak tanımlayabileceğini söyleyerek, Kamerun’un Fransız güçlerine karşı bağımsızlığını kazandığı dönem hakkında iki ülke tarihçilerince oluşturulan komisyonun, Kamerun ve Fransız arşivlerine bakarak yaşananlara ışık tutacağını aktardı.

Elysee Sarayı ajandasında yer alan bilgilere göre Fransız Cumhurbaşkanı, yarın ziyaretinin ikinci ayağı Benin’e gidecek, oradan bir gün kaldıktan sonra son durağı Gine Bissau’ya geçecek.

Yeniden Bağımsızlık ve Demokrasi için Afrika Hareketi (Manidem) üyesi aktivistler, Macron’un ziyaretinde Fransa’nın sömürgecilik döneminde kıtada işlediği suçları kabul etmesini, buna Cezayir’de yaptıklarından başlamasını istemişti.

[UHA Haber Ajansı, 27 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.