enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 Burhanettin Duran: Türkiye barış ve adalet adına aktif sorumluluk alma iradesini gösteriyor
00:49 Türkiye-ABD ilişkilerinde Pinpon Diplomasisi: F-35’ten vize krizine gidip gelen 
00:42 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Almanya’yı ziyaret edecek. Fidan, Berlin’de Türk toplumu temsilcileri ve iş insanlarıyla buluşacak
00:31 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir İntibak Yasasını Meclis Gündemine Taşıdı
00:28 Bakan Tunç: Casusluk soruşturmasında BAE vatandaşı şüpheli yok
00:18 Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’u ziyaret etti
01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet, insanlığa ihanettir!
00:42 Türkiye’nin Gazze’de barış sürecine liderlik etmesi, İsrail’in bölgesel hesaplarını zorluyor…
00:41 Soykırımcı İsrail’den yeni skandal: Yargısız idam
00:32 11. Yargı Paketi bugün Meclis’e sunulacak
00:23 Spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçiliyor…
00:09 Siyasi dalgalanmalara ve yaptırımlara rağmen, İran – Türkiye arasındaki ticaret son yirmi yıldır artış trendinde…
22:11 Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nce bu geceden itibaren Serbest Rota Hava Sahası uygulamaya başlayacak…
19:31 Okuma kültürü – Okuma alışkanlığı 
00:58 Katil İsrail şiddetin neticesinde son 2 yılda Filistin topraklarında 33 bin kadın ve kız çocuğu hayatını kaybetti…
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Heyetin, İmralı ziyareti tarihi bir gelişmedir
00:47 MSB: Kadına yönelik şiddetle mücadelede 1 milyonu aşkın personele eğitim verdik
00:46 Yeni bir araştırma: Z kuşağının şifre tercihleri dedelerinden daha kötü
00:46 Bakan Göktaş: Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi en üst seviyede sürdüreceğiz
00:41 Yeni Zelanda 2050’ye kadar 2.5 milyon kediyi öldürecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Erdoğan’ın Moskova’da Esat ile görüşmesi gibi bir plan yok”

“Erdoğan’ın Moskova’da Esat ile görüşmesi gibi bir plan yok”
24 Temmuz 2024
12
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek ay Moskova’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ile görüşeceğine dair Türk basınında çıkan iddia yalanlandı.

Daily Sabah gazetesi, Erdoğan-Esat görüşmesinin Ağustos ayında Moskova’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in arabuluculuğunda gerçekleşebileceğini yazmıştı.

Türk kaynaklarına dayandırılan haberde, “Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani’nin de Erdoğan ile Esat arasındaki görüşmeye katılmasının isteneceği, İran’ın ise davet edilmesinin beklenmediği kaydedilmişti.

Haberin yayınlanmasının ardından bir grup gazeteciye konuşan Türk diplomatik kaynak, Ağustos ayında Moskova’da bir Erdoğan-Esat görüşmesi planlanmadığını ve haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Türkiye, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşında uzun süredir Esat muhaliflerinin destekçilerinden biri. Rusya ise Suriye’nin büyük bölümünde kontrolü yeniden sağlamasına yardımcı olduğu Esat’ın savaş alanındaki başlıca müttefiki.

Esat hükümeti bazı Arap ülkeleriyle savaş sırasında kesilen diplomatik ilişkilerini yeniden kurdu. Ancak Şam, Suriye’nin kuzeybatısındaki bazı Esat karşıtı isyancıları hala koruyan Ankara ile anlaşmazlık içinde.

Türkiye, 2011’de Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte Şam ile bağlarını koparmıştı. Ankara, Esat’ı devirmek isteyen isyancılara destek vermişti. Esat ise isyancıları terörist olarak görüyor.

Ankara ayrıca Suriye’nin kuzeyinde Türk birliklerinin konuşlandığı bir “güvenli bölge” kurdu ve Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini söylediği militanlara karşı çok sayıda sınırötesi askeri operasyon gerçekleştirdi.

Erdoğan, Temmuz ayı başlarında, ilişkileri düzeltmek amacıyla olası görüşmeler için Esat’ı “her zaman” davet edebileceğini ve Putin’in bu teması kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini açıklamıştı.

Erdoğan, “Bizim Sayın Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir. Suriye’de esecek barış rüzgarları ve bütün Suriye’de hayat bulacak barış iklimi, çeşitli ülkelere dağılmış milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmeleri açısından da gereklidir. Biz komşumuz Suriye’ye dostluk elimizi daima uzattık ve uzatırız. Adil, onurlu ve kapsayıcı yeni bir toplum sözleşmesi temelinde kucaklaşan, müreffeh, bir ve bütün Suriye’nin her zaman yanında oluruz. Yeter ki Suriye, bu büyük kucaklaşmayı başlatsın ve her alanda toparlansın” demişti.

Esat ise Erdoğan’la ancak Türk güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesi dahil temel konulara odaklanmaları halinde görüşebileceğini söylemişti.

Esat, “Görüşmenin içeriği ne olacak? Terörü desteklemek ve Suriye topraklarından çekilmek gibi sorunun nedenlerini sonlandırmak mı? Sorunun özü bu” demişti.

Rusya da doğrulamadı

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Esat ve Erdoğan arasında Moskova’da bir görüşme olabileceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine herhangi bir spesifik planı doğrulamadı; ancak Rusya’nın iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesini istediğini söyledi.

Türk ve Suriyeli temsilciler arasında çeşitli düzeylerde belirli temasların düzenlenmesinin kolaylaştırılması konusunun gündemde olduğunu söyleyen Peskov, “Pek çok ülke ve elbette bölgede önemli bir rol oynayan bir ülke olarak Rusya, iki ülkenin ilişki kurmasına yardımcı olmakla ilgileniyor. Bu tüm bölge için çok önemli” dedi.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.