enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Estonya Başbakanı Kallas: Rus gazı pahalı ama özgürlük paha biçilemez

Estonya Başbakanı Kallas: Rus gazı pahalı ama özgürlük paha biçilemez
17 Mart 2022
2.423
A+
A-

PARİS – UHA HABER / Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri Moskova’ya karşı daha fazla yaptırım olasılığını ve bloğun savunma ve enerji bağımsızlığını artırmaya yönelik ek önlemleri görüşmek üzere bir araya geldi.

Fransa’nın AB dönem başkanlığı kapsamında başkent Paris’teki Versailles Şatosu’nda düzenlenen gayriresmi zirve kapsamında Paris’e gelen Estonya Başbakanı Kaja Kallas, euronews’in Global Conversation programına konuk oldu ve Efi Koutsokosta’nın sorularını yanıtladı.

euronews muhabiri Efi Koutsokosta: Sayın Başbakan, hemen konuya gireyim. Sınırlarınızda daha fazla askeri varlığı şiddetle savunan liderlerden birisiniz. Putin’in Ukrayna’da başarılı olması halinde sıradaki ülkeninz siz olacağından korkuyor musunuz?

Estonya Başbakanı Kaja Kallas: “Sorunun doğrusu, ‘Putin’in Ukrayna’da başarılı olması halinde sıra NATO’ya mı gelecek?’ olmalı. Çünkü biz de NATO’nun parçasıyız. Dolayısıyla NATO üyesi herhangi bir ülkeye yapılan saldırının herkese yapılmış olduğunu öngören Beşinci Maddemiz var. Bu da bize saldırılırsa ABD, Fransa veya Almanya’nın da saldırıya uğradığı anlamına geliyor. Bence bu, Rusya için çok büyük bir lokma. Korkmuyoruz ama hazırlanıyoruz. Şu anda NATO’da caydırıcı bir duruşumuz var. Ama artık savunma planına geçmeliyiz. Gerektiğinde savunmaya gerçekten ne kadar hazırız.”

euronews: Peki Ukrayna’daki çatışmanın Avrupa’ya sıçrama riski bir realite mi?

Estonya Başbakanı Kaja Kallas: “Tabii ki. Kendi ülkelerini korumaları ve savunmaları için elimizdeki tüm imkanlarla Ukrayna’ya yardım etmeye çalışıyoruz. Amacımız savaşı bitirmek. Bu savaşın durdurulması ve daha ileriye gitmemesi için her şeyi yapmak. Elbette hiçbirimiz geleceği ve yol üzerindeki neyin doğru neyin yanlış karar olduğunu göremiyoruz. Ancak bizim yapmaya çalıştığımız, Ukrayna’daki bu savaşı bitirmek ve tabii ki yayılmamasını önlemek.”

euronews: Avrupa Parlamentosu’nda daha önce Avrupa Birliği’nin, Ukrayna’yı üyeliğe kabul etmesinin ahlaki bir görevi olduğunu söylediniz. Neden? AB adaylığı savaşın ortasındaki Ukrayna’ya nasıl yardımcı olabilir?

Estonya Başbakanı Kaja Kallas: “Ukrayna’ya Avrupa perspektifi vermemiz gerektiğini söyledim. Ukrayna’ya umut vermemiz gerekiyor. Kelimenin tam anlamıyla Avrupa için savaşıyorlar. Bu nedenle, onlara Avrupa ailesine katılmaları için somut bir yol sunmalıyız. Elbette bir gecede olmuyor ama bunu da tartışacağız. Yani atılması gereken adımlar var. Bunu biz de yaptık. Bu yüzden pratikte çok şey biliyoruz. Ancak Avrupa’nın daha müreffeh, daha istikrarlı ve daha hukuk odaklı bir Ukrayna’dan yararlanacağını düşünüyorum.”

euronews: Meslektaşlarınızın hepsi böylesi bir genişlemeye yönelik aynı isteğe sahip değil. Bunun, boş vaatler yerine Ukraynalılara açıkça söylenmesi gerekmiyor mu?

Estonya Başbakanı Kaja Kallas: “Kesinlikle boş vaatler vermemeliyiz. Ancak yeniden altını çizmemiz ve Ukraynalılara umut verme yolunda bazı somut adımlar atmamız gerekiyor. Çünkü umut da güç verir. Bu nedenle, bu umudu vermenin ahlaki görevimiz olduğunu düşünüyorum. Bu, en azından yapabileceğimiz bir şey.”

euronews: Mevcut kriz sırasında Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı daha önce eşi görülmemiş yaptırımlar uyguladığını ve müttefiklerin birleştiğini gördük. Peki AB daha ne kadar önlem alabilir ve şu anda masada ne var?

Estonya Başbakanı Kaja Kallas: “Avrupa’nın ivedilikle adım attığı ve yaptırımları uygulama konusunda çok hızlı hareket ettiği doğru. Yani Avrupa şu ana kadar pek de hızlı bir yapı değildi. Putin’i şaşırttığımızı düşünüyorum. Dünyayı da şaşırttık ama bu konuda bu kadar güçlü ve hızlı olmamıza kendimiz de şaşırdık. Bu, 2014’ten beri yürürlükte olan yaptırımların üzerine konulan dördüncü (yaptırım) paket. Elbette, Putin’in savaş makinesine daha fazla baskı yapmanın ve bu savaşa devam edememesi için mali kaynaklarını kesmenin ilave yollarını araştırıyoruz. Yaptırımlar can yakıyor, ancak yaptırımların devreye girmesi ve gerçekten etkilerini göstermesi için stratejik sabra da ihtiyacımız var.”

euronews: Peki tüm bunlar için AB vatandaşlarının ödemesi gereken bedel nedir? Onlara ne söylersiniz?

Estonya Başbakanı Kaja Kallas: “Gazın pahalı olabileceği söylenebilir ama özgürlük paha biçilemez. Özgürlüğün olmadığı bir ülkeden geliyorum. Sovyetler Birliği’nde doğdum. Ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum. Özgürlüğün değerini ancak elinizden alındığında anladığınız söylenir. İşte bu yüzden bu durumu o ülkelere veya bunu hiç tecrübe etmemiş insanlara açıklamak çok zor. Ama tabii ki zor olacak ve vatandaşlarımıza karşı da dürüst olmalıyız ki zor günler bizi bekliyor. Avrupa Birliği’nde tartışmalarımızı yaptık ve aslında Putin’in savaş makinesini hedef almaya ve insanları çok fazla incitmemeye odaklandık çünkü kararların arkasında halkın desteğine de ihtiyacımız var. Ve bu eğer insanlar için tahammül edemeyecekleri bir şeyse, yaptırımları sürdürmek de zor.”

euronews: Sayın Başbakan, yıllardır eşit muamele görmediğinden şikayet eden Rusça konuşan bir azınlık olduğu düşünüldüğünde bu çatışma ülkenizdeki gerilimi arttırdı mı?

Estonya Başbakanı Kaja Kallas: “Bu şikayetler son zamanlarda çok yüksek sesle dile getirilmedi. 300 bin civarında Rusça konuşan vatandaşımız var ama homojen bir grup değil. Çoğunluğu Estonya vatandaşı ve Estonya ile duygusal bağları var. Şu anda savaş nedeniyle gelen Ukraynalı (mülteci) azınlık da var. Dolayısıyla, bu gruplar arasında gerilimler görüyoruz. Kimin hakkında konuştuğumuzla ilgili çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bildiğiniz gibi bu Putin’in savaşı ve bunu yapan da Kremlin. Rusça konuşanlar değil. Putin’le Rusları aynı kefede değerlendiremeyiz. Bağlantı da kuramayız. İnsanları ayrı tutmalıyız.”

euronews: Sayın Başbakan, röportaj için çok teşekkür ederiz.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas: “Ben teşekkür ederim.”

 

 

 

 

Söyleşi : Efi Koutsokosta

***

Efi Koutsokosta

Avrupa İşleri Muhabiri

Efi Koutsokosta, Euronews’in Avrupa siyaseti muhabirlerinden biridir ve Euronews’in İngilizce ve Yunanca yayınları için Brüksel bürosundan Avrupa siyaseti hakkında haber yapmaktadır.

Efi, ekonomik, mali ve düzenleyici konulara belirgin bir şekilde odaklanarak AB kurumlarının siyasi gelişmelerini yakından takip etmektedir. Son zamanlarda, COVID-19 pandemisinin neden olduğu durgunluğu ve Avrupa Birliği’nin verdiği politika tepkisinin yanı sıra Doğu Akdeniz’deki gerilimleri de takip ediyor.

Euronews’ten önce Efi, Teletypos SA ve Hellenic Broadcasting Corporation için gazeteci olarak çalıştı.

Efi, Panteion Sosyal ve Siyasal Bilimler Üniversitesi’nden İletişim ve Medya alanında lisans derecesine ve Atina Ekonomi ve İşletme Üniversitesi’nden İşletme alanında MBA derecesine sahiptir.

Efi, ana dili Yunanca’nın yanı sıra İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

[UHA Haber Ajansı, 17 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.