enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fotoğraf Krizinin Perde Arkası

Fotoğraf Krizinin Perde Arkası
16 Şubat 2025
24
A+
A-

Kıbrıs Rum siyasi partileri ağız birliği etmişçesine, farklı cümlelerle Kıbrıs sorununun 1974’ten bu yana en kritik dönemecinde olduğunu ifade ediyorlar.  

Prof. Dr. Ata ATUN, KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı

Kıbrıs konusunda Rum ve Yunan tezleri artık pek taraftar bulmuyor. Son bir yıldır uluslararası siyasette yaşanan gelişmelere bakıldığında Kıbrıs konusu ile ilgili taraflar, artık Yunan ve Rum propagandasının etkisi altından çıkmışa benziyor. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyareti sırasında Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in KKTC’ye ilişkin açıklamaları, Yunanları ve Rumları hayli endişelendirmiş olmalı ki, Rum AP Milletvekili Lukas Furlas, hemen AB Komisyonu’na mektup göndererek “uluslararası hukuku ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini çiğneyen bu tür açıklamalara derhal müdahale edilmesini” talep etti.  

Kendileri Kıbrıs Türklerini 1963-1974 yılları arasından soykırımdan geçirirken, aralarından bir tek kişi bile, hiçbir kuruluş ve birliğe “Biz Kıbrıs Türklerine soykırım uyguluyoruz, durdurmak için derhal müdahale edin” içerikli bir mektup göndermemişken, AP milletvekili, Pakistan Başbakanının KKTC’yi destekleyen açıklamasını hiç vakit kaybetmeden AB Komisyonuna şikayet etmesi tam onlarlık hareket. Lakin bu şikayetten bir sonuç çıkmayacağı kesin.  

Yunanlar ve Rumlar 19. Yüzyılının başından beri, Türkiye ile dalaştıkları vakit veya bir sıkıntı oldu mu, -kendileri herhangi bir tedbir alamadıklarından ve yaptırım gücüne sahip olmadıklarından – Avrupalı güçlü devletlerin arkasına sığınıp, hemen ve derhal ağababaları Avrupa Birliğine başvurup, ağlayıp, sızlayarak duygu sömürü yapıyorlar. Ancak son 200 yıldır arkalarına Avrupa devletlerini alıp, önceleri Osmanlı Devletine, sonraları da Türkiye’ye, kafa tutmayı kendilerine ilke edinen bu milletin artık bütün saygınlıklarını yitirdikleri görünüyor.  

Bir zamanlar bu sistem başarıyla işlese de şimdilerde Avrupa Birliği, Yunanistan ve Kıbrıs Rumları uğruna Türkiye’yi karşısına almak istemiyor. Bırakın Avrupa Birliğini, artık ABD de Yunanistan ve Kıbrıs Rumları uğruna Türkiye’yi karşısına almak istemiyor. Ki gördüğümüz gibi Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısında ABD dahil üye ülkeler Yunanistan’ın oyununa gelmediler. Yunanistan’ın Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege kıta sahanlığı sorunlarını NATO sorunu haline getirmeye çalışmasını yutmadılar ve Yunanistan’ın tüm çabalarına rağmen, NATO üyesi ülkelerin tümü, ABD’de dahil olmak üzere Türkiye’nin de istediği şekilde savunma planlarını onayladılar. 

 ABD’nin tercihini Türkiye’den yana kullanması, AB üyesi olan NATO üyesi devletlerin de Yunanistan’ın laf kalabalığını dikkate almayıp Türkiye’nin istediği şekil ve içerikte NATO savunma planlarını onaylamaları Yunanistan heyetini ve hükümetini büyük bir düş kırıklığına uğrattı. 13 Şubat perşembe günü NATO Zirvesi’nde ABD dahil diğer savunma bakanlarından diplomasi tokadı yemek Yunanistan hükümetinin ve Savunma Bakanı Dendias’ın pek ağırına gitmiş olmalı ki, toplantı sonrasında gerçekleştirilen olağan “aile fotoğrafı” çekimine katılmadı ve NATO Savunma Bakanları ailesi resminin içinde yer almadı. 

Tüm bu gelişmeleri doğru okuyacak olursak, Adalar Denizinde (Ege) ve Kıbrıs’ta dengelerin değiştiği ve bu değişikliğinde yakında yavaş yavaş ve küçük adımlarla fiiliyata dönüşmeye başlayacağı yönünde bir öngörüde bulunmak olası. Bekleyip, görelim… 

 ***

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN 

KKTC Cumhurbaşkanı Danışma Kurulu Üyesi 

KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.