enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:37 Trafikte düzeni bozana rekor cezalar yolda
00:29 Devlet Bahçeli: Türk dili, milli varlığın korunmasına yönelik stratejik bir sorumluluktur
00:28 Doç. Dr. Barış Semiz, “Pamukkale’nin Uşak’taki altın madeni faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmıyor”
00:21 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İzmir’in okullarında tuvaletlerde sabun var ama çeşmelerinde su akmıyor”
00:11 Science dergisindeki Muhtemel ‘İstanbul’ depremine ilişkin uzmanlardan farklı açıklamalar peş peşe gel
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Boraltan faciası, CHP’nin Türkiye tarihine geçmiş bir kara lekesidir”…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Mali’den çıkıyoruz, sistemimizi Sahel’in ötesine genişletiyoruz”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Mali’den çıkıyoruz, sistemimizi Sahel’in ötesine genişletiyoruz”
27 Temmuz 2022
949
A+
A-

KAMERUN – UHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mali’den artık siyasi çerçeve uygun olmadığı için çıktıklarını, ancak sistemlerini yeniden organize ederek Sahel’in ötesine genişleyeceklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 

Paris’ten TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘EuroNews, AA’ kaynaklı haberinde, Fransız basınındaki haberlere göre, Macron, Afrika turu çerçevesinde bulunduğu Kamerun’un başkenti Yaounde’deki Fransız toplumuna yaptığı konuşmada, Fransa’nın Afrika’nın güvenliği konusunda kararlılığını sürdüreceğini söyledi.

“Fransa, Rusya’nın Afrika’daki planının genişlemesine müsaade etmeyecek”

Cumhurbaşkanı Macron, Kamerunlu mevkidaşı Paul Biya ile yaptığı birebir görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında da Rusya’nın Afrika’daki nüfuzunun “endişe verici” olduğunu söyledi.

Rusya’yı gıda ve enerjiyi silah olarak kullanmakla suçlayan Macron, Rusya’nın Russia Today veya Sputnik gibi haber ajanslarıyla kıtadaki bazı ülkelerde dezenformasyon yaptığını öne sürdü.

Macron, Afrika’da faaliyet gösteren Rus paralı milis grubu Wagner’i kastederek, “Mali’deki gelişen iş birliği ciddi endişe verici” ifadesini kullandı.

Bu gelişmelerin öncelikle Afrika halkını etkileyeceğini vurgulayan Macron, “Fransa, Afrika’nın dostu olarak bu planın çok genişlemesine müsaade etmeyecek” dedi.

Macron, Fransa’nın sömürgesi olduğu dönemde Kamerun’da yaşananların, ancak tarihçiler tarafından “savaş” olarak tanımlayabileceğini söyleyerek, Kamerun’un Fransız güçlerine karşı bağımsızlığını kazandığı dönem hakkında iki ülke tarihçilerince oluşturulan komisyonun, Kamerun ve Fransız arşivlerine bakarak yaşananlara ışık tutacağını aktardı.

Elysee Sarayı ajandasında yer alan bilgilere göre Fransız Cumhurbaşkanı, yarın ziyaretinin ikinci ayağı Benin’e gidecek, oradan bir gün kaldıktan sonra son durağı Gine Bissau’ya geçecek.

Yeniden Bağımsızlık ve Demokrasi için Afrika Hareketi (Manidem) üyesi aktivistler, Macron’un ziyaretinde Fransa’nın sömürgecilik döneminde kıtada işlediği suçları kabul etmesini, buna Cezayir’de yaptıklarından başlamasını istemişti.

[UHA Haber Ajansı, 27 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.