enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:26 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:25 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:25 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:19 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:17 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:12 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:05 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
11:14 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“FED Pandemi Önlemlerini Azaltmada Acele Etmeyecek”

“FED Pandemi Önlemlerini Azaltmada Acele Etmeyecek”
28 Ağustos 2021
356
A+
A-

UHA HABER / ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin, pandemi dönemini atlatmaya yönelik acil ekonomi programlarının azaltılması için bazı kriterleri karşılamada FED’in ilerleme kaydettiğini söyledi. Bu açıklaması FED’in yüksek enflasyonun geçici olduğu şeklindeki mevcut tutumunu savunur nitelikte olan Powell, bankanın tahvil alımlarını azaltması konusunda “bu yılın” ötesi için herhangi bir takvime işaret etmedi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı AA’nın haberine göre,Yıllık Jackson Hole ekonomi konferansında konuşan Powell, istihdam kapasitesini tam olarak arttırmakla meşgul olan FED’in faiz oranlarını yükseltme yönündeki nihai kararı konusunda ihtiyatlı davranmaya devam edeceğini söyledi. “Geçici” enflasyonu önlemenin peşinden koşmaktan kaçınmaya çalıştığını söyleyen Powell, bu süreçte istihdamdaki büyümeye zarar vermek istemediğini kaydetti.

Powell, FED’in ayda 120 milyar dolarlık hazine tahvili ve konut kredisi (mortgage) destekli tahvil alımını azaltma kararı konusunda, “bu yıl” içinde tahvil alımlarında “azaltmaya gitmenin” uygun olacağı konusunda meslektaşlarıyla görüş birliği içinde olduğunu söyledi.

FED’in Temmuz ayındaki toplantısını izleyen haftalarda iş piyasasının toparlanma yönünde “daha fazla ilerleme kaydettiğini,” yaklaşık bir milyon yeni iş pozisyonu açıldığını ve bu iyileşmenin devam etmesini beklediklerini söyleyen Powell, bu olumlu gelişmelerin “Delta varyantının yayılmaya devam etmesiyle” aynı zamana denk geldiğinin de altını çizdi.

Powell’ın konuşmasından önceki günlerde bazı bölgesel merkez bankalarının başkanları, tahvil alımlarını azaltma yolunda adım atmak için istekli olduklarını söylese de Powell, aynı istekliliği sergilemiyor.

“Gelen verileri ve değişen riskleri dikkatli bir biçimde değerlendireceğiz” diyen Powell, tahvil alım programının tam olarak ne zaman azaltılacağı hakkındaki tartışmaların çözüme kavuşmadığına, bu programla ilgili kararların Delta varyantının oluşturduğu sağlık ve ekonomi tehditlerine göre değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Powell’ın konuşma metninin yayınlanmasından sonra hisse senedi değerlerinde artış kaydedilmeye başlandı. S&P 500 endeksi rekor düzeyde yükselirken yatırımcılar, Powell’ın politikalarını sıkılaştırmak için aceleci olmadığı yorumu yaptı.

Yatırım yönetimi firması Bokeh Capital Partners’dan Kim Forrest, “Powell programın yavaşlatılacağını anlıyor, ama bu yakın zamanda değil, daha sonra gerçekleşecek” dedi.

“Ayarlamalar yapmaya hazırız”

FED yetkilileri, Delta varyantının oluşturduğu sağlık krizinin ekonomik toparlanmayı rayından çıkarmasını beklemedikleri yönünde açıklamalar yapmıştı. Ancak FED, salgın riski nedeniyle Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen konferansı geçen yıl gibi bu yıl da çevrimiçi ortamda gerçekleştirdi.

İstihdamın artması beklentileri kısmen okulların açılmasına, çocuk bakımı sorunlarının giderilmesine, tüketici harcalamarının istikrarlı olarak artmasına dayanıyor. Ancak salgının kötüleşmesi, bu faaliyetleri olumsuz yönde etkileyebilir.

FED yetkililerinin güçlü istihdamın sürmesini beklediklerini, Delta varyantının etkileri hakkında daha fazla bilgi elde edeceklerini söyleyen Powell, “Şimdilik politikamızın iyi konumlandırıldığını düşünüyorum. Her zaman olduğu gibi ayarlamalar yapmaya hazırız” dedi.

Powell, konuşmasının büyük bölümünü mevcut yüksek enflasyonun neden geçici olduğunu düşündüğüne ayırdı. FED Başkanı, tedarik zincirlerindeki aksamaların giderileceğini ve küreselleşmenin fiyatlar üzerinde sabitleyici etki yaratması buna gerekçe gösterdi.

Fiyatlarda şu andaki hızlı artışın “kaygı sebebi” olduğunu söyleyen Powell, buna rağmen FED’in ani politika değişikliğine gitmesinin ve şu anda yaklaşık sıfır seviyesinde olan faiz oranını arttırmak gibi zamandır bir karar almasının da zararlı olacağını kaydetti.

“Azami istihdama ulaşmak için daha çok yolumuz var. Yüzde 2’lik enflasyona sürdürülebilir seviyede erişip-erişmediğimize zaman karar verecek” diyen Powell, “Eğer bir merkez bankası geçici olduğu ortaya çıkan etkenlere yanıt olarak politikalarını sıkılaştırırsa bu, işe alımları ve diğer ekonomik faaliyetleri yavaşlatır, enflasyonu da arzulanan oranın altına iter. Bugün iş piyasasında hala açıklar olduğu ve pandeminin sürdüğü bu dönemde böylesi bir hata özellikle zarara yol açar” şeklinde konuştu.

[UHA Haber Ajansı, 28 Ağustos 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.