enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:34 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
00:34 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:34 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:28 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:23 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:18 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:13 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:04 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
12:33 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
11:00 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ‘evet’ diyecek ancak hızlı bir çözüm beklenmemeli

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ‘evet’ diyecek ancak hızlı bir çözüm beklenmemeli
7 Haziran 2022
583
A+
A-

HELSİNKİ – UHA HABER / Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine “evet” diyeceğine inandığını ancak görüşmelerin beklenenden uzun süreceğini söyledi. 

Finlandiya: Türkiye'nin gündeme getirdiği tüm sorunları çözebilirizUluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’ne konuşan Pekka Haavisto, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanması için Türkiye’ye gerekli güvenceyi vermeye hazır olduğunu belirtti ve buna ülkede “PKK faaliyetlerini yakından izlemenin” de dahil olduğunu ifade etti.

Hedefe ulaşılacağının altını çizen Haavisto, bununla birlikte hızlı bir çözüm beklenmemesi gerektiğini belirtti.

Finlandiya’da Yle Uutiset haber kanalına mülakat veren Haavisto, “Birkaç gün önce bu konunun günlerce tartışılacağını söylemiştim. Şimdiyse haftalarca tartışılacağını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

‘NATO zirvesi öncesi çözüm bulunabilir’

Haavisto, müzakerelerin çözüme ulaşması için son tarih olarak Madrid’de NATO zirvesinin düzenleneceği Haziran sonunu gösterdi.

Dışişleri Bakanı Haavisto, Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde Finlandiya’nın terörle mücadele iradesini gösterdiğini belirtti.

Haavisto, “Türkiye’ye kesinlikle böyle bir güvenceyi verebiliriz. PKK Avrupa’da bir terör örgütü olarak tanınmıştır ve bizim de Finlandiya topraklarında terör eylemi hazırlığında olmaması için üzerimize düşeni yapmamız önemlidir.” ifadelerini kullandı.’Siyasi kararlar yargıyı etkilememeli’

Haavisto bununla birlikte, Finlandiya’nın PKK üyelerini veya kişileri örgütle bağlantılı oldukları iddiasıyla Türkiye’ye iade edemeyeceğini söyledi ve ekledi: “Hukukun üstünlüğü ilkesini netleştirmekte fayda var. Siyasi kararlar, yargı sisteminin işleyişini etkilememeli.”

Öte yandan, Türkiye’ye yönelik genel bir silah ambargosu olmadığını belirten Dışişleri Bakanı, ambargonun vaka bazında uygulandığını belirtti ve “Silahlarımızın bilgimiz dışında herhangi bir savaşın parçası olmaması önemli.” ifadelerini kullandı.

NATO üyeliği sürecinde İsveç ile kol kola ilerleyeceklerini ifade eden Haavisto, Türkiye açısından İsveç ve Finlandiya arasındaki farkın İsveç parlamentosunda Kürt milletvekillerinin varlığı olabileceğini söyledi. Haavisto, “Kürt olmanız PKK’yı desteklediğiniz ve onlar için çalıştığınız anlamına gelmiyor.” şeklinde konuştu.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Direktörü (EDAM) Sinan Ülgen, euronews’e yaptığı açıklamada, Türkiye açısından asıl sorunun Finlandiya değil İsveç olduğunu söyledi.

[UHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.