enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:14 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:11 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:10 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:10 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:07 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:06 İstanbul’un Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..
00:04 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:04 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:22 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ‘evet’ diyecek ancak hızlı bir çözüm beklenmemeli

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ‘evet’ diyecek ancak hızlı bir çözüm beklenmemeli
7 Haziran 2022
586
A+
A-

HELSİNKİ – UHA HABER / Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine “evet” diyeceğine inandığını ancak görüşmelerin beklenenden uzun süreceğini söyledi. 

Finlandiya: Türkiye'nin gündeme getirdiği tüm sorunları çözebilirizUluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’ne konuşan Pekka Haavisto, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanması için Türkiye’ye gerekli güvenceyi vermeye hazır olduğunu belirtti ve buna ülkede “PKK faaliyetlerini yakından izlemenin” de dahil olduğunu ifade etti.

Hedefe ulaşılacağının altını çizen Haavisto, bununla birlikte hızlı bir çözüm beklenmemesi gerektiğini belirtti.

Finlandiya’da Yle Uutiset haber kanalına mülakat veren Haavisto, “Birkaç gün önce bu konunun günlerce tartışılacağını söylemiştim. Şimdiyse haftalarca tartışılacağını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

‘NATO zirvesi öncesi çözüm bulunabilir’

Haavisto, müzakerelerin çözüme ulaşması için son tarih olarak Madrid’de NATO zirvesinin düzenleneceği Haziran sonunu gösterdi.

Dışişleri Bakanı Haavisto, Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde Finlandiya’nın terörle mücadele iradesini gösterdiğini belirtti.

Haavisto, “Türkiye’ye kesinlikle böyle bir güvenceyi verebiliriz. PKK Avrupa’da bir terör örgütü olarak tanınmıştır ve bizim de Finlandiya topraklarında terör eylemi hazırlığında olmaması için üzerimize düşeni yapmamız önemlidir.” ifadelerini kullandı.’Siyasi kararlar yargıyı etkilememeli’

Haavisto bununla birlikte, Finlandiya’nın PKK üyelerini veya kişileri örgütle bağlantılı oldukları iddiasıyla Türkiye’ye iade edemeyeceğini söyledi ve ekledi: “Hukukun üstünlüğü ilkesini netleştirmekte fayda var. Siyasi kararlar, yargı sisteminin işleyişini etkilememeli.”

Öte yandan, Türkiye’ye yönelik genel bir silah ambargosu olmadığını belirten Dışişleri Bakanı, ambargonun vaka bazında uygulandığını belirtti ve “Silahlarımızın bilgimiz dışında herhangi bir savaşın parçası olmaması önemli.” ifadelerini kullandı.

NATO üyeliği sürecinde İsveç ile kol kola ilerleyeceklerini ifade eden Haavisto, Türkiye açısından İsveç ve Finlandiya arasındaki farkın İsveç parlamentosunda Kürt milletvekillerinin varlığı olabileceğini söyledi. Haavisto, “Kürt olmanız PKK’yı desteklediğiniz ve onlar için çalıştığınız anlamına gelmiyor.” şeklinde konuştu.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Direktörü (EDAM) Sinan Ülgen, euronews’e yaptığı açıklamada, Türkiye açısından asıl sorunun Finlandiya değil İsveç olduğunu söyledi.

[UHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.