enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:43 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
12:03 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
03:38 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “AK Parti’nin Çarpık Ekonomi Politikaları yüzünden 300 Bin Genç Okulu Bıraktı!”
03:16 5. Finansal Güvenlik Olimpiyatına Türkiye de katılacak
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
00:54 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
00:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
00:43 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
00:41 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
00:40 Netanyahu’nun Mesut Yılmaz’dan istediği Siloam yazıtı nedir?
00:37 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
00:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
00:09 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
00:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
09:52 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
06:57 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
06:09 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan’ın Avantajı, Kılıçdaroğlu Sermayesi

Erdoğan’ın Avantajı, Kılıçdaroğlu Sermayesi
26 Eylül 2022
3.053
A+
A-

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylık yolunun son taşlarını döşüyor.

 

Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylık yolunun son taşlarını döşüyor.

Partililerine 26 Nisan’daki “Yolumdan çekilin” mesajını “Gerçekten benimle misiniz” seviyesine çekti.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için adı geçen İmamoğlu ve Yavaş da Kılıçdaroğlu’nun yanında olduklarını açıkladı.

Böylece 6’lı masanın diğer iki bileşeni başbakanlığı paylaşma polemiğindeyken, Kılıçdaroğlu, koalisyon ortaklarına 2 Ekim toplantısı öncesi aday dayatma hamlesinin son aşamasına geldi.

Bu saatten sonra Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin adayı olarak başka bir ismi masaya getirme ihtimali hâlâ var mı?

Çok düşük de olsa, evet.

Ancak bu noktadan sonra Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin adayı olarak masaya getirilmemesi Cumhur İttifakı’nın seçim kampanyalarının verimli bir sermayesi olacaktır.

Kılıçdaroğlu’nun son bir yıldaki tüm iddialı çıkışlarına rağmen neden aday ol(a)madığı sorusunu seçmen nezdinde cevaplamak mümkün olmayacak.

Partisinin adayı olarak kendi ismini masaya getirdiği halde Kılıçdaroğlu ismi oradaki genel başkanlar tarafından kabul görmezse, muhalefetin en büyük partisi CHP ve seçmeni, diğer sağ partiler tarafından küçük düşürülmüş olacak.

Bu kadar yandaş anket muhalefet kazanabilir derken, CHP genel başkanının aday olamaması “nefsini kırmak” ile anlatılamaz.

Kılıçdaroğlu’nun partililerine “Yolumdan çekilin” ve “Benimle misiniz” uyarısını yaparken iktidarı eleştirmekte kullandığı kelimelerin çok sert olması dikkatimi çekti.

İlkinde “vatanı satanlar”, ikincisinde “halk düşmanı” hakaretlerinde bulundu.

Bu dil adaylık konusunda CHP’lileri konsolide etmek için bile kullanılmış olsa çok ağır.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında “En sert ben konuşurum” gösterisi yapıyor da olabilir.

Helalleşme söyleminin yanındaki bu hakaret dili, seçim dönemi kampanyalarının ne kadar sert geçeceğini gösteriyor.

Kılıçdaroğlu’nun önünde 2 Ekim’de 6’lı masanın dağınıklığını toparlama görevi bulunuyor.

Her bir parçasından farklı seslerin çıktığı masa seçim öncesi koalisyon kurmanın bütün zorluklarını yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise son aylarda Ukrayna Savaşı etrafındaki baş döndürücü diplomasi faaliyetleri ile küresel düzeyde ciddi bir fark oluşturdu.

Tahıl koridoru ve savaş esirlerinin takası gibi.

Bu performansı ile Erdoğan kendisini “dünya siyasetine yön veren liderlerin” zirvesine çekiyor.

Bu da iktidarın zaten iyi olduğu dış politika ve güvenlik alanlarındaki desteğini pekiştirerek seçime doğru gitmesi demek.

İşte muhalefet cenahında, Erdoğan’ın bu en büyük avantajını dengeleyebilecek hiçbir isim bulunmuyor.

Dış politika ve güvenlik alanlarında muhalefetin Erdoğan’a alternatif olarak sunabileceği ne bir aday ne de bir söylem var.

Birinci turda seçimin alınması gerektiğini düşünen muhalif yorumcuları kara kara düşündürmesi gereken tek husus, 6’lı masanın dağınıklığı ya da HDP ile İyi Parti’yi bir araya getirme zorluğu değil.

Artık mevcut durumu ile Kılıçdaroğlu profili ister ortak aday olsun ister olmasın, Cumhur İttifakı için çok kullanışlı bir sermaye. Ve Erdoğan, diplomasideki liderlik başarısını merkeze oturtarak doludizgin bir kampanyaya başladı bile.

[UHA Haber Ajansı, 26 Eylül 2022]

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.