enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:47 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:53 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:48 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:42 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:30 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:25 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:10 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
00:04 Hızlı Tren (YHT) ve anahat tren biletlerinde öğretmenlere yüzde 50 indirim…
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:48 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:43 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
00:39 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:32 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:32 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:29 İstanbul’un Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:18 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Mali’den çıkıyoruz, sistemimizi Sahel’in ötesine genişletiyoruz”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Mali’den çıkıyoruz, sistemimizi Sahel’in ötesine genişletiyoruz”
27 Temmuz 2022
949
A+
A-

KAMERUN – UHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mali’den artık siyasi çerçeve uygun olmadığı için çıktıklarını, ancak sistemlerini yeniden organize ederek Sahel’in ötesine genişleyeceklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 

Paris’ten TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘EuroNews, AA’ kaynaklı haberinde, Fransız basınındaki haberlere göre, Macron, Afrika turu çerçevesinde bulunduğu Kamerun’un başkenti Yaounde’deki Fransız toplumuna yaptığı konuşmada, Fransa’nın Afrika’nın güvenliği konusunda kararlılığını sürdüreceğini söyledi.

“Fransa, Rusya’nın Afrika’daki planının genişlemesine müsaade etmeyecek”

Cumhurbaşkanı Macron, Kamerunlu mevkidaşı Paul Biya ile yaptığı birebir görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında da Rusya’nın Afrika’daki nüfuzunun “endişe verici” olduğunu söyledi.

Rusya’yı gıda ve enerjiyi silah olarak kullanmakla suçlayan Macron, Rusya’nın Russia Today veya Sputnik gibi haber ajanslarıyla kıtadaki bazı ülkelerde dezenformasyon yaptığını öne sürdü.

Macron, Afrika’da faaliyet gösteren Rus paralı milis grubu Wagner’i kastederek, “Mali’deki gelişen iş birliği ciddi endişe verici” ifadesini kullandı.

Bu gelişmelerin öncelikle Afrika halkını etkileyeceğini vurgulayan Macron, “Fransa, Afrika’nın dostu olarak bu planın çok genişlemesine müsaade etmeyecek” dedi.

Macron, Fransa’nın sömürgesi olduğu dönemde Kamerun’da yaşananların, ancak tarihçiler tarafından “savaş” olarak tanımlayabileceğini söyleyerek, Kamerun’un Fransız güçlerine karşı bağımsızlığını kazandığı dönem hakkında iki ülke tarihçilerince oluşturulan komisyonun, Kamerun ve Fransız arşivlerine bakarak yaşananlara ışık tutacağını aktardı.

Elysee Sarayı ajandasında yer alan bilgilere göre Fransız Cumhurbaşkanı, yarın ziyaretinin ikinci ayağı Benin’e gidecek, oradan bir gün kaldıktan sonra son durağı Gine Bissau’ya geçecek.

Yeniden Bağımsızlık ve Demokrasi için Afrika Hareketi (Manidem) üyesi aktivistler, Macron’un ziyaretinde Fransa’nın sömürgecilik döneminde kıtada işlediği suçları kabul etmesini, buna Cezayir’de yaptıklarından başlamasını istemişti.

[UHA Haber Ajansı, 27 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.