enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

F-16’lar Ukrayna’ya Verilecek mi?

F-16’lar Ukrayna’ya Verilecek mi?
1 Şubat 2023
782
A+
A-

Amerika’nın dahil olduğu bazı ülkelerin Ukrayna’ya tank göndereceğini açıklamasının ardından şimdi de F-16 savaş uçaklarının Kiev’e verilip verilmeyeceği tartışılıyor. Başkan Biden bu yöndeki bir soruya ‘hayır’ yanıtını verse de kamuoyunda bu görüş artan oranda destek buluyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın VOA’ya dayandırdığı haberine göre, Bu görüşe destek verenlerden biri de Amerika’nın son dönemdeki en ünlü komutanlarından, David Petraeus. Petraeus, Irak ve Afganistan’daki Amerikan askerlerinin eski komutanı, eski Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı ve eski CIA Direktörü.

Petraeus’a göre bir noktada Ukrayna’ya F-16’ların gönderilmesi tartışılmalı. Washington Post’un çevrimiçi düzenlediği bir forumda konuşan eski CIA Direktörü, Kiev’e uzun menzilli füzelerin de sağlanması gerektiğini düşünüyor.

“Tank kararı geç geldi, zaman kaybedildi”

Ukrayna’ya tank gönderilmesi kararının geç geldiği mesajını veren ve “zaman kaybedildi” ifadesini kullanan Petraeus, Kiev’e destek konusunda sonraki kararların da önemli olduğunu belirtti.

Petraeus, ABD’nin tedarik ettiği Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için Ukrayna’ya daha uzun menzilli hassas mühimmatlar verilmesi gerektiğini, Kırım’ın geri alınması çabalarında 300 km menzilli Taktiksel Askeri Füze Sistemi’nin bunun için uygun olduğunu söyledi.

Petraeus, buna ek olarak belli bir noktada F-16’ların muhtemelen tartışılmaya başlanacağını da kaydetti.

Ukrayna’ya F-16 gönderilmesi gündeme gelir mi?

Başkan Biden, “Amerika Ukrayna’ya F-16 verecek mi?” şeklinde bir soruya “hayır” diyerek kısa ve net yanıt vermişti.

Buna karşın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Jon Finer daha birkaç gün önce Amerika’nın savaş uçağı konusunu Kiev ve müttefikleriyle çok dikkatli bir şekilde görüşeceğini belirtti.

Amerika’nın daha önce de Ukrayna’ya Patriot hava savunma füzeleriyle, tankları vermeye yanaşmadığı ancak zaman içinde bu mühimmatların Kiev’e verilmesi kararı alındığına dikkat çekiliyor.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, konunun “tabu” olmadığını, gerçekleşmesi halinde bunun büyük bir adım olacağını söyledi.

“Kiev’in F-16’lar gibi 200 uçağa ihtiyacı var”

Ukrayna Hava Kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ihnat’a göre Kiev’in hava sahasını korumak için F-16’lar gibi 200 uçağa ihtiyacı var.

Amerikan yapımı F-16’lar Ukrayna’ya verilirse bu Kiev’in hava kuvvetlerini güçlendirmek için büyük bir adım olacak.

Ukrayna bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den önce yapılan Rus yapımı MİG uçaklarını kullanıyor.

Kiev F-16’lara sahip olursa, bütün hava koşullarında Rus güçlerine saldırabilecek ve karanlıkta daha hassas şekilde hedefleri vurabilecek.

Savaş ne zaman ve nasıl biter?

Petraeus, Washington Post gazetesinin düzenlediği soru-cevap etkinliğinde bu yönde bir soruya da yanıt verdi.

Müzakereli bir çözümün olacağını düşündüğünü belirten Petraeus, bunun da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bu savaşın sürdürülebilir olmadığına ikna edildiğinde gerçekleşeceğini belirtti. Petraeus, bunun için Ukrayna’ya yardımın yeterli oranda olmasının önemine vurgu yaptı.

O noktaya gelmek için nelerin olması gerektiğini söylemenin zor olduğunu belirten Petraeus, bununla birlikte bu anlayışın Kremlin’de karşılık bulması halinde anlamlı müzakerelerin de gerçekleşebileceğini söyledi.

Petraeus’a göre o zaman da alandaki durumun ve Ukrayna’nın ne kadar müzakereye açık olup olmadığı gibi konuların öne çıkacağını kaydetti.

Putin’in Ukrayna’daki savaşa komuta etmesi için Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’u atamasına da değinen Petraeus, bunun alanda önemli bir fark yaratacağını sanmadığını belirtti.

[UHA Haber Ajansı, 01 Şubat 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.