enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ermenistan Avrupa Birliğine mi Giriyor?

Ermenistan Avrupa Birliğine mi Giriyor?
A+
A-

* AB, Ermenistan’ın Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecine ilişkin yasa tasarısını inceleyeceğini ve Erivan’la görüşeceğini duyurdu.

* AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Baş Sözcüsü Anitta Hipper, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Mehmet Gökhan Özçubukçu

Mehmet Gökhan Özçubukçu, Uluslararası İlişkiler Uzmanı

AB, Ermenistan’ın Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecine ilişkin yasa tasarısını inceleyeceğini ve Erivan’la görüşeceğini duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Baş Sözcüsü Anitta Hipper, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

9 Ocak’ta Ermenistan Bakanlar Kurulu, Eurovote sivil girişimi tarafından başlatılan bir dilekçenin ardından Ermenistan’ın AB katılım sürecini başlatmaya ilişkin yasa tasarısını onayladı. Taslağın parlamentoda görüşülmek üzere sunulduğu bildirildi.

Hipperi para takimit në Bruksel: Dialogu, çelësi për anëtarësim në BE –  Epoka e Re

Anitta Hipper

Hipper, Ermenistan’ın Avrupa entegrasyon süreciyle ilgili taslağı incelediklerini ve Ermeni yetkililerle görüşeceklerini belirtti. Ayrıca mevcut Kapsamlı ve Gelişmiş Ortaklık Anlaşması’nın uygulanmasıyla ilgili çok şey yapıldığını vurguladı. Bu anlaşmanın kapsamlı destek ve AB mevzuatına uyum sağladığını belirtti. 2024-2027 dönemi için 270 milyon avro bütçeli Ermenistan için AB Dayanıklılık ve Büyüme Planı’nın onaylandığını hatırlatan Hipper, bu planın ülkenin sosyo-ekonomik dayanıklılığını, bağlantısını, ticaretini ve enerji çeşitliliğini artırmayı amaçladığını belirtti.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan 24 Nisan açıklaması | Agos

Nikol Paşinyan

Batı’ya Yönelim mi?

Ermenistan geleneksel olarak Güney Kafkasya’da Rusya’nın etki alanı içindeydi, ancak Paşinyan’ın 2018’de daha Batı yanlısı bir duruşla göreve gelmesinden bu yana ilişkiler soğudu. Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden çatışmalar da dahil olmak üzere Ermenistan’ın güvenliğini uzun süredir garanti altına aldı. Ancak İkinci Karabağ Savaşında Rusya’nın Ermenistan lehine müdahale etmemesi Erivan’ın Moksova’dan uzaklaşmasını hızlandırdı.

Ermenistan hükümeti, ülkenin Brüksel ile Avrupa Birliği’ne nihai üyelik için müzakerelerin yolunu açacak süreci başlatması çağrısında bulunan bir yasa tasarısını onayladı. Ülkenin AB’ye katılım başvurusunda bulunması çağrısında bulunan bir dilekçeye yanıt olarak bir yasa tasarısı hazırlandı. Başbakan Nikol Paşinyan Perşembe günü kabineye, kamuoyunun AB’ye hızlı bir katılım beklememesi gerektiğini ve her durumda kamuoyunun onayının gerekeceğini vurguladı.

Paşinyan karardan sonra, ‘‘Yasayı kabul etmek Ermenistan’ın AB’ye katılacağı anlamına gelmiyor çünkü bu bir yasa veya hükümet kararıyla yapılamaz, bu konudaki karar ancak referandum yoluyla alınabilir’’ dedi. Ermeni hükümeti, yasa tasarısının parlamentoya sunulmasını destekledi ve bunun ‘‘Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin başlangıcı’’ olacağını söyledi.

Kabinenin yasa tasarısını desteklemesinden bir gün önce, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ülkenin önümüzdeki aylarda Brüksel ile vize serbestisini de içerebilecek yeni bir ortaklık imzalayabileceğini duyurdu. Son yıllarda eskiden Sovyetler Birliği bağlı olan ülke Batı ile bağlarını derinleştirerek Moskova’dan uzaklaşıyor.

Paşinyan Avrupa Parlamentosu'nda konuştu | Agos

Avrupa Parlamentosu

Ekim 2023’te Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Paşinyan, ülkesinin blokla daha yakın bir uyum içinde olmaya hazır olduğunu belirtmiş, ancak daha sonra Ermenistan’ın tam üyeliğe hazır olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirmişti.

Geçtiğimiz Mart ayında Avrupa Parlamentosu, AB’nin yürütme organlarını Ermenistan ile ilişkileri güçlendirmeye çağıran bir karar kabul etti. Parlamento ayrıca Ermenistan’ın üyelik başvurusunda bulunmak için Maastricht Antlaşması gerekliliklerini karşıladığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, devlet haber ajansı TASS’a yaptığı açıklamada, ‘‘Bu (AB’ye katılım niyeti) kesinlikle ülkenin egemenlik hakkıdır’ dedi. Ermenistan aynı zamanda Rusya’nın hakim olduğu Avrasya Ekonomik Birliği’nin de bir üyesidir.

Ukrayna’nın bu ekonomik bloğu görmezden gelip AB üyeliğini sürdürme kararı, kısmen Şubat 2022’de Rusya-Ukrayna savaşına yol açan süreci tetikledi.

Kremlin Sözcüsü Peskov: Türkiye çıkarlarına göre hareket ediyor ve  gerektiği yerde açıkça 'evet' ya da 'hayır' diyebiliyor

Dmitriy Peskov

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan’ın kararına tepki göstererek, hem AB’ye hem de Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmanın ‘‘imkansız’’ olduğunu söyledi. Avrasya Ekonomik Birliği, Avrasya’daki beş eski Sovyet ülkesinden oluşan ekonomik bir bloktur. Peskov, ‘‘Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği (AEB)’ üyeliğinin onlara çok fayda sağladığından eminiz’’ dedi.

27 ülkenin yer aldığı AB’ye katılım, Sovyetler Birliği’nin sadece üç eski üyesi Estonya, Letonya ve Litvanya’nın tamamladığı, zorlu ve yıllar süren bir süreç olabilir. Ermenistan’ın AB üyeliğine giden yolu kolay olmayabilir. Denize kıyısı olmayan ülke AB ile sınır paylaşmıyor ve ekonomik olarak Moskova’ya büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ediyor. Ayrıca Ermenistan bir Rus askeri üssüne ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında Paşinyan’ın öngördüğü gibi, AB’ye giriş yolunda ilerlemek kolay olmayacak. Siyasi bildirilerin ötesinde, Erivan hala ekonomik, ticari ve enerji düzeyinde Moskova’ya büyük ölçüde bağımlı.

***

Yazar hakkında

Lisans eğitimini Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimde tamamlayan Özçubukçu, yüksek lisans eğitimini Ardahan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalına ‘‘Molla Nasreddin Dergisine Göre Azerbaycan’da Milliyetçilik’’ başlıklı tezini vererek tamamlamıştır. Bakü Devlet Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora eğitimine devam etmektedir. Özçubukçu çeşitli kurum, kuruluş ve gazetelerde uzman olarak yer almaktadır. Azerbaycan, Güney Kafkasya, Rusya, Türk Dünyası Araştırmaları ve Avrasya çalışmaları alanlarıyla ilgilenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.