enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
00:41 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
00:35 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
00:27 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
00:22 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
00:22 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
00:11 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
00:10 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
00:08 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
23:09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fed’in kararı Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Fed’in kararı Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
6 Mayıs 2022
1.364
A+
A-

WASHİNGTON – UHA HABER / Fed’in yüksek enflasyona vurgu yaparak agresif bir faiz artırımına gitmemesiyle piyasalar rahatladı. Nisan’da yıllık enflasyonun yüzde 69,97 artış gösterdiği Türkiye’de ise ekonomistlere göre asıl sorun para politikası.

Amerikan Merkez Bankası Fed’in, Çarşamba günü gerçekleşen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizleri beklendiği gibi 50 baz puan artırmasıyla Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülke piyasalarında bir rahatlama oldu.

Fed’in faiz artışlarında daha az agresif olacağı açıklamasıyla üç gündür düşen gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları toparlanmaya geçti. Son dönemde Türkiye’nin de dahil olduğu riskli gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik risk iştahının azalmasında Fed’in faiz artışlarında agresif davranıp davranmayacağına yönelik belirsizlik rol oynuyordu.

Ancak Türkiye özelinde yüksek enflasyon ve para politikalarına dair endişeler devam ediyor.

Türkiye’de enflasyon yüzde 70’e dayandı

Fed’in faiz kararının açıklamasının ardından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da Nisan ayı enflasyon oranını duyurdu. Verilere göre, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 7,25, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,97 artış gerçekleşti.

Veri sonrası Dolar/TL 14,70 seviyelerinden 14,95’lere yükseldi.

Londra merkezli Capital Economics’ten kıdemli ekonomist Jason Tuvey, Türkiye’de 20 yılın zirvelerine yükselen enflasyon ortamına, genişleyen cari işlemler açığına ve Fed’in sıkılaştırmaya gittiği bir ortamda “Politika yapıcıları ‘yeni ekonomik modele’ bağlı kalırken yön değişikliği yaparak faiz oranlarını yükseltmek üzere olduklarına dair hiçbir işaret yok. Politika ayarlarının önümüzdeki aylarda değişmeden bırakılmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon yüzde 70’e dayanmasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyonu düşürmeden “düşük faiz” politikasında ısrara devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. Bir sonraki PPK toplantısı ise 26 Mayıs’da gerçekleştirilecek.

Ekonomist Timothy Ash, “Bu, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlarla ilgili olduğu kadar, aynı zamanda Türkiye’deki para politikasının olağanüstü başarısızlığıyla da ilgili – ve Erdoğan’ın alışılmışın dışındaki perişan para politikasının toptan başarısızlığıyla ilgili” görüşünü dile getirdi. Ash, değerlendirmesini “Düşük faiz oranları enflasyona neden olur. Nokta. Olgu. Gerçeklik. Erdoğan bunun tam tersini söylemek için ekonomiyi yeniden yazmaya çalışıyor ki bu da dünyayı düz olarak adlandırmanın ekonomideki eşdeğeridir” şeklinde sürdürdü.

TCMB eski başekonomisti iktisatçı Hakan Kara da sosyal medya paylaşımında Türkiye’nin enflasyonda dünya sıralamasında dördüncü olduğuna dikkat çekti.

Nisan’da en yüksek fiyat artışı gıdada

Ana harcama grupları itibarıyla Nisan ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, yüzde 13,38 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 7,43 ile konut, yüzde 6,96 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Kuru soğan yüzde 69,30 ile aylık olarak en fazla fiyat artışı gösteren madde olurken kuru soğanı yüzde 45,27 ile kıvırcık ve yüzde 42,26 ile domates izledi.

Enerji fiyatlarında Nisan’da yüzde 7,62 oranında aylık artış görüldü. Yıllık enerji fiyat artışı ise Nisan itibariyle yüzde 118.

ÜFE’de yüzde 121,8’lik artış

TÜİK verilerine göre ÜFE bir önceki aya göre yüzde 7,67, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 121,82 artış gösterdi.

Nisan 2022’de, endekste kapsanan 409 maddeden 27 maddenin ortalama fiyatında düşüş gözlenirken 45 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 337 maddenin ortalama fiyatında ise artış kaydedildi.

ENAG’a göre enflasyon yüzde 156,86

Bir grup akademisyenin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamasına göreyse Nisan ayında enflasyon yıllık bazda 156,86 ve aylık bazda yüzde 8,68 oldu.

Seda Sezer Bilen (@sezeresque) / Twitter

HABER : Seda Sezer BİLEN

[UHA Haber Ajansı, 06 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.